Skip to content

Recomandarea de film a lunii mai vine de la Simona Hațieganu, educatoare, consultant parental și iubitoare de filmele de animație. În familia Simonei există o rutină care ar merita extinsă în cât mai multe case: săptămânal vizionează câte un film cu cei doi copii ai familiei. Pornind de la ce le-a plăcut și ce au savurat cu toții, Simona ne recomandă spre vizionare o poveste magică despre cei-care-merg-alături-de-lupi: wolfwalkers. 

Wolfwalkers (2020) este un film produs de Tomm Moore și este ultima parte a unei trilogii despre folclorul irlandez și cultura celtă, din care mai fac parte Song of the Sea (2014) și The Secret of Kells (2009).

Acest film m-a cucerit prin poveste și muzică, dar și prin animația excepțională, desenată aproape în întregime de mână. Pe scurt, acțiunea are loc într-un sat mic din Irlanda secolului al XVII-lea, în timpul protectoratului, unde un vânător englez a primit sarcina de a omorî toți lupii din pădurea aflată în imediata vecinătate a cetății, pentru a putea defrișa pădurea și a-și extinde culturile. Personajul principal, Robin, fata vânătorului, o adolescentă curioasă și dornică să devină vânător, asemenea tatălui său, pornește într-o aventură palpitantă în afara cetății, unde o întâlnește pe Mebh, un copil al pădurii care posedă un dar extraordinar: de a se transforma în lup atunci când doarme. Fetele leagă o prietenie frumoasă, dar Mebh o mușcă din greșeală pe Robin și îi transmite și ei darul de a se transforma în lup, și de aici, acțiunea devine din ce în ce mai palpitantă. 

Filmul aduce multe teme în discuție: relația tată-fiică, relația mamă-fiică, rebeliunea și căutarea adevărului personal, călătoria inițiatică, ascultarea intuiției și a vocii interioare, conectarea cu latura noastră sălbatică, prietenia, toleranța, dezamăgirea, iertarea, trăirea vieții în frică, neputința, contestarea regulilor și a normelor sociale, legătura puternică dintre oameni și animale, traiul în armonie cu natura, sacralitate, religie, credințe păgâne, mituri și basme, ritualuri de vindecare, misticism, magie, libertate, curaj, viața în secolul al XVII-lea, diferențele dintre stiluri de viață ale claselor sociale, puterea grupului, bullying, stereotipii de gen, credințe limitative. 

℗PUBLICITATE



Începând cu acest film, în familia noastră lupul a căpătat o semnificație aparte și am început studiul aprofundat al vieții lupilor și al simbolisticii lor ca animale spirituale și depozitare ale inteligenței ancestrale. Cu această ocazie, am recitit cartea Clarissei Pinkola Estes − Femei care aleargă cu lupii, care reușește cel mai bine să ne dea cheia în care să urmărim acest film:

„A înțeles atunci cât de adevărate erau vorbele acelea care spuneau că lupul ar fi cea mai înțeleaptă ființă. Ascultați atent, și-o să vedeți că lupul când urlă, pune întotdeauna întrebarea cea mai importantă. Nu unde va găsi hrană, nu unde va da următoarea luptă, nici unde va fi următorul dans, ci întrebarea cea mai importantă, pentru a pătrunde miezul lucrurilor și a cântări valoarea a tot ce-i viu: «uuuuuuundeee eeeeee suuuufleeetuuuul»…?“

Pentru cei interesați, filmul este disponibil pe Apple TV. Vizionare plăcută și momente cât mai frumoase de conectare cu întreaga familie! 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0