Skip to content

În Egiptul Antic, bărbații se machiau din rațiuni estetice și religioase sau pentru a-și proteja sănătatea. Pe atunci, machiajul era corelat și cu lumea spirituală, oferind purtătorului protecție în lupte. Mai târziu, în epoca modernă, machiajul avea să fie purtat de nobili, care foloseau pudră și ruj.

Revenind în zilele noastre, vedem machiaj purtat de bărbați pe podiumurile de modă, în cluburi sau la festivalurile de muzică. Însă nu despre machiajul masculin intenționez să vorbesc în acest articol, ci despre un subiect și mai interesant – skincare sau îngrijirea tenului, cuvinte care-i sperie pe mulți bărbați. De aceea, mi-am și propus să încep acest articol cu o scurtă incursiune în istoria machiajului masculin: pentru a vă arăta că această preocupare există de mii de ani și nu este deloc vreo găselniță modernă.

Despre noi și bărbații din viața noastră

Sunt sigură că și partenerii voștri privesc cu neîncredere acest pas foarte important: îngrijirea tenului. Poate pentru că mama natură i-a înzestrat cu o piele frumoasă, fără prea mari probleme, în comparație cu noi, femeile. Însă, din păcate, „acest noroc“ se epuizează la un moment dat, iar bărbații preocupați de aspectul exterior ajung să regrete că n-au avut grijă de pielea lor atunci când ar fi trebuit.

Majoritatea clientelor mele se plâng că nu reușesc să-și convingă partenerii să folosească o cremă de față sau un gel de curățare. Înțeleg foarte bine această provocare și m-am tot gândit la ce am putea face ca să-i ajutăm. Posibil ca, dincolo de teama că ar putea fi considerați efeminați, să aibă și o altă dificultate: pur și simplu să nu știe ce produse să folosească. Iar aici intervenim noi și le oferim o mână de ajutor.

  1. În primul rând, este util să le explicăm de ce este atât de importantă partea de skincare și că o astfel de rutină nu este un semn de slăbiciune. Spre deosebire de noi, femeile, ei n-au nevoie de atât de multe produse, mai ales dacă n-au probleme cu tenul. Pentru o rutină simplă de skincare, recomand să-i îndrumați să folosească de două ori pe zi un gel de curățare (pot folosi același produs ca și voi, dacă este cu textură de gel). Iar după aceea să aplice o cremă de față. Fie le faceți cadou una destinată special lor (apropo de idei de cadouri!), fie lansați invitația să o folosească pe a voastră. Pentru unii bărbați este mai ușor dacă le cumpărați voi produsele sau le lăsați la îndemână și le mai amintiți din când în când!
  2. Dacă partenerul vostru are probleme cu pielea, vă sugerez să-l îndrumați să consulte un medic dermatolog sau o cosmeticiană, pentru a-i recomanda produse care să-i trateze problema. Din experiență, știu că mulți bărbați se confruntă cu foliculita, din cauza bărbii, sau au unele probleme cu acneea. Aici ar mai fi nevoie să introducă în rutină un produs suplimentar pentru a trata (și) aceste probleme.
  3. Psihologii spun că activitățile comune sunt importante pentru relația de cuplu. Drept urmare, putem fi creative și, atunci când ne răsfățăm cu câte o mască de față, să-i aplicăm și lui una. Asta se poate transforma într-o experiență amuzantă și poate stârni chiar multe emoții pozitive în cuplu.

Alte câteva idei utile

Din experiența cu bărbații din familia mea, știu că este util să vorbim cu ei despre importanța rutinei. Atunci când aplicăm propria rutină de îngrijire a tenului, poate fi de folos să le povestim de ce facem ceea ce facem și să-i întrebăm cum stau cu rutina lor. Poate că o să semănăm un pic cu o profesoară care-i scoate la tablă, dar multora dintre noi s-ar putea să ne placă.

℗PUBLICITATE



Pentru a-i impulsiona, poate le oferiți cadou o sesiune de răsfăț la un salon de cosmetică. Din fericire, am observat că, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți bărbați trec pragul saloanelor de cosmetică. Și mulți dintre cei care au trecut pe la studioul meu de cosmetică mi-au relatat că, pe alocuri, s-au simțit ca la o ședință de psihoterapie.

După ce i-ați învățat să folosească cele două produse must have (gelul de curățare și crema de față), puteți să le introduceți treptat în rutină și un exfoliant, pe care să-l utilizeze cel puțin o dată pe lună. În plus, ar fi ideal dacă ar folosi SPF, adică o cremă cu factor de protecție. Din punctul meu de vedere, SPF-ul este cel mai bun produs antirid (pe care este nevoie să-l folosim în fiecare zi a anului, nu doar vara). Este produsul care face o diferență semnificativă, de-a lungul anilor.

Ca tips & tricks, vă recomand:

  • să lăsați produsele de îngrijire a tenului la îndemâna partenerului vostru;
  • să organizați seri comune de răsfăț și conversații de suflet;
  • să-i luați cu voi la o sesiune de tratament, la cosmetică (să vadă că nu se întâmplă nimic rău!).

Îmi imaginez că, în mintea multor bărbați, o vizită la cosmetică este la fel de dureroasă precum epilatul cu ceară. Lucru care este adevărat (parțial!), dar nu și atunci când vine vorba de tratamentele faciale: acestea sunt un real răsfăț. Revenind la conversațiile de suflet, pentru a-i înțelege mai bine pe partenerii noștri, vă recomand cartea Măștile masculinității, o lectură excepțională despre psihologia masculină, despre care am auzit că nu se va mai tipări în limba română. Prin urmare, profitați de acest pont și achiziționați-vă cartea cât mai curând!


Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0