Skip to content

Raluca Anton s-a născut la Jibou, dar locuiește de ani buni în Cluj -Napoca. Tot acolo a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educație, după care un masterat și un doctorat tot în domeniul psihologiei. Este unul dintre cei mai abițioși psihologi din generația sa și, totodată, este cofondator al conceptului PsyLife. După studiile universitare s-a format în diferite abordări terapeutice, astfel încât, în prezent practică terapia cognitiv-comportamentală de cuplu, terapia relațională Imago și terapia schemelor. Ține în mod constant workshop-uri și cursuri în companii. Fiind și unul dintre formatorii Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, dar și contributor la paginadepsihologie.ro. De asemenea, o putem vedea în fiecare miercuri seara la Love is fun, but complicated pe canalul A List Magazine.

Care este cea mai mare îngrijorare a ta, acum la început de 2020?

Că nu voi reuși să reduc din câte lucuri fac pentru a putea învăța să am un ritm mai lent.

 

View this post on Instagram

 

Be on the A List! Winter @alistmagazine edition 🎄🤶⛄

A post shared by Raluca Anton (@raluca_anton) on

Cum faci față anxietății unui nou început? (Indiferent că este vorba despre un nou an sau un nou proiect).

Noile începuturi nu îmi provoacă neapărat anxietate. Sunt un adrenaline junky și îmi place entuziasmul începuturilor. Alte lucruri îmi provoacă mie anxietate. Știu că vreți să știți care, dar nu vă spun că mă tem că mă evaluați negativ.

Care este cea mai importantă calitate, dar și cel mai mare punct de creștere al tău ca terapeut?

Cred că o calitate importantă este curiozitatea. Mereu îmi place să aflu și să descopăr lucruri despre oameni și asta mă face să am o mare disponobilitate de a săpa în tenebrele minții și de a uni piese de puzzle. Mai am, însă, de lucru la momentele în care e nevoie să am grijă de mine. Nu mi se pare etic să fiu în cabinet încercând să conțin suferința unor oameni care mă creditează pentru asta în timp ce eu abia mă adun dimineața să ies din casă de obosita ce sunt. Less is more! – la asta mai am de lucru.

Cum gestionezi vinovăția ulterioară meselor festive de sărbători?

Cu sport.

Ce te „enervează“ cel mai tare la tine?

Nehotărârea. Și la restaurant trebuie să știu ce comandă ceilalți ca să mă pot hotărî eu și, uneori, nici așa nu îmi reușește.

Cum vede un clujean viața atunci când are treabă în București?

Tulai Domne! Seara, în București, nu îmi doresc decât să stau în casă în liniște. Simt că e nevoie să mă recuperez. Ratez ceva?!

De câte ori îți verifici (pe zi) contul de Instagram?

℗PUBLICITATE



Dacă e zi de muncă, de vreo 4-5 ori. Dar nu petrec mult timp, zic eu. Acum am verificat și e ora 17, iar azi am stat 21 de minute. Facebook folosesc foarte, foarte puțin, având zile în care nici nu verific contul.

Care este alimentul care te ispitește cel mai mult și cu care ai o relație complicată?

Patiseria! Mă „enervează“ carbohidrații foarte tare!

Atunci când apare o ceartă în cuplu… care sunt cele mai mari regrete pe care le ai?

Că sunt cinică și sarcastică și ironică.

„Calitate“ dobândită în copilărie și de care ar fi bine să te desprinzi?

Cinismul, sarcasmul și ironia. Sau cum? O calitate de care să mă desprind? Mie îmi plac calitățile!
No bine: că trebuie să fac totul să fie perfect. E și bine, dar și costă treaba asta.

Cât de des îți spui „Sunt o femeie frumoasă!“?

Nu îmi spun atât de des că îmi spun alții. Asta este latura mea narcisistă care își spune ce vrea ea când vrea ea și numai de bine despre.. .ea însăși, desigur.

Cel mai mare regret legat de 2019 este…

Pierderea unei prietenii.

Față de care dintre colegii tăi de breaslă se întâmplă să simți invidie sau gelozie și de ce?

Sper că nu trebuie să dau nume că nu fac reclamă gratis nimănui!
Dar, simt invidie față de colegii care sunt foarte relaxați (sau, cel puțin, par așa) atunci când greșesc. Și trec, aparent, ușor peste erori sau nu le pasă că au greșit, ci e important că au încercat cum au putut ei mai bine, chiar dacă nu știu tot ce au de făcut sau de zis, chiar dacă riscă să fie caraghioși. No, când și dacă voi reuși să fac și asta, atunci sigur voi fi foarte relaxată. S-ar putea chiar să levitez cognitiv.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0