Skip to content

Frica și furia sunt două emoții umane puternice și complexe, care pot fi experimentate în diferite situații și contexte. Iată câteva informații despre fiecare dintre aceste emoții.

Frica și utilitatea ei

Frica este o reacție emoțională puternică la o percepție de pericol, amenințare sau situație înspăimântătoare. Aceasta poate varia în intensitate de la ușoară neliniște până la o frică paralizantă. Când suntem copleșiți de frică, corpul nostru activează sistemul de răspuns la stres, cunoscut și sub numele de „răspuns de luptă sau fugă“. Acest lucru include eliberarea de hormoni precum adrenalină și cortizol, care pregătesc corpul pentru a face față situației de pericol.

Frica are o funcție adaptativă în evoluția umană, protejându-ne de situații periculoase și ajutându-ne să supraviețuim. De exemplu, frica de animale sălbatice sau de înălțimi ne ajută să evităm situații periculoase.

Furia și forța din interior

Furia este o emoție intensă caracterizată prin simțul puternic de nemulțumire, iritare sau indignare. Ea poate fi declanșată de sentimente precum frustrarea, nedreptatea sau lipsa de control asupra unei situații. Similar cu frica, furia activează sistemul de răspuns la stres. Ea poate duce la creșterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac și eliberarea de hormoni precum adrenalina.

Furia poate avea o funcție adaptativă, oferind energie și motivație pentru a face față situațiilor dificile sau pentru a proteja propriile interese și drepturi.

Cărți care tratează tema fricii sau a furiei

Este important să subliniem că ambele emoții, frica și furia, sunt normale și naturale. Ele pot oferi semnale importante despre starea noastră emoțională și pot juca un rol important în protecția și adaptarea noastră la mediu. Cu toate acestea, gestionarea adecvată a acestor emoții este esențială pentru menținerea unei flexibilități emoționale și pentru a evita comportamentele dăunătoare sau periculoase. Iată câteva recomandări de lectură. 

℗PUBLICITATE



Dansul fricii – se numără printre cele mai importante cărți ce tratează emoții precum frica, anxietatea și rușinea, considerate și cele mai neplăcute trăiri umane. Autoarea Harriet Lerner face o treabă excelentă și reunește în paginile acestei cărți atât explicații științifice, cât și numeroase povești adevărate de viață. Practică și, pe alocuri, de-a dreptul amuzantă, această lectură te poate inspira să faci pace cu una dintre cele mai neplăcute trăiri – frica.

Dansul furiei – scrisă tot de dr. Lerner, această carte, dedicată cu precădere femeilor, ne descrie care este potențialul adevărat al furiei și cum putem să-i valorificăm energia. Odată ce ai decis să-i acorzi o șansă, vei descoperi cât de multă nevoie aveai ca cineva să-ți explice în detaliu că furia nu este un păcat, ci unul dintre darurile importante ale vieții.

Față în față cu furia – Adela Moldovan este una dintre psihoterapeutele din România care practică ceea ce predică și acest fapt reiese din cartea ei tot mai populară. Publicată în toamna anului trecut, cartea Adelei îți stârnește curiozitatea și te inspiră să vezi ce se află dincolo de emoția de furie, ajungând astfel să descoperi că nu furia te supără, ci rănile sufletești pe care nu ai avut ocazia să le rezolvi până acum.

Frica de a-ți fi frică – cartea descrie ce simt oamenii și explică limpede de ce ceea ce trăiesc nu este de fapt periculos. Autorii cărții, psihologi cu experiență, oferă informații detaliate și metode terapeutice dovedite, bazate pe practica lor și pe cele mai recente studii din domeniu. Accesibil tuturor, acest ghid practic de autotratament îți permite să depășești eficient anxietatea și orice tip de teamă.

Cărți despre frică și furie


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0