Skip to content

Adolescenta cu inimă puternică și curajoasă – Anne cu „e“ la sfârșit – a revenit într-un nou sezon, din luna ianuarie, pe Netflix. Bazat pe cunoscuta serie de cărți publicate de scriitoarea canadiană Lucy M. Montgomery sub titlul Anne of Green Gables, în 1908, serialul (ajuns la cel de-al treilea sezon) ne prezintă umanitatea, creativitatea și curajul unei tinere orfane. Anne crește în grija a doi frați trecuți de prima tinerețe, Matthew și Marilla Cuthbert, care (deși și-ar fi dorit să adopte un băiat) devin părinții spirituali ai lui Anne.

De la prima publicare, cartea s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare, fiind tradusă în 36 de limbi. Până în prezent, a fost distribuită pe tot cuprinsul lumii (existând voci care au afirmat că – în realitate – e mai mult un text pentru adulți, decât pentru copii). De-a lungul anilor, cartea a fost ecranizată pentru difuzare pe marele ecran, în seriale TV și ca desen animat, devenind în 1964 primul musical din Canada.

Povestea lui Anne a ajuns una dintre cele mai îndrăgite narațiuni pentru copiii de toate vârstele. Pentru a o scrie, autoarea s-a inspirat din pasajele de viață ale oamenilor pe care i-a cunoscut în propria copilărie, reușind să creeze un bestseller nemuritor.

Imaginația fascinantă a lui Anne depășește cu mult îngustimea minții umane de la începutul secolului XX, iar răutățile pe care le are de îndurat din cauza originilor sale și a părului de culoarea morcovului fac din caracterul ei vulnerabil unul durabil, pe care-l îndrăgești încă de la primele secvențe ale serialului.

Vorbăreață din cale afară și mânată de o curiozitate greu de stăpânit, Anne intră mereu în diferite belele, care îi scot în evidență trăsăturile profund umane, ce ilustrează un model demn de urmat pentru copiii și adolescenții secolului XXI.

La fel ca orice erou de poveste, și Anne are propriile zbuciumuri sufletești. Dar creativitatea colorată în toate nuanțele și perseverența la graniță cu încăpățânarea o ajută să devină o voce care luptă pentru drepturile omului, o activistă împotriva rasismului, a homofobiei și a nedreptăților financiare dintre oameni și o promotoare a unui stil de viață aflat în armonie cu natura.

Probabil că principala lecție pe care Anne ne-o transmite este că întreaga omenire poate fi considerată familia fiecăruia dintre noi, deoarece inimile și sângele ne sunt de aceeași culoare. Doar că, uneori, viața ascunde darurile prețioase în cele mai întunecate locuri, iar nouă ne revine responsabilitatea descoperirii lor.

Ecranizarea difuzată pe Netflix o are în rolul principal pe Amybeth McNulty – o actriță de origine irlandez-canadiană, născută pe 7 noiembrie 2001, singurul copil al familiei sale mixte (tatăl irlandez și mama canadiană). Ceea ce puțini știu despre Amybeth este că ea nu a frecventat învățământul de masă, fiind educată în sistem home schooling. Actrița a primit rolul lui Anne Shirley după un casting internațional, la care au participat peste 1800 de fete.

℗PUBLICITATEPasionată de balet și musical, Amybeth a mai avut anterior câteva apariții TV, în seriale precum Clean Break și Agatha Raisin. Pentru a fi la curent cu noile apariții ale lui Amybeth McNulty, o puteți urmări pe profilul ei de Instagram, unde are peste 975K de urmăritori.

Tânăra orfană care ajunge în Avonlea (un oraș fictiv din povestea lui Montgomery) schimbă prin energia și bunătatea ei inimile și mințile tuturor celor pe care-i întâlnește în calea sa. Iar dacă ați vizionat primele două sezoane, cu siguranță vă bucurați de apariția celui de-al treilea și vă întristați la auzul veștii că Netflix și CBC (cele două companii responsabile de producția și difuzarea serialului) au anunțat încheierea filmărilor.

În ciuda insistențelor a milioane de fani din întreaga lume (care au folosit pe rețelele de socializare hashtag-ul #RenewAnneWithAnE), reprezentanții Netflix au anunțat că Anne nu va reveni cu un al patrulea sezon. Motivul necontinuării serialului – neconfirmat însă de producători – ar fi o dezintegrare a parteneriatului dintre Canadian Broadcasting Company (CBC) și Netflix.

Drama TV, plină de neprevăzut și dătătoare de multe palpitații de o intensitate suportabilă, se desfășoară în Prince Edward Island, una dintre cele mai fermecătoare insule ale Canadei. Dar serialul a fost filmat aproape în totalitate în provincia Ontario.

În sezonul final, Anne – a cărei poveste începe când ea avea vârsta de 11 ani – împlinește 16 ani și este dornică să afle cât mai multe despre părinții ei biologici. Tensiunile nu sunt puține nici în sezonul 3, iar intriga este adusă pe scena orașului Avonlea de către noi personaje, membri ai unui trib de indieni.

Grupul de adolescenți care formează o bună parte din sistemul social al lui Anne ajunge în ultimul an de școală și tinerii se pregătesc serios pentru intrarea la colegiu. Dar fiorii primei iubiri, ai primului sărut și ai primelor inimi zdrobite complică viața personajelor atât de îndrăgite.

Și chiar dacă viața lor ajunge să se schimbe semnificativ (unii continuându-și studiile, alții luând-o spre o cale mai tradițională), pentru ei un singur lucru este cert: după ce se vor despărți, nimic nu va mai fi vreodată la fel.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0