Skip to content

„Obsesia contemporană pentru parentingul perceput drept un set de aptitudini care trebuie urmărite în limitele recomandate de experți reprezintă de fapt rezultatul pierderii intuiției și a relației cu copiii pe care generațiile anterioare o considerau de la sine înțeleasă. Asta înseamnă să fii părinte – o relație. Ea ne poate fi atribuită prin biologie, căsnicie sau adopție, dar numai o conexiune împărtășită cu copilul nostru o poate asigura. (…) Secretul este să ne onorăm relația cu copiii noștri în toate interacțiunile cu ei.“

Este un fragment extras din bestsellerul Ține-ți copiii aproape, semnat de Gordon Neufeld și Gabor Maté, și recomandarea mea de lectură pentru începutul de toamnă. Cartea este, din toate punctele de vedere, o lectură esențială atât pentru părinți și îngrijitori, cât și pentru educatori și profesori.

Volumul, republicat de curând la Editura Curtea Veche, este împărțit în cinci părți și cu greu poți să te mai oprești, odată ce ai început lectura.

  • În prima parte, autorii ne atrag atenția asupra pericolelor ce vin din anturaj și cum au ajuns copiii și adolescenții să se simtă mai atașați de camarazii lor decât de părinți și familie.
  • Următoarele două părți evidențiază costurile pe care părinții le plătesc din cauza pierderii atașamentului copiilor, dar și efectele acestui bruiaj asupra dezvoltării copilului. Tot aici aflăm și despre dezvoltarea sănătoasă vs. dezvoltarea decadentă.
  • Partea a patra ne indică pașii prin care-i putem ține pe copii aproape și cum putem face ca relația de atașament să servească drept cocon pentru maturizarea lor.
  • Iar ultima parte ne ajută să înțelegem cum putem preveni influențarea copiilor de către anturaj.

Relația este problema și soluția

Deși cartea este scrisă cu precădere de Gordon Neufeld, psiholog din Vancouver specializat în dezvoltarea copiilor și adolescenților, Gabor Maté are o contribuție semnificativă în pregătirea și publicarea cărții. Încă din primele pagini de lectură aflăm și că dr. Neufeld a fost psihologul la care Gabor și Rae, soția acestuia, au apelat în mai multe rânduri, atunci când au avut nevoie de ghidaj și îndrumare pentru creșterea copiilor lor. Drept urmare, între cei doi autori există o relație bazată pe încredere și asta se vede din munca excelentă pe care au realizat-o împreună.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în cartea de față este importanța acordată atașamentului – prezentat ca fiind cea mai bună și singura noastră speranță. Într-o lume în care cei mai mulți experți în parentaj le spun părinților să-și educe copiii în spiritul independenței și al autonomiei, cei doi canadieni ne îndeamnă să nu ne grăbim cu îndepărtarea copiilor de noi. Pentru că asta-i poate arunca în brațele anturajului sau în medii periculoase. Îndepărtați prematur de baza lor de siguranță, copiii și adolescenții își pierd stabilitatea, identitatea, direcția și scopul în viață.

℗PUBLICITATE



Secretul parentingului nu este reprezentat de ce face părintele, așa cum ne îndeamnă societatea modernă să credem, ci de cine este părintele pentru copil. Pentru un copil cu un atașament sănătos, relația cu părintele este baza de unde se poate aventura în lume, refugiul în care se poate retrage și sursa acestuia de inspirație. „Toată iubirea din lume nu ar putea ajunge la țintă fără acel cordon ombilical psihologic creat de atașamentul copilului“, scriu cei doi autori. În timp ce pentru copilul nevoit să-și reprime atașamentul față de părinți, anturajul rămâne singura opțiune viabilă.

Concluzia cărții este cât se poate de clară și este confirmată de relațiologie – domeniul meu de specializare – nimic nu este mai important decât să readucem legătura părinte-copil înapoi în locul ei natural. Relația reprezintă nu doar punctul central al problemelor pe care le întâmpinăm în creșterea și învățarea copiilor, dar și punctul central al soluției.

Acestea fiind spuse, îți doresc lectură utilă și îți spun că volumul este disponibil cu reducere aici. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0