Skip to content

Există sau nu vise erotice? Dacă apar, de ce apar? Când apar? Ce determină existența lor în timpul somnului? Să fie o neîmplinire amoroasă? Să fie o normalitate? Să fie vorba, poate, despre fanteziile noastre „interzise“? Iată, așadar, o singură temă, o sumedenie de posibile întrebări. Din fericire, unele dintre ele au fost „rezolvate“ de către psihologi, iar altora știința le caută încă răspunsul.

Psihologia viselor

În cele ce urmează, inspirați de getcoral.app, îți propun să elucidăm o parte dintre misterele acestui subiect intens dezbătut. Din start, psihologii explică faptul că visele sunt exprimări ale minții umane, în mare parte încă necunoscute. Studiile realizate pe acest subiect nu au reușit, până în acest moment, să ofere o explicație clară legată de motivul pentru care apar și în funcție de ce se naște linia narativă a viselor. Pentru că, da, deseori, în somn, se desfășoară acțiuni care, povestite fiind, par a fi situații extrase din romane, fie ele de dragoste, de acțiune sau autentice drame. Visele erotice, desigur, se încadrează în aceste teorii.

După cum scrie și Ian Kerner, terapeut sexual consacrat și autorul cărții Să vorbim despre viața ta sexuală: „a avea fantezii și a trece dincolo de suprafața scenariilor noastre sexuale, în profunzimile lor psihologice, reprezintă o parte esențială a sexului rec-relațional (făcut în scop recreativ și pentru binele relației)“. În esență, nu este vorba despre de ce visăm sau de ce avem anumite fantezii sexuale, ci despre cum le putem valorifica conținutul, pentru a ne cunoaște mai bine.

Ce se știe sigur este faptul că toată lumea visează, în timpul somnului REM, și că majoritatea oamenilor își amintesc ce anume au visat. Specialiștii spun că, din practică, au observat faptul că visele pot fi generate de situații trăite cu doar câteva ore înainte de culcare, filme vizionate sau situații punctuale care s-au manifestat cu o intensitate emoțională importantă. În general, se spune că visele sunt metafore, iar visele erotice sunt metafore care au conotație sexuală.

Despre ce sunt visele și fanteziile erotice

Mult mai intense în adolescență, datorită furtunilor hormonale specifice vârstei, visele erotice își pierd frecvența pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, cu adevărat, nu dispar niciodată cu totul. În 2007, psihologul Antonio Zadra, din cadrul Universității din Montreal, a realizat un studiu care a analizat frecvența apariției viselor erotice, pe un eșantion de 3.500 de persoane, femei și bărbați deopotrivă.

Subiecții intervievați în studiul doctorului Zadra au răspuns cât de exact au putut, iar cercetătorul a ajuns la următoarele concluzii:

℗PUBLICITATE



  • oamenii experimentează un orgasm în 4% dintre visele erotice pe care le-au avut;
  • 20% dintre subiecți s-au visat în partide de amor alături de parteneri cunoscuți, actuali sau foști;
  • numărul femeilor care s-au visat făcând amor cu vedete a fost de două ori mai mare decât cel al bărbaților;
  • numărul bărbaților care au participat, în vis, la acte sexuale cu parteneri multipli a fost de două ori mai mare decât cel al femeilor.

Revenind la Ian Kerner, acesta este de părere că fanteziile sexuale ale oamenilor, la modul general, pot fi încadrate în șapte categorii:

  • sex cu mai mulți parteneri (sex în trei, sex în grup, orgii etc.);
  • putere, control și sex dur (BDSM);
  • noutate, aventură și varietate (poziții sau comportamente sexuale noi);
  • sexul tabu și interzis (fetișuri, exhibiționism etc.);
  • schimbul de parteneri și relațiile non-monogame;
  • pasiune și romantism;
  • flexibilitate erotică (homoerotismul, travestirea etc.).

Visele și fanteziile sunt aliații noștri

După cum declară mai mulți experți în domeniul sexualității și al intimității umane, visele și fanteziile de natură erotică ar putea avea următoarea formulă: atracție + obstacole = emoție, adică încărcătura emoțională care ar putea fi descărcată de către circuitele creierului uman sub forma unor vise compensatorii sau scenarii cognitive conștiente.

Contrar îngrijorărilor pe care le-am putea avea, mai ales dacă nu dispunem de suficientă educație sexuală, psihologii ne încurajează să vedem lucrurile mai în ansamblu și să acceptăm că visele și fanteziile sunt aliații, nu dușmanii noștri. Esther Perel descrie fanteziile drept „creații psihologice complexe, al căror conținut simbolic nu trebuie tradus în intenția literală“. „Gândește-te la poezie, nu la proză“, ne spune autoarea cărții Inteligența erotică.

Ba mai mult, Robert Stoller, un regretat psihanalist și explorator al psihicului erotic, a scris că fantezia este benefică pentru indivizi, psihanalistul fiind de părere că visurile sau fanteziile sunt un vehicul al speranței și un mijloc de vindecare a traumelor. Conținutul fanteziilor ne protejează în fața realității și ne restaurează liniștea, ducând inclusiv la curățarea sufletului.

În esență, merită să ținem minte că, uneori, visele și fanteziile nu trebuie analizate și reanalizate la nesfârșit: trebuie doar savurate. „Este fascinant să te gândești la motivele unei fantezii“, spune Ian Kerner „dar nu și dacă asta împiedică distracția“.  


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0