Skip to content

În România zilelor noastre, vorbim tot mai des despre traumele psihologice, dar relativ puțin despre ce presupune rezistența la traumă. Este util că îndrăznim să descoperim ce este și ce nu este trauma, dar pentru a determina o schimbare, este nevoie să ducem procesul de psihoeducație și mai departe. În acest sens, vă recomand să citim împreună Trauma prin ochii copilului, cea mai recentă carte publicată de Editura Pagina de Psihologie. Unul dintre autori este Peter Levine, părintele psihologiei somatice, iar celălalt este psihoterapeuta Maggie Kline, prefața fiind semnată de iconicul Gabor Maté.

Voi începe descrierea cărții cu un citat al doctorului Maté: „Se spune despre unele cărți că, prin originalitatea lor, «ies din tipar». Trauma prin ochii copilului merge și mai departe: își creează propriul tipar, iar toți cei care se ocupă de sănătatea și fericirea copiilor îi vor fi recunoscători pentru aceasta“. Adevărul este că volumul semnat de Levine și Kline nu este un manual academic și nici nu se reduce la clasicele materiale de auto-ajutorare (self-help), ci este o carte scrisă cu multă înțelepciune pentru toți cei care sunt preocupați de starea psihologică de bine și de cultivarea prevenției sau a rezistenței la traumă. Este adevărat și că, în centrul atenției, sunt copiii, dar să nu te păcălească faptul că tu nu ai copii sau că ai tăi sunt deja mari. Deoarece, în sufletul tău, trăiește copilul invizibil care tânjește după înțelegerea și implicarea ta.

13 capitole despre trezirea miracolului natural al vindecării

Cartea este structurată în patru părți, care reunesc 13 capitole de informații științifice, prezentări de caz, exerciții și tehnici de lucru din Somatic Experiencing.

  • În prima parte, autorii ne prezintă o perspectivă extinsă asupra traumei, punctând ce este trauma, care este amploarea traumei și care sunt semnele și simptomele traumei la copii.
  • În a doua parte, descoperim un ghid general despre prevenirea traumei din copilărie. Mai exact, aflăm ce presupune primul ajutor emoțional sau cum poate fi părintele un „pansament bun“ pentru copil, dar și cum putem valorifica resursele corpului în procesul de prevenție sau de intervenție.
  • A treia parte este despre gestionarea situațiilor frecvent întâlnite. Autorii ne explică ce presupune oferirea primului ajutor în caz de accidente sau căzături, ce instrumente pot să aplice specialiștii în domeniul medical, cum ajutăm copiii să depășească pierderile (divorț, moarte, despărțire), cum putem preveni și vindeca agresiunile sexuale.
  • Ultima parte a cărții este despre conturarea unei perspective umaniste asupra traumei. În esență, autorii pun accentul pe venirea pe lume a bebelușilor, identificarea traumei în rândul elevilor, intervenții în situații de dezastre naturale și cum putem transforma îngrijirea medicală pentru viitor.

Fiziologia traumei

Lectura este atât de exhaustivă și de comprehensivă încât, la o primă vedere, pare că este un material pentru specialiști, dar, în fapt, este accesibilă oricărui adult care caută să înțeleagă și să deslușească complexitatea traumei, pornind de la principiile psihologiei somatice. Nu știu să existe un volum mai potrivit despre tematica traumei la copii; drept urmare, îl recomand cu încredere părinților și îngrijitorilor, cadrelor didactice și profesorilor, consilierilor de toate tipurile și medicilor. Și, desigur, oricărui adult care se află în călătoria descoperirii și a vindecării de sine.

℗PUBLICITATE



Vă las cu câteva dintre citatele de referință din carte:

  • „Trauma este, probabil, cea mai evitată, ignorată, minimalizată, negată, neînțeleasă și netratată cauză a suferinței umane.“
  • „Trauma se întâmplă atunci când orice fel de trăire ne șochează ca un trăsnet venit din senin; ne copleșește, lăsându-ne afectați și deconectați de trupurile noastre.“
  • „Trauma este opusul împuternicirii, al trezirii forței interioare. Vulnerabilitatea la traumă diferă de la persoană la persoană, în funcție de numeroși factori, în special de vârsta și de istoria personală legată de traumă.“
  • „Trauma nu se află în incidentul în sine; ci, mai degrabă, trauma rezidă în sistemul nervos.

Cartea este disponibilă cu o reducere de 13% în librăria ta online de la Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0