Skip to content

În fiecare an, ultima săptămână din luna iunie este perioada în care are loc școala de vară organizată de AMPP (Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie) și Pagina de Psihologie. Ediția din acest an a adunat un număr de peste 40 de specialiști în sănătatea relațiilor, dornici să aprofundeze atât procesul de dezvoltarea personală și autocunoașterea, cât și să-și lărgească bagajul de cunoștințe teoretice și clinice.

Atelierele școlii de vară

Tema generală a ediției din 2023 a avut ca punct de pornire conversațiile dificile. Acest subiect a fost abordat din mai multe perspective și nuanțe teoretice.

Dezvoltarea psihologică: proces interpersonal – a fost atelierul susținut de psihoterapeutul relațional imago Gáspár György, președinte și cofondator al AMPP (deviza clinică și educațională a Paginii de Psihologie). Gáspár a vorbit despre cele trei dimensiuni ale sinelui – sinele individual sau separat, sinele relațional și sinele metapersonal – care pot cauza, adesea, sursa unor conversații dificile, atât în cercurile științifice, cât și în mințile oamenilor. Adept al paradigmei relaționale, Gáspár a subliniat importanța unei viziuni complexe asupra sinelui și beneficiile încorporării acestuia într-un context interpersonal.

Conversații dificile cu noi înșine, în rolurile de psihoterapeuți – a fost subiectul atelierului susținut de Andrada Lupșe, psihoterapeută imago și membră a Academiei de Terapie Imago din România. Andrada și-a pornit prezentarea de la tema cărții Din cer au căzut trei mere... și a încurajat participanții să-și descopere povestea copilăriei și raportarea față de conversațiile dificile. Diadele despre trecut și efectele acestuia asupra prezentului, dar și practicile de centrare, au reprezentat exercițiile concrete și activitățile practice ale acestui atelier.

Unghiuri moarte care ne afectează relațiile – a fost titlul atelierului ghidat de Cristina Petrescu Ghenea, psihoterapeută de familie și gazdă a podcastului Reconectat. Cristina a creat un cadru de siguranță optim pentru a discuta, cu încredere, despre provocările vieții de zi cu zi și modul în care existența umană ne cere să ne flexibilizăm la schimbările inevitabile.

℗PUBLICITATE



Bestia din noi, conversații cu furia noastră – a fost atelierul susținut de Adela Moldovan, psihoterapeută certificată internațional în imago și vicepreședintă a Academiei de Terapie Imago din România. Adela le-a vorbit participanților despre complexitatea furiei și modul în care furia poate reprezenta o strategie de apărare a propriei persoane.

Conversații dificile despre copilul și adultul interior – a fost atelierul susținut în tandem de Andrada Lupșe și Gáspár György, ambii practicanți ai terapiei relaționale imago și susținători de workshop-uri pentru cuplu. Gáspár le-a introdus participanților cele patru funcții de bază ale sinelui – simțurile, emoțiile, cognițiile și comportamentele. În timp ce Andrada a evidențiat modul în care se manifestă aceste funcții în dinamica spațiului interpersonal al relației de cuplu. Scrisoarea către copilul interior și procesarea experiențelor trecute au fost principalele exerciții ale acestui atelier.

Conversații dificile despre rușine și îmbătrânire – a fost titlul workshop-ului susținut de Nora Neghină, psihoterapeută de familie și reprezentantă a Mindsight România. În cadrul acestui atelier, participanții au învățat să recunoască rușinea și mecanismele de apărare pe care le folosim, adesea inconștient, pentru a gestiona această emoție dificilă. Rușinea a fost conceptualizată în relație cu criticul interior și vocea compasiunii de sine. Exercițiile de imagerie ghidată și lucrul în grupuri mici au favorizat aprofundarea subiectului îmbătrânire.

Conversații dificile cu copiii – a fost tema adusă în școala de vară de către Diana Stăculeanu, psihoterapeută și formatoare în cadrul AMPP. Pierderea, boala și divorțul au fost subiectele cheie care au conturat acest atelier și au reprezentat baza de discuție dintre Diana și participanți. Diana a adus multă căldură și emoție, invitând participanții să intre în lumea poveștilor și a firelor invizibile care ne leagă pe unii de ceilalți.

În fiecare dimineață, participanții școlii de vară și-au început ziua cu exerciții de yoga, introduse de Raluca Ene. Iar serile s-au încheiat fie cu proiecții de film, fie cu dans, terapie prin muzică și mișcare. De asemenea, participanții s-au bucurat și de punctele de atracție de la baza munților Făgăraș, vizitând: Abația Cisterciană, de la Cârța; Castelul de Lut Valea Zânelor; și palatul Brukenthal, de la Avrig.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0