Skip to content

Din această lună, jurnalista Andreea Brașovean și psihologul Gáspár György revin cu un nou sezon din #EpicTalk, un podcast găzduit de Pagina de Psihologie și susținut de Eon. Pentru sezonul patru, cei doi ne-au pregătit o serie de subiecte menite să ne ajute să înțelegem ce se întâmplă în noi și în spațiul dintre noi:

  • relația dintre părinte și copilul adult;
  • simbioza în cuplu;
  • psihologia banilor;
  • cum ne pregătim pentru Sărbători;
  • cum gestionăm anxietatea și depresia;
  • incestul emoțional;
  • parentajul conștient și fațetele necunoscute ale traumei. 

Pe lângă abordarea unor teme de interes pentru sănătatea noastră relațională, emoțională și somatică, noul sezon vine și cu câteva surprize. Episoadele vor fi disponibile și în format video, pe platforma YouTube, dar și versiunile audio rămân disponibile pe principalele platforme de podcast. Fiecare episod va avea atât conținut științific, cât și o parte practică: Gáspár ne va oferi exerciții specifice, pentru fiecare subiect în parte. 

Relația părinte-copil adult

În primul episod, vom descoperi cele șase capcane ale relației dintre părinți și copiii lor deveniți adulți, dar și nenumărate idei ingenioase despre cum putem să cultivăm, în mod pozitiv, această relație. Indiferent de vârsta părintelui sau a copilului, această conexiune este una dintre cele mai puternice din univers. Ba mai mult, după cum spune și Elena Ferrante: „Este posibil ca părinții noștri să nu moară niciodată, ca fiecare copil să-i ascundă, inevitabil, în sine?“.

Andreea ne recomandă să urmărim acest prim episod împreună cu părinții noștri, dacă este posibil. Ne putem oferi, astfel, un context potrivit pentru conectare, dialog și abordarea unor subiecte importante din povestea noastră de viață.

℗PUBLICITATE



Gáspár ne invită să ne pregătim instrumentele de lucru, pentru că noul sezon are și componenta de practică personală. Mai exact, vom avea nevoie de un jurnal, ceva de scris și, pentru acest prim episod, de câteva poze din copilărie. În jurnal ne putem nota ideile cheie din discuție, cele despre care simțim că ne pot ghida în îmbunătățirea relației cu părinții. Tot acolo ni se recomandă să notăm și răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie? Dar cea mai dureroasă?
  • Etapa de viață în care ai simțit cea mai intensă furie față de părinți?
  • Cât de mult îți menajezi sau protejezi părinții: vrei să nu sufere auzind adevărul tău? Să nu-i deranjeze dezvăluirile tale?
  • Poți rămâne adult în prezența părinților tăi? Pot ei să rămână prezenți în interacțiunea cu tine?
  • Parentingul este o relație… Cum s-a schimbat, în timp, dinamica acestei relații?
  • Aveți o relație onestă, sinceră?
  • Te simți egalul părintelui tău? Cum gestionați ierarhia în familie?
  • Alegi relația cu părintele sau alegi să fii autentic?
  • Cât de des confunzi părintele din fața ta cu părintele din imaginația ta?
  • Întrebarea bonus (doar pentru părinți): Cum este pentru tine, părintele, să vezi adultul din copilul tău?

Un alt exercițiu este cel în care ne uităm la poze cu noi și părinții, de la începutul relației noastre. Invitația este să căutăm cât mai multe fotografii și să ne uităm la acestea cu ochii adultului din prezent. Să încercăm să aflăm cum era pe atunci viața părinților noștri, cum o fi fost pentru ei să ne crească, care le-au fost durerile și cum își gestionau zbuciumul.

#CeeaCeCitimContează

Așa cum ne-am obișnuit, începând cu cel de-al doilea sezon, fiecare episod se încheie cu câteva sugestii de lectură:

Urmărește întregul episod pe YouTube sau alege variantele audio de pe Spotify, Apple podcast, Google podcasts sau Anchor FM.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0