fbpx
skip to Main Content

Vă salut cu prietenie, numele meu este Mihaela-Elena și chiar dacă suntem pe o platformă dedicată frumuseții interioare, cred că grija și atenția față de propriul corp sunt aspecte care contribuie major la starea psihologică de bine. Ce părere aveți? În cele din urmă, unul dintre cele mai cunoscute citate din toate timpurile ne spune că secretul tinereții veșnice și al sănătății reale este armonia minte-corp-spirit. Am văzut că majoritatea autorilor care scriu pentru platforma paginadepsihologie.ro se ocupă de minte și de spirit, iar eu, în contrapartidă, voi avea grijă, lună de lună, să vă ofer (cu precădere femeilor) câteva recomandări simple și utile pentru corp. 

Dar fără să vă mai răpesc timpul – despre care cred că este cea mai prețioasă resursă în secolul XXI –, aș începe prin a vă spune că așa cum în fiecare sezon alegem să schimbăm garderoba cu haine mai potrivite, la fel ar trebui să facem și cu produsele de îngrijire și cu cele de machiaj. În funcție de sezon, dar nu numai, tenul nostru are nevoi diferite, motiv pentru care merită să adaptăm produsele în așa fel, încât să ni se potrivească. Pe scurt, tema de astăzi este grija față de sănătatea tenului nostru. 

Este important ce ai în suflet, dar mă interesează ce ai în trusa de machiaj

Pentru acest prim articol, aș vrea să povestim despre cum putem schimba trusa de machiaj din sezonul rece cu una potrivită pentru vară, înlocuind doar câteva produse – asta pentru că intenția este să nu devenim sclavii obiectele de consum. Dar, înainte să intrăm în „intimitatea trusei de machiaj“, merită să facem puțină lumină în mintea noastră și să stabilim exact ce produse pentru îngrijire avem nevoie și cum le schimbăm pentru a întâmpina gradele tot mai ridicate de afară.

Iarna, tenul are nevoie de mai multă hidratare, astfel încât cremele de față sunt mai grase, mai onctuoase, iar acum – pentru că se pare că vine pe bune primăvara – este înțelept să le înlocuim cu unele cu o consistență mai light. Dacă aveți tenul foarte uscat, puteți opta și pentru un ser – dacă crema nu este suficient de hidratantă –, la fel cum și pentru un ten gras poate fi suficient doar un ser. 

Multe creme de față – dintre cele disponibile offline și online – au, în acest moment, inclusă și o anumită concentrație de SPF (factor de protecție). Acest lucru poate fi suficient iarna, dar odată cu creșterea temperaturilor din termometru eu vă sfătuiesc să folosiți un SPF cu o concentrație de cel puțin 30 (un consultant de vânzări bun de la farmacie sau în magazin va ști la ce mă refer, iar dacă vreți un răspuns mai repede, îmi scrieți pe Instagram și vă răspund, garantat) și să răriți utilizarea acizilor sau a altor produse și tratamente pentru exfoliere. Dacă, însă, vă sunt indispensabili, apelați la ei doar seara, iar ziua neapărat să aplicați un SPF cu puterea de 50, altfel riscați să aveți probleme cu petele solare. Produsele cu acizi, pe lângă beneficiile aduse pielii, au și un efect negativ de sensibilizare, motiv pentru care SPF-ul este „obligatoriu“. 

Crema de ochi este la fel de importantă și în lunile de primăvară-vară, motiv pentru care eu nu aș renunța la ea; dar aici este alegerea fiecăreia dintre noi și depinde mult de cât de bine hidratată este această zonă. Vorba aceea: văd că pe Pagina de Psihologie se tot vorbește despre mindfulness, dar nimeni nu spune că-i obligatoriu, doar este recomandat cu încredere; la fel procedez și eu cu crema de ochi.   

Pe lângă produsele de îngrijire de bază, eu aș introduce în trusa fiecărei doamne și domnișoare și un spray de față sau o apă termală. Personal, folosesc apa termală în fiecare zi și nu țin cont de sezon, însă cunosc multe persoane (în special din rândul clientelor mele) care nu îi văd rostul, dar, credeți-mă, pe timp de vară, poate fi o adevărată plăcere să îți răcorești tenul cu un spray energizant (care poate fi chiar ținut la frigider). 

Îngrijirea este importantă, machiajul este plăcut ochiului și stârnește adesea pasiuni profunde

Acum că am terminat cu categoria produselor de îngrijire, aș vrea să trecem repede și prin produsele de machiaj. Aici nu sunt de făcut prea multe schimbări, însă chiar și așa, cele câteva recomandări sunt binevenite. 

℗PUBLICITATEÎn primul rând, schimbăm fondul de ten cu acoperire mare cu unul mai lejer și, de preferat, waterproof (rezistent la apă). Este, de asemenea, necesar să alegem unul într-o nuanță mai închisă. Pentru acelea dintre voi care, totuși, vă doriți o acoperire mai mare decât oferă un fond de ten lejer sau chiar un BB cream (beauty balm), puteți aplica un strat suplimentar doar pe zonele cu probleme sau să apelați la anti-cearcăn sau corector. Vara, nu ne dorim să simțim greutatea unui fond de ten, mai ales când temperaturile sunt foarte ridicate. Adesea, eu am apelat doar la un anti-cearcăn pentru a ascunde micile imperfecțiuni (peste care am aplicat un strat subțire de pudră și nu am simțit nevoia unui fond de ten). Știu, imperfecțiunile definesc condiția umană, dar un cârd de acnee sau câte o constelație de pistrui poate merită, uneori, camuflate, nu-i așa?! Pentru un ten normal, mixt sau gras aș introduce în rutină un strat subțire de pudră, aplicat peste produsele cremoase – pentru a le crește rezistența. Acest lucru poate fi făcut și în sezonul rece, însă vara este un must (musai, cum se spune la noi, la Cluj).

Așa cum fondul de ten trebuie să fie unul waterproof, la fel ar fi indicat să alegem și rimelul. Eu, personal, nu sunt fana rimelului rezistent la apă, însă vara este de un real ajutor pentru a nu ne stresa cu transferul produsului pe pleoape. 

Ultima schimbare este în paleta de culori: când este frig, ne place să folosim nuanțe închise și în tonuri de maro, iar vara este de preferat să apelăm la culori cât mai intense și mai vibrante. Nu vă fie frică de culori – așa cum psihologii ne spun să nu ne fie teamă de emoții –, introduceți-le treptat în machiajul vostru și sunt singură că vă veți îndrăgosti de ele. 

Eu ador să apelez la culoare când aleg să mă machiez vara și, mai ales, să îmi scot în evidență machiajul cu un ruj într-o nuanță intensă. Puteți chiar să aveți o zi de no makeup, dar să aplicați un ruj colorat pentru a vă da un boost de energie. 

Iar la finalul machiajului, dacă simțiți nevoia, vă recomand un strat subțire de spray de fixare pentru a ajuta produsele să se îmbine cât mai bine între ele. Plus că ajută machiajul să reziste mai multe ore. 

Deci, în trusa de machiaj – în lunile de primăvară-vară – este indicat să avem așa: cremă de față, cremă de ochi, apă termală, fondul de ten, un rimel, câteva farduri colorate și un spray de fixare. Iar în poșetă, tot din categoria „musai“, să aveți și câte o carte; nu știu să existe obiect mai important, dincolo de produsele pentru un ten curat. În perioada aceasta citesc, Neortodox, dar vă recomand cu încredere și Acolo unde cântă racii. Până luna viitoare, să rămânem sănătoase, să ne vaccinăm – dacă încă nu am făcut-o – și să ne reamintim că suntem cele mai importante persoane din viața noastră!


Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută