skip to Main Content

În timp ce îl urmăream la Letterman, „scrollând“ printre comentarii, mi-a atras atenția următoarea observație: „Faptul că, de aici, cariera lui în film nu a luat-o vertiginos în sus mă întristează tare. E atât de talentat și de ușor de urmărit. Un tip foarte amuzant“. Prin „aici“, ne referim la anul 2002, în timpul filmărilor celui de-al nouălea sezon Friends (Prietenii tăi), serial ce avea să devină unul dintre cele mai reconfortante și consumate seriale făcute vreodată. Pentru mine, e la braț cu Seinfeld și That 70’s Show. Relația lui Matthew Perry cu dependența fusese făcută publică încă de acum 20 de ani, însă nu știu cât de pregătită era lumea atunci să asculte.

Copilăria și apariția în „Prietenii tăi“

Matthew Langford Perry este născut în 1969 și este cel mai cunoscut pentru rolul lui Chandler Bing. (Could it be any more obvious?)

Mama este jurnalist canadian și fost secretar de presă al fostului prim-ministru, Pierre Trudeau. Tatăl, John Bennet Perry, și el actor, a fost cel care i-a insuflat respectul și admirația pentru meserie, încă de pe vremea când îl suna pe tânărul Matthew să îi spună la ce oră să îl urmărească la televizor. Mai târziu, adultul și deja actorul nominalizat pentru premiul Emmy va declara că nu s-a apucat de actorie pentru bani, ci pentru atenție.

Părinții au divorțat înainte ca Mattie să împlinească un an, iar mama s-a recăsătorit cu jurnalistul Keith Morrison. Matthew a fost crescut de aceasta în Ottawa, Ontario, și a urmat școala la Rockliffe Park Public School, unde a fost coleg cu prim-ministrul Justin Trudeau.

În mijlocul numeroaselor apariții TV, printre care în Sydney, Beverly Hills 90210, LAX 2194, actorul a încercat să obțină o audiție pentru pilotul (pe atunci) numit Friends like us, devenit mai târziu Friends, produs de Marta Kauffman și David Crane. Din cauza angajamentelor anterioare pentru LAX 2194, inițial, nu a fost luat în considerare de către producători, însă, a obținut o audiție și, astfel, a primit rolul lui Chandler Bing.

„Simțeam de parcă-mi ieșeau aburi pe urechi, atât de mult îmi doream să fiu celebru!“ ‒ declara Matthew Perry pentru The New York Times, în 2002. „Vrei atenție, vrei bani, vrei cel mai bun loc în restaurant“. Friends a livrat. În același an, Matthew a fost nominalizat pentru Cel mai Bun Actor Principal într-un serial de comedie.

Cădere, teroare, renaștere

În timp ce o lume întreagă nu se mai sătura de sarcasmul lui Chandler și de natura sa degajată, Matthew Perry se lupta pentru viața lui. El a finalizat un program de dezintoxicare pentru dependența de Vicodin în 1997. Greutatea sa a urmat să oscileze drastic în următorii ani, spre îngrijorarea tuturor. În timpul filmărilor pentru Serving Sara (2002), actorul acuza dureri severe de stomac și a zburat la Los Angeles, pentru a se interna la spitalul Marina del Rey‘s Daniel Freeman. Lisa Kasteler, agentul de la vremea respectivă, i-a confirmat ulterior șederea la dezintoxicare. Conform propriilor declarații, Matthew nu își amintește bucăți semnificative din Friends, mai exact „undeva între sezonul 3-6“, iar drumul către vindecare l-ar fi costat în jur de nouă milioane de dolari.

În octombrie, în urma lansării cărții Friends, Lovers and The Big Terrible Thing, actorul a vorbit deschis despre anii săi de abuz, într-un interviu exclusiv cu Diane Sawyer: „Dependența poate intra în orice casă, în inima oricui, chiar și în inima unui copil cu părinți de aur“. Matthew avea 14 ani când a crezut că a găsit răspunsul. Era cu colegii săi canadieni și, într-un ritual comun de trecere la adolescență, Perry a consumat alcool pentru prima dată. O sticlă de vin Andrès Baby Duck. „Eram întins în iarbă și mă simțeam ca-n rai. Mă gândeam că așa trebuie să se simtă un om normal tot timpul“.

℗PUBLICITATECât despre cum a început spirala către medicamentele prescrise, prima pastilă i-a fost administrată în timp ce filma Fools Rush In (1997), după ce a suferit o accidentare. Perry a descris senzația: „Ca și cum mierea caldă îmi pătrundea în vene“. Tot în carte, scrie mai târziu: „Cred că dacă n-aș fi luat-o niciodată (pastila), niciunul din următorii treizeci de ani nu s-ar fi întâmplat așa“.

Actorul a ajuns să ingereze cantități uriașe de pastile – câte 55 pe zi, mimând migrene în fața medicilor, pentru a i se prescrie altele. Sentimentul de ușurare a devenit, în cele din urmă, o destinație pentru el. Deși dependența nu i-a afectat în mod vizibil munca, la un moment dat, Matthew a fost abordat de către Jennifer Aniston, care i-a spus: „Știm că bei!“. Aceasta declara, la rândul său, în 2004, într-un interviu cu Diane Sawyer, că nu erau echipați pentru situația colegului lor.

„În natură, atunci când un pinguin este rănit, ceilalți pinguini se grupează în jurul lui și îl sprijină, până când acesta se însănătoșește. Asta au făcut pentru mine co-starurile mele din Friends“. – fragment din Friends, Lovers and The Big Terrible Thing.

Consumul de opioide

Potrivit American Psychiatric Association, opioidele sunt substanțe chimice, care interacționează cu receptorii creierului și reduc senzația de durere. Opioidele prescrise sunt folosite în tratarea durerilor acute (postoperatorii). Acestea pot crea într-un timp scurt dependență (între 4-8 săptămâni). În cazul consumatorilor cronici, întreruperea bruscă poate duce la simptome severe, incluzând durere generalizată, frisoane, crampe, pupile dilatate, anxietate, greață, vărsături, insomnie și apetit crescut. Severitatea simptomelor creează, astfel, o motivație semnificativă de a continua, pentru a evita sevrajul.

American Medical Association (AMA) estimează că între 3-19% dintre persoanele care iau medicamente pentru durere pe bază de rețetă vor dezvolta o dependență. Dependența este o afecțiune cronică, cu potențial atât de recuperare, cât și de recidivă.

În 2013, Perry a primit premiul Champion of Recovery din partea Casei Albe, pentru deschiderea Perry House, o casă înființată pentru sprijinul celor care s-au luptat cu dependența. După jumătate de viață petrecută în tratament, Matthew Perry este complet „sobru“, din 2021. „Dependența este mult prea puternică ca să o învingi de unul singur. Boala asta așteaptă. Așteaptă să te prindă singur. Pentru că doar singur vei pierde în fața ei.“ – spune îndrăgitul actor.

Raluca Bălănică − Absolventă a facultății SNSPA, Specialist Compliance în domeniul asigurărilor. O etichetă mai aproape de mine ar fi: suflet între două vremuri sau om în căutarea autenticului și a unor forme de viață de mult apuse, în care compromisul nu poate exista.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0