Skip to content

De curând, am purtat un dialog absolut fabulos cu dr. Harriet Lerner, colega mea din SUA, care este și autoarea noului bestseller Dansul fricii, publicat în acest an la Pagina de Psihologie. La fel ca dr. Lerner, și eu sunt unul dintre oamenii care nu doar că-și asumă anxietatea, dar s-au și obișnuit să vorbească despre ea – strategie care s-a dovedit a fi una dintre cele mai benefice modalități de a-i face față stării de anxietate.

Astfel, împreună cu colega mea, ne-am propus să scoatem anxietatea la lumină și să facem un „Top 9“ al felurilor în care ne poate determina anxietatea să ne simțim mizerabil.

1. Anxietatea te înspăimântă. Când te-a prins anxietatea în gheare, vrei să ieși din corpul pe care-l locuiești și să te muți în altă parte. Orice, numai să scapi de acea senzație crâncenă. În mod regretabil, n-ai unde pleca. Nu-ți poți abandona trupul.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine.
Livrate săptămânal în inboxul tău.


2. Anxietatea îți face harcea-parcea rațiunea. Dacă devii prea anxios, nu vei mai fi în stare să aduni informații noi, să vezi limpede problema, să-ți analizezi opțiunile și să le oferi altora un feedback calm și clar. Anxietatea îți inundă cu adrenalină sistemul nervos și pune stăpânire pe neocortex (sediul gândirii logice).

3. Anxietatea conduce la o prăbușire abruptă a civilității și a cooperării. Face persoanele și grupurile să ajungă polarizate și incapabile de a mai găsi niște soluții creative, care să țină cont de nevoile tuturor.

4. Anxietatea te scoate din prezent, pe măsură ce repeți obsesiv aceleași regrete față de trecut și temeri față de viitor. Îi place să te trezească la 3.00 dimineața, ca să poți retrăi nedreptatea din trecut și îngrijorarea pentru catastrofele ce se vor ivi la ușa ta în viitor.

℗PUBLICITATE



5. Anxietatea îți alimentează negativitatea. Anxietatea va săpa un mare șanț de negativitate în creierul tău, făcând să-ți fie imposibil să stai agățat de un gând pozitiv mai mult de 5 secunde.

6. Anxietatea turează motoarele judecăților și criticilor. Acestea pot fi direcționate către sine, către alții ori în ambele direcții. Să-i judeci pe alții este cealaltă față a monedei cu care te evaluezi și te judeci pe tine. Și ambele sunt determinate de anxietate.

7. Anxietatea îți răpește stima de sine. Te păcălește să-ți pierzi din vedere competențele și capacitatea de a iubi, de a fi creativ și de a te bucura. Și te face să crezi că ești mai neînsemnat și mai mărunt decât în realitate. Această emoție interferează cu stima de sine și cu respectul de sine, adică erodează însuși fundamentul pe care se sprijină restul ființei tale.

8. Anxietatea îți anihilează capacitatea de a tolera ambiguitatea și complexitatea. Te va împiedica să vezi perspectivele diametral opuse ale unei chestiuni, darămite să mai și jonglezi cu șase-șapte puncte de vedere diferite. De asemenea, vei pierde din vedere multiplele fațete ale propriului sine. În fine, te va înțepeni într-o perspectivă foarte îngustă asupra celui care ești.

9. Anxietatea te ține captiv în relații care te atrag într-o spirală descendentă. Ea creează insideri și outsideri, tabere adverse și polarități și-i face chiar și pe oamenii buni să se comporte ca niște marionete care oscilează între distanțare și învinovățire. Ne ține focalizați pe ceea ce alții fac greșit și ne împiedică să luăm în calcul propriile variante constructive de a face pași noi în vechiul dans.

Dacă anxietatea a luat în stăpânire tot ce-i mai bun în tine, te vei privi în mod eronat ca fiind un individ slab și deficitar, în loc să te vezi ca o persoană puternică și competentă, care se întâmplă să aibă o reacție exagerată de frică. Prin urmare, dacă ai identificat și tu unul sau mai multe efecte nocive ale anxietății în viața ta și dacă vrei să-ți transformi relația cu anxietatea, îți recomand cartea Dansul Fricii. Și poți apela cu încredere la unul dintre psihoterapeuții recomandați de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0