Skip to content

De curând, a fost lansat pe piața de carte din România un ghid practic de regăsire a fericirii în relație – publicat sub titlul Jurnal de cuplu. Toți cei care au auzit de Terapia Relațională Imago, de creatorii acesteia Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt sau de titlul cărții Primește iubirea pe care o dorești se pot bucura de această veste, deoarece ghidul reprezintă partea aplicativă atât de mult așteptată. 

Jurnal de cuplu reprezintă un curs unic, de 12 săptămâni, gândit să sprijine partenerii de cuplu în călătoria spre relația mult visată, oferind ghidaj, pas cu pas, pentru a transforma spațiul interpersonal într-o sursă de iubire și intimitate. În comunitatea de terapeuți Imago, există și un workshop dedicat relației de cuplu, în care timp de două zile partenerii sunt ajutați să reaprindă flacăra siguranței și a pasiunii, iar acest ghid simulează procesul de lucru al workshop-ului. 

Fii propriul terapeut la relației tale de cuplu

Până la ora actuală, în întreaga lume, Terapia Relațională Imago (TRI) este practicată de un număr de peste 2.500 de terapeuți, din 59 de țări, printre care se numără și România. Așa cum am punctat deja, pe lângă munca din cabinetele de psihoterapie, practica Imago este posibilă prin participarea la workshop-ul pentru cuplu, dar și prin lecturarea cărții Primește iubirea pe care o dorești și, de acum, parcurgerea exercițiilor din Jurnal de cuplu. Dornici să aflăm mai multe, i-am întrebat pe Harville și Helen ce aduce, în plus, acest ghid: „Jurnalul de cuplu operaționalizează cartea Primește iubirea pe care o dorești. Utilizarea ghidului va ajuta cititorul să înceapă să practice și să integreze exercițiile în viața sa, de zi cu zi.“

Cert este că jurnalul este util doar dacă am citit în prealabil și cartea, mai sus amintită, și dacă avem un angajament ferm față de procesul de transformare. Angajamentul este necesar deoarece exercițiile propuse necesită o muncă serioasă din partea cuplului. Timp de aproximativ 3 luni de zile, odată sau de două ori pe săptămână, partenerii trebuie să-și facă loc în agendă pentru a exersa și practica atât tehnicile recomandate, cât și temele dintre sesiuni. 

Pentru o activitate bine făcută, lucrurile necesare pentru fiecare sesiune sunt: câte un exemplar din Jurnal de cuplu, pentru fiecare partener; un caiet sau câteva coli de hârtie; creioane sau pixuri; un ceas; șervețele și apă. Este indicat ca ambii parteneri să aibă propriul exemplar din ghid, pentru a putea citit pasajele recomandate între sesiuni.   

În fiecare dintre cele 12 sesiuni, descrise în jurnalul de cuplu, există șase pași cheie care se reperă de fiecare dată: 

  1. De citit pasajele recomandate din cartea Primește iubirea pe care o dorești
  2. Parcurgerea secțiunii de obiective și teorie, din Jurnal. 
  3. Urmărirea instrucțiunilor pentru a implementa exercițiile împreună cu partenerului. 
  4. Recapitularea sesiunii. 
  5. Stabilirea următoarei sesiuni. 
  6. Efectuarea temelor propuse până la următoarea sesiune. 

Parcursul Imago în România 

În 2015, la invitația Paginii de Psihologie, dr. Hendrix și dr. Hunt, au vizitat pentru prima dată România, susținând o conferință de două zile. Încă de atunci colegul nostru Gáspár György a primit misiunea de-a dezvolta comunitatea Imago în țara noastră – promovând atât certificarea primilor terapeuți imago, cât și popularizarea teoriei în rândul cuplurilor de aici. După un efort susținut și implicarea mai multor persoane, din 2017 au început cursurile de formare pentru specialiști – sub coordonarea Rebeccăi Sears (de la Institutul Internațional Imago), dar și workshop-urile pentru cupluri, care acum se țin în diferite orașe din România. 

Deoarece comunitatea imago a devenit tot mai mare și mai bine conturată, din anul 2021 s-a înființa și Academia de Terapie Imago România, coordonată de Adela Moldova, Raluca Anton și Gáspár György. 

℗PUBLICITATE



Vestea cea bună a ajuns și peste hotare, iar Harville și Helen au transmis următorul mesaj: „Multe felicitări pentru înființarea Academiei Imago. Vitalitatea și durabilitatea Academiei vor fi asigurate, dacă toți membrii comunității vor rămâne conectați (utilizând Dialogul Imago), dacă se vor întâlni periodic (pentru a împărtăși experiențe despre terapia imago în propria viață și în practica lor). De asemenea, ajută un plan de promovare cât mai fiabil pentru ca toți românii să afle despre resursele pentru cupluri și cursurile pentru terapeuți.“

O altă veste bună pentru comunitatea Imago este reprezentată de faptul că, în primăvara acestui an, se va publica în limba română și ghidul clinic de aplicare a TRI. Carte care va completa și restul publicațiilor deja disponibile: Împreună la bine și la greuSpațiul dintre noiDăruiește iubirea care vindecă.

Grație muncii sale și a eforturilor depuse, psihoterapeutul Gáspár György (care se numără printre terapeuții români certificați internațional) a ajuns un reprezentant important al comunității Imago din România. Drept urmare, i-am cerut părerea cu privire la noul Jurnal de cuplu: „În ciuda faptului că studiez teoria și Terapia Relațională Imago, de aproape un deceniu, încă descopăr, cu uimirea unui copil curios, idei noi; după care mă întreb – De ce nu m-am gândit la asta, până acum?!“

Câteva dintre idele pe care le-a punctat Gáspár, după parcurgerea Jurnalului de cuplu sunt: 

  • Cea mai mare barieră în fața iubirii este ura de sine. Până când nu ne regăsim pe noi înșine, nu vom crede că partenerul ne iubește așa cum suntem în realitate. Suntem prinși în propriile noastre minciuni. Și doar pe drumul dureros al transformării ne regăsim.
  • Doar autodepășindu-ne, pentru a-i oferi partenerului ceea ce are nevoie, învățăm să iubim. Pentru că, indiferent de ce am putea crede, relațiile nu s-au născut din iubire, ci din nevoie. Adevărata iubire se naște „în“ relație, atunci când înțelegem despre ce este vorba în spațiul dintre noi și când învățăm să punem legătura mai presus de imaturitatea noastră emoțională. 
  • Problemele pe care le avem în relație rareori sunt despre partenerul nostru. Ele oglindesc nevoile noastre neîndeplinite. Înțelegerea copilului invizibil și rănit (care se află în spatele acțiunilor noastre indezirabile), ne va ajuta să descoperim, să acceptăm, să iubim și copilul abandonat din universul interior al partenerului de lângă noi. Apropierea cu mai multă compasiune, de copiii răniți din noi și jumătatea noastră de cuplu, este drumul către transformare, creștere și maturizare.

Întrebați cu ce amintiri au rămas, după vizita făcută în România, creatorii Terapiei Relaționale Imago și autorii ghidului Jurnal de cuplu, au adăugat următoarele cuvinte: „Cele mai frumoase amintiri sunt legate de căldura cu care ne-a primit comunitatea Imago, entuziasmul oamenilor și zâmbetul larg al lui Gáspár.“

Dobândirea iubirii și regăsirea de sine 

Terapia Relațională Imago este una dintre cele mai complexe forme de intervenție în ceea ce privește intervențiile psihologice destinate vieții de cuplu. Teoria și tehnicile propuse de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt au ajutat milioane de oameni din întreaga lume să se regăsească pe sine și să facă transformări semnificative în plan intim și relațional. 

Pe întreg parcursul lunii februarie, Jurnal de cuplu (publicat la Editura Herald) este disponibil în exclusivitate pe platforma paginadepsihologie.ro, cu o reducere de 10%. Toți partenerii care își doresc mai mult de la viață pot avea nenumărate beneficii prin înțelegerea teoriei și mai ales prin parcurgerea exercițiilor propuse. 

Iar pentru o iubire de-o viață, așa cum este povestea dintre Harville și Helen, să păstrăm în minte mesajul transmis de către aceștia: „Iubirea fără de sfârșit este posibilă doar dacă asigurăm sfârșitul negativității. Cel mai bun lucru pe care-l puteți face, în luna februarie, este să vă luați angajamentul față de principiul #zeronegativitate. Iar apoi, oferiți-i partenerului câte trei afirmații pozitive și aprecieri, zi de zi.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0