Skip to content

Noi, oamenii, ne naștem în familii. Acestea reprezintă fundația primelor noastre experiențe de viață, a primelor legături pe care le construim și a primelor sentimente de apartenență la un grup. 

Pe măsură ce avansează în vârstă, copiii ajunși adulți pot avea diferite tipologii de relații cu părinții lor, legături care se împart în trei mari categorii: 

  1. Relațiile sănătoase – definite de nivelul de maturitate emoțională a copilului ajuns adult, care și-a dobândit libertatea de a simți, gândi, acționa și planifica în funcție de valorile personale, care poate rămâne prezent alături de părinți, dând dovadă de disponibilitate afectivă, de limite clare și de granițe psihologice flexibile. 
  2. Relațiile fuzionate (sau difuze) – definite de o imaturitate emoțională și psihologică, dar și de faptul că fie copilul, fie părintele (sau ambii – atât copilul, cât și părintele) renunță la „sine“ de dragul legăturii interpersonale. 
  3. Relațiile distante și pierdute – definite de luni sau ani de zile în care între copil și părinte nu există comunicare (sau comunică doar pe marginea unor subiecte superficiale), nici interacțiune și nici speranța că s-ar mai putea schimba ceva. Genul acesta de comportament e menit să nege conexiunea psihologică dintre cei care aparțin aceluiași sistem familial. 

Ultimele două tipologii de relații ascund multă durere și dezamăgire; drept urmare, reprezintă tipare disfuncționale de interacțiune care blochează comunicarea deschisă și buna dezvoltare a persoanelor care se află la cele două capete ale relației. Într-o relație părinte-copil sănătoasă, copilul ajuns adult își vede de propria viață, nu este nevoit să câștige aprobarea părintească, să-și atace, respingă sau ignore părintele, reușește să-și păstreze granițele psihologice clare – fără să recurgă la diferite strategii de manipulare, șantaj sau violență pentru a lua decizii în mod autonom și pentru a beneficia de confort afectiv. 

℗PUBLICITATE



Despre cum se dezvoltă relațiile nesănătoase în interacțiunea copil-părinte, dar mai ales despre cum putem să ieșim din capcana acestor relații a vorbit psihologul Gáspár György în emisiunea #PsihologiaRelațiilor, de la Radio Europa FM.

Întreaga emisiune poate fi ascultată mai jos:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0