Cu răbdarea trecem marea. Interviu cu Fetița Zurli – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale copiilor de astăzi este Fetița Zurli, parte din Gașca Zurli – proiectul coordonat de Mirela Retegan. Fetița Zurli (cunoscută în viața reală drept Veronica Căliman) a devenit prietena multor copii datorită curajului său, a autenticității și a curiozității care o caracterizează. Pentru că în aceste vremuri grele nu mai sunt spectacole Zurli, am stat de vorbă cu Fetița Zurli despre școala online, emoții, prieteni și lumea virtuală.

Ce înseamnă pentru tine școala online? 

E o provocare, o situație nouă la care trebuie să te adaptezi pentru că școala nu se termină niciodată, de fapt! Așa mi-a zis Tanti Prezentatoarea! Nu știu exact ce a vrut să zică, dar eu sunt fericită că am mai mult timp de joacă acasă, în siguranță.

Cum îți este departe de copiii cu care te vedeai de obicei la spectacolele din întreaga țară?

Nu e ușor! Mi-e foarte dor de ei, foarte dor! Mi-e dor de mesajele lor de iubire, de strigătele lor din toate colțurile sălii, mi-e dor de bunătatea cu care mă îmbrățișau după spectacole. Dar e mai bine așa, pentru că-i știu în siguranță! La început mi-a fost greu să accept că nu mai avem voie să ne vedem cu copiii, că nu mai mergem la spectacole. Tanti Prezentatoarea mi-a explicat însă foarte simplu. De fapt, m-a întrebat: cum te-ai simți, Fetița Zurli, dacă un copil ar păți ceva sau s-ar îmbolnăvi pentru că a venit la spectacol să te vadă pe tine? Aucilică mămăligă, nici nu mai era nevoie să răspund! Am înțeles imediat ce aveam de făcut ca să ne întoarcem cât mai repede la zâmbetele copiilor din toată România. 

Cum menții legătura cu prietenii tăi?

Prin Matinalul Zurli, care e de luni până vineri de la 7 la 9 pe Facebook, pe pagina Gașca Zurli! Pe lângă faptul că oamenii mari și copiii pot să ne trimită mesaje prin comentarii cărora noi le răspundem live, aceștia pot chiar suna și intra în direct cu noi, la telefon. Ne jucăm Roata Zurli, ei câștigă premii sau fac provocări, iar noi câștigăm și mai multe zâmbete la colecția noastră! 

Copiii te pot vedea și la TV, duminica, pe Antena 1, de la ora 10, alături de Gașca Zurli și Tanti Prezentatoarea. Cum a fost să ajungi la TV?

A însemnat că fabrica mea de magie are succes! Pentru că așa cum există o fabrică de înghețată, tot așa există și o fabrică de magie în care folosești ce ingrediente vrei tu. Eu, cel mai des, folosesc: zâmbete (cu sunet), multă muzică, dans și, în rest, fapte bune!! De fapt, cam așa arată o zi din viața mea: lucrez de dimineață până seara la fabrica de magie. Bineînțeles, după ce iau micul dejun. Pentru că cine mănâncă dimineața are energie să se joace o zi întreagă! Iar faptul că, alături de Tanti Prezentatoarea și de toată Gașca, reușim să intrăm în casele copiilor în fiecare duminică e o dovadă clară că această fabrică chiar există, că oricine, dacămuncește suficient de mult, poate să-și îndeplinească visurile.

Cum te protejezi de COVID -19?

Exact ca toooaaată lumea! Port mască atunci când ies din casă, mă spăl sau mă dezinfectez pe mâini de fiecare dată când este nevoie și mă străduiesc să păstrez distanța. 

Cum faci față emoțiilor dificile?

Emoția cea mai dificilă pentru mine este frica! Mă cuprinde când mă aștept mai puțin! Mi-e frică să nu mi se topească înghețata înainte să o termin sau că nu o să le placă copiilor emisiunea noastră, Casa Zurli. Dar de fiecare dată reușesc să las frica la o parte cu ajutorul curajului! 

Știați că fiecare dintre noi are după urechea dreapta curaj nelimitat? Curaj care nu se termină niciodată? Îți imaginezi?!?! Așa că îți dai seama, iau puțin curaj în palmă, spun formula magică: „Tiribam, Tiribum, mă îmbrac în curaj acum“, iar frica începe ușor, ușor să adoarmă.

Cine este alături de tine atunci când ești supărată?

Prietenii mei! Vrăji, Lulu, Mulțumesc, Truli și, mai ales, Tanti Prezentatoarea! Întotdeauna sunt alături de mine. 

Mulți copii te vor la ei acasă, cum ar putea să ajungă la ei păpușa Zurli?

℗PUBLICITATESerioooos?? Ce bucurie! Pot să intre pe magazinulzurli.ro! Acolo își au căsuța toooate jucăriile noastre!

Mulți copii au program limitat la calculator; când și unde te pot vedea copiii în online?

Ohhhhhh! Peste tot! Oricât de limitat le-ar fi timpul, pot citi împreună cu părinții știrile din lumea mea, lumea Zurli, pe care eu le postez în fiecare zi pe Instagram și pe Facebook! Mă pot urmări în Matinalul Zurli, iar pe zurli.ro pot afla tot ce vor să știe despre noi! Nu mai zic de Aplicația Zurli sau de YouTube.

Ce vei face anul acesta de sărbători?

Voi merge să colind pe Zoom! Pare amuzant, nu? Abia aștept! Mi-am pregătit deja costumul și trăistuța virtuală! Ahahaha, trăistuță virtuală! Anul acesta, colindul se răsplătește cu pupici cu sclipici de la distanță. 

Ce-ți dorești de la Moș Crăciun?

Îmi doresc o rochiță nouă, de prințesă, un costum de pompier și multe zâmbete pentru Tanti Prezentatoarea și pentru toți copiii și părinții din România! Îmi doresc ca Moșul să ajungă la toată lumea! Și la cei mici, și la cei mari! Chiar cred că ne merităm din plin darurile anul ăsta! 

Care este povestea ta preferată?

Hmmm, am foarte multe povești preferate! Cum ar fi Degețica sau Regatul de gheață, dar zilele astea cel mai mult îmi face plăcere Gașca Zurli în jurul lumii! Din această poveste am învățat cât de interesant poate să fie să călătorești cu imaginația ta, atunci când nu poți călători și cu corpul. Că poți ajunge oriunde doar dacă închizi ochii sau dacă te uiți în oglindă.

Care este jocul tău preferat?

Preferat de iarnă, de vară, primăvară sau toamnă? Am câteva pentru fiecare anotimp în parte. Dar dacă stau să mă gândesc mai bine, cred că preferatul meu e Cinghilinghi, pentru că e despre a împărți, imaginar, iubire cât mai multor copiii, pe muzică și din ce în ce mai repede! Îți dai seama cât de amuzant poate să fie? Nu? Atunci caută melodia pe YouTube! 

Dar melodia pe care o asculți atunci când îți este dor de cineva?

Cântec pentru Maya îmi amintește întotdeauna cum săcer atenție atunci când am nevoie. 

Ce mesaj ai pentru copiii care vor să se bucure din nou de spectacolele cu tine și Gașca Zurli?

Atențiune, atențiune! Lume, lume, cu răbdarea trecem marea! Tot Tanti Prezentatoarea m-a învățat și vorba asta! Am crezut că ea chiar vrea să trecem marea pe partea cealaltă! Ahahaha! A râs bine de mine! Am înțeles că, de fapt, marea reprezintă timpul care trebuie să treacă până să ne întoarcem în sala de spectacol. Că răbdarea este o barcă de calitate la care putem vâsli cu vâsle de joacă și iubire! Iubire pentru noi, dar și pentru cei din jur! Așa că îi invit pe toți prietenii mei să vâslească împreună cu mine în barca răbdării. 

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută