Skip to content

Drepturile și libertățile femeilor reprezintă un subiect vast și esențial în discuțiile despre egalitate de gen și drepturile omului. Aceste drepturi sunt fundamentale pentru a asigura că femeile au aceleași oportunități și libertăți ca bărbații, în toate aspectele vieții. Ele cuprind o gamă largă de domenii, inclusiv educația, munca, sănătatea, protecția împotriva violenței și discriminării, precum și participarea la viața politică și publică.

Succintă trecere în revistă a principalelor drepturi și libertăți ale femeilor

Desigur că, la modul general, tuturor ne este ușor să acceptăm și să recunoaștem că femeile au drepturi. Cu toate acestea, este esențial ca aceste drepturi să fie cât mai evidente și vizibile pentru toate fetele și femeile.

Egalitatea și nediscriminarea: Femeile au dreptul la tratament egal și la protecția împotriva oricărei forme de discriminare, indiferent de rasă, religie, orientare sexuală sau orice altă stare.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Dreptul la educație: Femeile și fetele au dreptul la acces egal la educație de calitate, la toate nivelurile, fără discriminare. Educația este fundamentală pentru împuternicirea femeilor și pentru realizarea altor drepturi.

Dreptul la muncă: Femeile au dreptul la muncă, la condiții echitabile de muncă, la protecție împotriva hărțuirii sexuale la locul de muncă și la egalitatea de șanse în carieră și avansare profesională.

Sănătatea și drepturile reproductive: Femeile au dreptul la acces la servicii de sănătate, inclusiv la îngrijiri de sănătate reproductivă și sexuală, fără discriminare. Acest lucru include dreptul la informații și servicii legate de planificarea familială și la un standard de viață adecvat pentru sănătatea și bunăstarea lor.

Protecția împotriva violenței: Femeile au dreptul la protecție împotriva tuturor formelor de violență, inclusiv violența domestică, violul, mutilarea genitală feminină și alte forme de abuz.

℗PUBLICITATE



Participarea la viața politică și publică: Femeile au dreptul de a vota, de a fi alese în funcții publice, de a participa la formularea politicilor și la luarea deciziilor la toate nivelurile guvernamentale.

Dreptul la proprietate și moștenire: Femeile au drepturi egale cu bărbații în ceea ce privește achiziționarea, deținerea și moștenirea proprietăților și a activelor.

Libertatea de mișcare și de expresie: Femeile au dreptul la libertate de mișcare, la libertatea de exprimare și la libertatea de gândire, conștiință și religie.

Femeia prin lentila psihologiei și a psihoterapiei

Adesea, aceste drepturi necesită explicații mai vaste și ceva mai multă descriere în funcție de ariile de specialitate. Prin urmare, iată patru cărți de referință care te pot ajuta, nu doar să-ți recunoști drepturile, dar și să le respecți sau să ceri să fie respectate.

  1. Darul prezenței conștiente, de Caroline Welch, este o carte ce se bazează pe conversațiile dintre autoare și peste 100 de femei, de toate vârstele. Ideea cărții este că femeile au dreptul la odihnă, la relaxare și la a se considera suficiente, fără să muncească până la epuizare sau să uite de ele însele. Plină de exemple practice și de relatări interesante, cartea te poate ajuta să aduci ceva mai multă iubire își împlinire în viața ta.
  2. Compasiunea de sine feroce este cartea ce merită să fie citită de fiecare femeie. Autoarea, Kristin Neff, și-a propus un țel grozav, să le sprijine pe femei pentru a înlocui critica cu bunătatea și compasiunea de sine. Considerată una dintre cele mai importante cercetătoare în domeniul compasiunii, dr. Neff ne arată, pas cu pas, cum poate o femeie să se accepte pe sine și să acționeze în direcția visurilor sale cele mai importante.
  3. Lumina din noi, de Michelle Obama, este cartea care a revoluționat viețile multor femei din întreaga lume. Cartea își propune să ajute femeile să-și păstreze optimismul și stabilitatea în ciuda faptului că lumea devine un loc tot mai nesigur. Bogată în reflecții și răspunsuri, această lectură îți arată ce se află în lumea interioară a unei mame, fiice, soții, prietene și a unei prime-doamne.
  4. Femei în terapie este o carte despre psihologia femeii și drepturile acesteia la o viață mai bună. Autoarea, Harriet Lerner, este una dintre cele mai apreciate și vocale psihoterapeute feministe din SUA. Abordând miturile legate de personalitatea femeilor din perspectiva teoriei feministe și a teoriei sistemelor familiale, autoarea ilustrează modul în care practica terapeutică tradițională poate fi transformată, și le oferă terapeuților posibilitatea de a înțelege mai bine femeile pe care le întâlnesc în cabinet.

Cărți pentru femei

Promovarea și protecția acestor drepturi sunt esențiale pentru realizarea egalității de gen și pentru îmbunătățirea calității vieții femeilor și a societății în ansamblu. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, femeile continuă să se confrunte cu obstacole semnificative în exercitarea acestor drepturi, ceea ce necesită eforturi susținute din partea guvernelor, organizațiilor internaționale și societății civile pentru a elimina inegalitățile și a asigura respectarea drepturilor femeilor.


Citește în continuare:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0