Skip to content

Pentru cei mai mulți dintre noi, relația cu banii este una absolut contradictorie, iar comportamentul nostru legat de bani de cele mai multe ori nu corespunde cu valorile, angajamentele și idealurile noastre cele mai profunde, cu ceea ce numim „suflet“. 

Când vorbesc despre suflet, nu mă refer la semnificația religioasă. Când vorbesc despre valorile „noastre“ fundamentale, sau angajamente înalte, nu sugerez că toți gândim sau simțim la fel despre politică, religie, economie și celelalte chestiuni, cerințe și dorințe care domină actualitatea. Cred că, undeva în adâncul nostru, când privim cu atenție și dăm la o parte toate lucrurile în care ni s‐a spus să credem, sau lucrurile în care suntem influențați și manipulați să credem, sau chiar lucrurile în care alegem să credem, ceea ce contează pentru ființele umane, cele mai universale angajamente și valori sufletești fundamentale pe care le avem țin de binele oamenilor pe care îi iubim, al nostru și al lumii în care trăim. 

Noi chiar vrem o lume care funcționează pentru toată lumea. Nu vrem copii care suferă de foame. Nu vrem ca violența și războiul să chinuie planeta, chiar dacă se petrec undeva departe. Nu vrem ca tortura, răzbunarea și represaliile să fie instrumente folosite de guverne și conducători. Fiecare dintre noi vrea o viață sigură, ferită de primejdii, axată pe iubire, satisfăcătoare pentru noi înșine și cei dragi, dar, de fapt, pentru toată lumea. Toți vrem o planetă sănătoasă și ca toată lumea să aibă șansa unei vieți sănătoase și productive. 

Mai cred și că, la baza tuturor temerilor și a supărărilor, chiar și a celor mai adânci, stă dorința tuturor să iubească și să fie iubiți și să marcheze o diferență în lume, prin viața lor. Vorbind în termeni spirituali, nu neapărat în sensul unei anumite religii, cred că oamenii vor și să aibă experiența propriei naturi divine, să simtă că sunt conectați cu natura și cu misterul unor lucruri situate dincolo de înțelegerea noastră. Cultura banilor ne‐a format în feluri pe care nu le‐am alege într‐un proces mai conștient, sufletesc. Ne face să subminăm și să erodăm, fără să vrem, cele mai profunde valori și angajamente umane, iar uneori chiar să renunțăm la cele pe care susținem sus și tare că le respectăm cel mai mult. 

Cum să‐ți câștigi traiul într‐un mod care susține viața 

Fiecare dintre noi are experiența unei lupte de‐o viață în ceea ce privește interesele financiare și chemarea noastră. Când ne aflăm în domeniul sufletului, acționăm cu integritate. Suntem atenți și generoși, permisivi, curajoși și angajați. Recunoaștem valoarea dragostei și a prieteniei. Admirăm un lucru mărunt, dar bine făcut. Suntem uluiți în prezența naturii și a frumuseții ei nealterate. Suntem deschiși, vulnerabili și inimoși. Putem fi mișcați și suntem generoși în mod firesc. 

Suntem demni de încredere și încrezători, iar exprimarea de sine curge de la sine. Suntem împăcați cu noi înșine și siguri că suntem parte integrantă din ceva mai mare, dintr‐o experiență universală, ceva mai presus de noi. 

Când intrăm pe domeniul banilor, de cele mai multe ori există o lipsă de conectare cu persoana sufletistă care ne știm a fi. E ca și cum am fi transportați dintr‐odată pe un alt teren de joc, unde toate regulile sunt diferite. În strânsoarea banilor, toate calitățile minunate ale sufletului par să fie mai puțin disponibile. Ne micșorăm. Ne înghesuim sau gonim să „punem mâna pe ce ne aparține“. Adesea devenim egoiști, lacomi, meschini, fricoși sau posesivi, uneori confuzi, contradictorii sau vinovați. Ne vedem ca învingători sau învinși, puternici sau neajutorați și lăsăm etichetele să ne definească în feluri care sunt imprecise, de parcă bogăția financiară și controlul indică superioritatea, iar lipsa lor sugerează absența valorii sau a potențialului uman fundamental. Viziunile posibilităților se dizolvă. Devenim circumspecți și neîncrezători, ne protejăm micul teritoriu, ne comportăm în moduri care nu corespund valorilor noastre fundamentale și suntem incapabili să procedăm altfel. 

℗PUBLICITATE



Rezultatul este o divergență profundă în modul nostru de a fi, în comportamentul nostru și în percepția pe care o avem despre caracterul și integritatea noastră. Dihotomia, diviziunea adevărului personal, nu produce confuzie numai în privința banilor. Previne integrarea lumilor noastre interioare și exterioare pentru a avea experiența întregirii în viață, momentul splendid când ne simțim împăcați, parte din lume și parte din același întreg. Experiența tăcută a întregirii a dispărut în mare parte din cultura noastră, înlocuită de zgomotul și încăierarea provocate de bani. Diviziunea există pentru noi toți, inclusiv pentru mine, și se află în centrul celor mai grele lupte din viață pentru fiecare. 

Vicki Robin scrie, în Banii sau viața, despre oameni care, în loc să trăiască din munca lor, mai degrabă „mor“ sau, în unele cazuri, dau lovitura. Munca pe care o fac nu îi satisface, uneori chiar le dăunează lor înșiși sau altora. Sau poate se rușinează cu munca lor. O urăsc. Își doresc să nu trebuiască să o facă. Pretind că nu contează, dar de fapt spiritul lor, sau al altora, este ucis. Prinși în goana după bani, spun că își câștigă traiul, când, de fapt, mor încet sau dau lovitura, dar nu văd sau nu pot să admită acest lucru. 

Nu banii în sine sunt problema. Banii în sine nu sunt răi sau buni. Banii în sine nu au sau au putere. Felul cum interpretăm banii, interacțiunea noastră cu ei este adevărata belea și punctul în care avem ocazia să ne descoperim pe noi înșine sau să trecem printr‐o transformare personală. Poveștile pe care le voi împărtăși în continuare vin dintr‐o călătorie prin situații extreme, de la bogăție uluitoare la sărăcie șocantă a unor oameni și locuri aflate la continente distanță de această țară. Dar am văzut aceleași lecții aproape de casă, în luptele cotidiene și alegerile pe care le facem cu banii, precum și așteptările, visurile, temerile și dezamăgirile din jurul lor. 

Poate trebuie să priviți mai atent ca să găsiți firul banilor în povestea voastră, dar este acolo și e semnificativ. Puteți să începeți procesul de examinare, să transformați misterul banilor și terenul de joc pe care îl reprezintă banii într‐un altfel de loc. Relația voastră cu banii poate fi un loc în care contribuiți cu punctele forte și abilitățile voastre, cu cele mai înalte aspirații și cu cele mai adânci, profunde calități. 

Chiar dacă ne‐am câștigat milioanele sau le‐am moștenit, putem să fim foarte buni cu banii noștri și să avem o relație bună cu ei. Într‐o lume care pare să se învârtă în jurul banilor, e vital să aprofundăm relația cu sufletul nostru și să îl implicăm în relația noastră cu banii. Prin comuniunea și angajamentul acesta, putem crea o practică spirituală nouă și profundă. Putem să avem o cultură a banilor echilibrată și alimentată de suflet. Relația noastră cu banii poate să devină un loc unde să exersăm această practică spirituală plină de semnificație. 

Extras din cartea Sufletul banilor

Lynne Twist este o activistă de ordin global, cofondatoarea Alianței Pachamama și fondatoarea Institutului Soul of Money. Misiunea ei constă în atenuarea sărăciei și a foametei, împreună cu sprijinirea justiției sociale și a durabilității mediului. Locuiește în San Francisco, California.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0