Skip to content

Așa cum totul se află în mișcare, într-o continuă transformare, așa trebuie să fie și corpul și mintea ta. Ți se întâmplă ca prietenii sau familia să îți spună că ar cam fi cazul să te apuci să faci ceva mișcare, sau primești tot felul de vouchere de la săli de sport și nu știi ce să faci cu ele, citești e-mailuri de la serviciu în care se descriu parteneriate cu diferite centre de sport și wellness, cu activități care se întrec în promisiuni de scădere în greutate în timp record sau care îți aduc relaxare garantată? Poate din acest motiv nu ești încă hotărât(ă) să faci mișcare într-un ritm susținut, pentru că atât de mult se promovează beneficiile obținute în urma exercițiului fizic, încât deja nu te mai atinge niciun îndemn de acest gen. Mesajul parcă a devenit uzat, lipsit de conținut și de ceea ce vrea să transmită de fapt.

Când eram copii, descopeream lumea prin explorare și mișcare. Activitatea fizică ne ajuta să aflăm informații importante despre mediul exterior, dar și despre noi, despre limitele și capacitățile noastre. În viața de adult, sportul a devenit un mijloc care să ne ajute să atingem idealul de frumusețe dorit sau a căpătat mai degrabă valențe legate de competiție.

Cum ne reamintim că activitatea fizică ne face să ne simțim mai plini de viață, mai sănătoși și mai fericiți?

În primul rând, nu te limita în a considera forma de activitate fizică pe care o desfășori în prezent ca fiind nesemnificativă. Poate grădinărești cu plăcere, uneori renunți la metrou și alegi să mergi pe jos până la serviciu, alergi cu și după copii, faci plimbări lungi prin parc, ai un set de exerciții de înviorare de dimineață, tunzi gazonul săptămânal, mergi cu bicicleta, cu rolele sau la înot etc. Orice formă de activitate fizică este valoroasă și arată preocupările tale legate de sănătatea fizică și psihică.

În plus, studiile au arătat că persoanele care sunt mai active, sunt mai fericite decât cele cu un stil de viață sedentar. Gândește-te apoi câte poți face atunci când ai o stare psihică bună. Crește puterea de concentrare, te poți focusa mult mai bine asupra unei sarcini, te simți mai motivat și determinat și, cel mai important, din punct de vedere relațional, îi molipsești și pe ceilalți cu energia și pofta ta de viață. Asta nu înseamnă că nivelul de activitate fizică este direct corelat cu nivelul de fericire și că dacă faci din ce în ce mai mult sport, o sa fi din ce în ce mai fericit. Totul se face cu măsură. Potrivit specialiștilor din domeniu, trei până la cinci sesiuni de antrenament săptămânal, fiecare având între 30 și 60 de minute, sunt ideale. Exercițiile fizice în exces pot face mai mult rău decât bine. Important este ca dorința de a depune efort fizic să nu se transforme într-un comportament compulsiv, care să ne consume fizic, psihic și emoțional.

℗PUBLICITATE



Exercițiul fizic este mai important pentru sănătatea ta mintală decât situația ta economică. Potrivit unor studii desfășurate de Universitățile Yale și Oxford, rezultatele la care au ajuns cercetătorii spun că persoanele active, care depun efort fizic susținut, se simt la fel de bine ca și cei care nu fac sport, dar care au venituri anuale mai mari. Practic, daca nu ești activ, va trebui să câștigi mai mult, pentru a obține același efect de fericire și împlinire pe care îl aduce sportul. Oare exercițiul fizic este unul dintre secretele oamenilor de succes? Nu îți rămâne decât să descoperi…

Sportul îți reamintește să trăiești în prezent! Într-o lume a lui „trebuie“ care se derulează într-un ritm alert și epuizant, o mare parte din energie o direcționăm către a rezolva probleme și eventual în a face planuri pentru viitor, uitând „doar să fim“. Sportul reușește să te aducă în prezent, prin faptul că atunci când depui efort fizic, îți concentrezi atenția pe activitatea pe care o desfășori în acel moment, pe respirație, pe mișcarea musculară etc.

Orice fel de activitate fizică moderată, efectuată în mod regulat, ajută corpul să producă endorfine, hormonii bucuriei și ai stării de bine. De asemenea, sportul și în special cel de echipă, îți oferă un prilej nemaipomenit de interacțiune cu ceilalți și îți crește sentimentul de apartenență, de a fi parte din ceva, de a avea un scop comun. În același timp, activitățile sportive devin prilejuri minunate de distracție și de a petrece timp cu membrii familiei. Astfel, efortul fizic ne poate ajuta să fim mai sănătoși, mai frumoși, mai fericiți, ne ajută să fim mai încrezători, mai puțin anxioși și ne facilitează interacțiunile sociale dar și pe cele din cadrul familial.

Psiholog şi psihoterapeut de familie, educator parental certificat și autorizat Circle of Security, cu o experienţă de mai bine de 10 ani în diverse arii ale Resurselor Umane în diferite companii multinaţionale. Psihoterapeut în formare în metoda Somatic Experiencing (Experiențierea Somatică), o metodă psiho-biologică eficientă pentru identificarea și rezolvarea traumelor. Voluntar în proiectul „Dăruieşte viaţă“, pentru susţinerea familiilor cu copii diagnosticaţi de cancer.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0