Skip to content

Se spune că perioada Sărbătorilor de iarnă este un prilej de bucurie, că noi toți așteptăm cu mare încântare să petrecem alături de familie și de prieteni, să mâncăm bunătăți și să ne relaxăm. Din păcate, experiența mea spune că oamenii care se bucură cu adevărat de toate acestea sunt destul de puțini.

Plecând de la ironia că urmează o perioadă în care este uitat tot efortul depus la terapie, timp în care traumele se refac mâncând sarmale și cozonac, cred că ar fi util pentru noi toți să avem la îndemână un ghid care să ne călăuzească printr-o perioadă plină de emoții. Iată, mai jos, ce vă propun eu.

Să comunicăm deschis

Este important pentru noi să fim acceptați, înțeleși și plăcuți, însă uneori nu știm cum să vorbim cu cei din jur. Ori nu spunem nimic, ori folosim un ton nepotrivit, ori nu spunem clar ceea ce gândim, așa că este important să vorbim, să fim deschiși și să găsim împreună cu interlocutorul nostru o manieră bună de a comunica. Ne putem spune deschis nevoile și dorințele, fără a fi lipsiți de respect, duri sau fără să părem neînțelegători. Blândețea limbajului și dorința sinceră de a vorbi pot fi aliați de nădejde. Dacă experimentăm momente în care preferăm să nu comunicăm, putem exprima această nevoie și putem cere timp pentru noi.

Uneori nu știm cum să o facem, alteori credem că ar fi în zadar și declanșăm un lanț de credințe iraționale dobândite de-a lungul vieții. Ajungem astfel să gândim în alb și negru, fără a vedea nuanțele de gri din situații, așteptăm ca ceilalți să ne citească gândurile și să-și dea seama ce vrem sau să credem că citim gândurile lor și ne supărăm, luăm foarte personal tot ce se întâmplă, fără a conștientiza că nu toți gândim la fel. Alteori, dificultatea apare în a ne exprima emoțiile, pentru că mulți dintre noi nu le cunoaștem și nu știm exact ce simțim.

Să ne stabilim așteptări realiste

Filmele, reclamele sau rețelele sociale prezintă, de multe ori, o față perfectă a Sărbătorilor și a familiilor. Mesele bogate și perfect aranjate, bucuria din ochii tuturor, multitudinea cadourilor frumos ambalate, oamenii îmbrăcați frumos, casele împodobite cu brazi mari și decorațiuni demne de revistele de design interior, relațiile perfecte, toate acestea nu se regăsesc în realitatea din casele noastre și este în regulă să fie așa. Uneori, poate nu se regăsește nimic din ce am enumerat și intervine frustrarea, care ne face să ne întrebăm ce este în neregulă cu noi de nu putem avea toate acestea. Aceste lucruri fac ca, din cauza așteptărilor pe care le avem, să ne simțim nefericiți, neîmpliniți sau inadecvați.

Este important să ne stabilim niște așteptări realiste, care să pornească de la lucrurile reale din viața noastră, să ne bazăm pe resursele interioare și exterioare pe care le avem, fără a ne compara cu ceilalți, și să ne bucurăm mai mult de ce avem.

Să impunem anumite limite

Impunerea limitelor ne poate pune probleme multora dintre noi, pentru că ele nu sunt mereu înțelese. Putem fi considerați egoiști, nepăsători sau lipsiți de bunăvoință, atunci când punem anumite bariere, mai ales în familie. Dacă simțim că există membri ai familiei care sunt intruzivi, care ne dau sfaturi nesolicitate sau care ne tot adresează întrebări incomode, putem refuza să vorbim despre subiectele respective.

De multe ori, răspunsurile primite sunt unele care ne activează anumite răni sau neajunsuri emoționale, dar e util să avem în vedere că o relație presupune doi oameni și că noi nu putem fi responsabili decât pentru acțiunile noastre. Să nu uităm că fiecare dintre noi are putere asupra vieții lui, că nu e corect să încălcăm liberul arbitru al celorlalți, chiar dacă noi considerăm că le vrem binele și că nu trebuie să fim prezenți în locuri în care nu ne dorim.

℗PUBLICITATE



Să ne planificăm timpul

Dacă suntem copleșiți de activitățile din această perioadă, este foarte util să ne organizăm cât mai bine. Putem să folosim o agendă, să notăm ce avem de făcut și chiar să amânăm anumite activități care nu sunt esențiale acum.

Este important să delegăm din sarcini, chiar dacă poate apărea sentimentul că nimeni nu se descurcă la fel de bine ca noi. Putem renunța la anumite preparate sau ingrediente dacă este prea aglomerat la magazin, liniștea noastră mentală fiind mai importantă decât un fel de mâncare în plus pe masă. Traficul este și el un factor de stres în anumite orașe, așa că e bine să ne alegem orele la care ne planificăm ieșirile sau chiar să folosim mijloacele de transport în comun.

Să includem în programul nostru momente de relaxare, timp pentru noi, dar și pentru cei dragi, în care să râdem, să ne jucăm sau să facem activități plăcute. Sărbătorile pot fi un prilej important în care să ne uităm în interiorul nostru și să ne bucurăm mai mult de lucrurile cu adevărat importante din viață, fără orgolii și judecăți.

Să fim recunoscători

Recunoștința are foarte multe beneficii, precum îmbunătățirea calității relațiilor, a somnului și gestionarea mai facilă a stresului. Într-o lume în care alergăm după atâtea, e important să ne oprim și să mulțumim pentru lucrurile care ne plac în viața noastră, pe care vrem să le avem și a doua zi, dar mai ales pentru oamenii și experiențele pe care le avem cu aceștia.

Să oferim celor din jurul nostru zâmbete, blândețe și căldură sufletească. Să ne îndreptăm către cei care poate au nevoie de lucruri care sunt indispensabile tuturor, dar pe care cei mai mulți dintre noi le luăm de-a gata. Este o ocazie perfectă să petrecem mai puțin timp în mediul online și să ne îndreptăm mai mult către oameni și conexiuni reale. Putem oferi celorlalți din timpul nostru, pentru că este trist faptul că, deși trăim pe o planetă despre care se spune că este suprapopulată, sunt atât de mulți oameni care se simt singuri și pe care i-ar ajuta enorm o conversație și niște vorbe bune.

Stresul din această perioadă este cauzat în mare măsură de agitația interioară, de perfecționism, de dorința de a bifa toate punctele de pe listele interminabile pe care ni le trasăm singuri, uitând că relaxarea ține, de fapt, de noi. Din păcate, perioadele lungi de oboseală nu se vindecă după câteva zile de odihnă, însă poate fi un început bun să ne îngrijim mai mult de starea noastră de bine.

Să ne îndreptăm către persoanele care ne sunt dragi cu mai multă înțelegere, iubire și acceptare, să-i judecăm mai puțin pe cei din jur, indiferent că ne sunt rude, prieteni sau simpli trecători pe stradă. Să ținem minte că fiecare dintre noi are o poveste, un parcurs, un drum și că nu știm uneori ce este în sufletul nostru, așa că ar fi bine să pretindem mai puțin că știm ce este în sufletul altora.


Citește și:

Alina Elena Nițu, psiholog clinician și terapeut cognitiv-comportamental, își iubește meseria și crede cu tărie în procesul terapeutic și în puterea oamenilor de a-și trăi viața așa cum doresc. Este empatică, respinge etichetele, apreciază acceptarea și consideră că oamenii pot învăța unii de la alții, dacă își doresc acest lucru. Îi place să scrie, iubește natura și conversațiile.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0