Skip to content

Lorelei Bratu este antreprenor, fondator al agenției de PR denumite We Are Heroes și o persoană extrem de jovială. A devenit o voce distinctă, atunci când a ieșit în spațiul public și a vorbit despre stigmatizarea femeilor care nu se încadrează în dimensiunile 90-60-90. A lansat de curând o colecție-capsulă pentru femeile cu forme, intitulată #CelebrateYou. Promovează un stil de viață fără complexe, care să nu limiteze totul doar la felul în care arătăm. Despre toate acestea și despre multe altele, în interviul de mai jos.

Cum ai ajuns să te placi așa cum ești?

Din păcate, nu s-a întâmplat peste noapte. Și nici n-am reușit să inventez vreo pastilă-minune pe care să o înghiți înainte de culcare și dimineața să te trezești amorezată de imaginea ta din oglindă. La fel ca majoritatea femeilor, mi-am petrecut mulți ani din viață dorind să slăbesc și încercând să arăt ca femeile pe care le vedeam eu în reviste. Și în tot acest timp, eram atât de focalizată pe felul cum arată corpul meu, încât amânam să fac lucrurile pe care le visam. Îmi spuneam că voi merge în vacanță când voi fi slabă, că voi purta fustă scurtă când voi fi slabă, că voi avea un iubit când voi fi slabă. Iar la un moment dat, mi-am dat seama că, poate, nu voi fi slabă niciodată și că vreau să trăiesc aici și acum. Că vreau să fiu grasă și fericită.
Încrederea în tine și iubirea de sine se construiesc în fiecare zi și încep în momentul în care realizezi că reprezinți mai mult decât corpul tău și că meriți să fii apreciată și iubită indiferent de câte kilograme ai.

Așa ai fost și în adolescență?

De când mă știu, am fost mai grasă decât colegele sau prietenele mele. Firește, nu am fost dintotdeauna împăcată cu măsurile mele, dar nici nu am trăit vreo traumă legată de greutatea mea în copilărie sau în adolescență. M-a ajutat, cu siguranță, și faptul că am avut niște părinți înțelepți, care nu m-au făcut niciodată să mă simt diferită din cauza felului în care arată corpul meu. Am fost tot timpul la fel de populară și vocală, chiar dacă aveam colegi care-mi găseau tot felul de apelative – în strânsă legătură cu kilogramele mele.

Ai ținut vreodată diete?

Oh, da. Pe toate. De la dieta keto, cura cu ouă sau celebra zeamă de varză, I did it all. Aș putea scrie cărți întregi de nutriție și jurnale motivaționale. Am vizitat o grămadă de nutriționiști, în țară și în afară, am plătit abonamente la sală, fără sa pun vreodată piciorul acolo, am ținut toate dietele posibile și imposibile. Îmi imaginam că, dacă o să ajung slabă, toate problemele vieții mele vor fi ca prin minune rezolvate și voi fi fericită. Până într-o zi, când m-am oprit din vâltoarea acestui carusel – mi-am dat seama că nu forma contează și că nimeni nu-mi poate spune cum trebuie să arate corpul meu. Și am învățat să-mi iubesc rotunjimile.

Care este acea parte a corpului cu care te mândrești cel mai mult?

Sunt complet îndrăgostită de șoldurile mele (care, desigur, nu corespund deloc canoanelor obișnuite de frumusețe). Cred că, în momentul în care descoperi puterea șoldurilor tale, poți să cucerești lumea!

Într-o lume a filtrelor, tu ai ales să te expui total naturală în social media. Nu ți-a fost teamă de reacții?

Dacă m-aș gândi vreo clipă la cum reacționează oamenii sau dacă mi-ar fi frică de asta, probabil că n-aș mai ieși din casă. Cred că femeile au nevoie de niște modele reale, neretușate. Să înțeleagă că celulita e ceva normal, că vergeturile apar unde nici cu gândul nu gândești, că avem cu toții corpuri diferite și că e perfect normal să fie așa. Și mi-am dorit mult ca oamenii să mă recunoască și pe stradă, nu doar pe internet. În viața reală, nimeni nu arată ca în revistele glossy, nici măcar modelele profesioniste.

Cum reacționezi la comentariile negative?

Nu m-a interesat niciodată părerea despre mine a unor oameni care nu mă cunosc, dar – surprinzător! – nu am așa de mulți hateri. Dacă limbajul nu e unul civilizat, intră direct la block; în rest, răspund la toate comentariile pertinente, deoarece mă gândesc că explicațiile pot ajuta și alte femei din comunitatea mea.

Ce anume crezi că ne îndeamnă să fim ceva ce nu suntem?

Neîncrederea, nesiguranța, fricile. Trăim cu impresia că nu vom mai fi plăcuți, dacă ne arătăm așa cum suntem în mod real, și avem tendința să ne comparăm tot timpul propria viață cu ale celor din jurul nostru.
Încrederea în tine e despre a avea curajul să fii cine vrei tu să fii, fără a avea nevoie de confirmările altor persoane.

 

View this post on Instagram

 

Miss fata de la tara. 🌾🌾🌾 #PRovocatrice #femeicuforme

A post shared by Lorelei Bratu (@loreleibratu) on

Consideri că mentalitatea românească vizavi de ceea ce numim „fat shaming“ este diferită de cea din afara granițelor țării?

Suntem, poate, într-un stadiu mai puțin avansat, în tot ceea ce privește diversitatea și acceptarea ei. Încă mai trăim cu ideea că cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla pe lumea asta este să fii gras și asociem greutatea cu atât de multe lucruri… Dacă ești grasă, înseamnă că ești urâtă, nesănătoasă, leneșă, proastă. Să fii grasă înseamnă eșec. „Gras“ înseamnă „dizgrațios“. Dar cine spune că nu poți fi grasă și frumoasă, grasă și de succes, grasă și sexy, grasă și inteligentă, grasă și sănătoasă, grasă și fericită?

Să fii grasă înseamnă, pur și simplu, că ești grasă și atât. Numărul de celule grase pe care corpul tău le are nu te definește pe tine ca persoană și nici nu-ți dictează valorile ori frumusețea. „Gras“ nu e un cuvânt peiorativ, e doar o modalitate de a descrie corpul cuiva.

Cu cât suntem mai expuși la o diversitate de corpuri și fizionomii, cu atât suntem mai dispuși să tolerăm, să acceptam și, da, chiar să preferăm diferite tipuri de corp.

Ce dorești să schimbi, prin campania #CelebrateYou?

#CelebrateYOU by Lorelei Bratu este o colecție-capsulă făcută în colaborare cu www.kaya.ro, dedicată tuturor femeilor – indiferent de mărimea pe care o poartă la haine, de vârstă, culoarea pielii sau orientarea sexuală.

Rochiile se adresează acelora care nu se încadrează în normele impuse de societate, care au dus războaie cu trupul lor, cărora li s-a spus încă din copilărie că nu sunt suficient de bune, suficient de frumoase, suficient de puternice.

℗PUBLICITATE



Îmi doresc ca femeile care vor purta aceste rochii să se simtă reprezentate, să știe că nu sunt singure și că, împreună, putem schimba paradigme. Și, mai ales, îmi doresc ca aceste haine să le ajute să aibă mai multă încredere în ele și să îndrăznească mai mult. O rochie te poate ajuta să cucerești lumea, dar – înainte de orice – trebuie să te iubești pe tine.

Campania este una atipică, întrucât au participat la ea persoane care nu sunt modele profesioniste. Iar fiecare dintre cele șase rochii din colecție este reprezentată de câte o femeie reală, cu o poveste de viață surprinzătoare. Cele șase sunt personaje care nu apar prea des la televizor, în reviste sau în campanii de modă.

Ți-a reproșat cineva că ai promova un stil de viață nesănătos?

S-a întâmplat de câteva ori – și asta, pentru că oamenii au o teorie greșită despre orice li se pare că e ieșit din tipare. Nu îți garantează nimeni că, dacă ești slab, ești sănătos sau că, dacă ești gras, suferi de vreo boală. Sigur, n-aș vrea să se înțeleagă de aici că susțin un stil de viață nesănătos. Merg la sală de 3-4 ori pe săptămână, încerc să mănânc cât pot de sănătos și, în același timp, să nu-mi refuz nimic din ce-mi doresc. Am grijă de corpul meu, doar că am renunțat să-l mai supun la tot felul de tratamente chinuitoare.

Ce-ar trebui să facă o persoană care nu se încadrează în tiparul acceptat 90-60-90, pentru a nu avea de suferit din această cauză?

Ar trebui să construiască o relație trainică cu trupul lor și să învețe să-l iubească zilnic. Ne naștem și murim cu un singur corp, ține doar de noi dacă ne războim toată viața cu el sau dacă facem pace și mergem înainte împreună. Nu putem schimba percepția oamenilor din jur, dar putem schimba felul în care ne raportăm la noi înșine.

În momentul în care ai încredere în tine, îți iubești corpul și știi că ești o persoană valoroasă indiferent de măsura pe care o porți la haine, asta vei transmite mai departe. Și oamenii te vor trata exact așa cum le transmiți tu. Tu conduci jocul ăsta!

Știu foarte bine ce înseamnă să nu te potrivești într-un tipar, știu foarte bine ce înseamnă să te simți urâtă, să bați magazinele în lung și în lat doar pentru a-ți găsi o pereche de jeanși și cum e să întâlnești la tot pasul vânzătoare „simpatice“ care îți spun siderate că nu au mărimea ta. Eu am început să mă simt bine în pielea mea în momentul în care am înțeles că nu o să mă încadrez niciodată în standardele impuse de industria de fashion, că nu o să arăt niciodată ca fetele din reviste, că am un trup diferit și că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să-mi fie rușine că sunt așa. Pentru că nu există corp perfect. Nu o să fiu niciodată perfectă, într-o lume care definește perfecțiunea doar prin ce se vede la exterior.

Ce-ai vrea să schimbi la tine?

Mi-aș dori să am picioarele mai lungi, dar cred că e deja un pic cam târziu pentru asta. Glumesc. Aș vrea să fiu mai disciplinată și să am mai multă răbdare.

Ai avut vreodată episoade depresive?

Episoade depresive, conform definiției lor medicale, nu am avut. Din fericire. Pentru că sunt multe fete care se luptă cu kilogramele și îmi scriu că nu mai vor să iasă din casă ori că își urăsc corpul.

Sigur că am perioade în care mă simt descurajată sau zile mai proaste – ba chiar tot felul de frici, câteodată. Oameni suntem. Dar niciodată aceste stări nu au legătură cu felul în care arăt.

Care a fost emoția cea mai puternică pe care ai depășit-o în anul 2019?

Anul trecut, cele mai mari emoții le-am avut cu proiectul #CelebrateYou. A fost o idee pe care o aveam în minte de multă vreme și am reușit într-un timp record să o duc la bun sfârșit, împreună cu o echipă minunată. Practic, au fost 30 de zile și în jur de 20 de oameni cu care am lucrat – de la tipare, materiale, producție, până la campania propriu-zisă, concept, foto, video.

 

View this post on Instagram

 

You can call me Carbie! 💃🏻 Carbohidratii face bine. La cap. 😅 #PRovocatrice #femeicuforme #rollerliner #benefitclubpink

A post shared by Lorelei Bratu (@loreleibratu) on

Care este mantra după care îți ghidezi existența?

You can start over every morning!

Numește-ne două rezoluții pe care ți le-ai setat pentru 2020.

Nu-mi propun să slăbesc. Deși știu că aceasta este una dintre primele obiective pe care oamenii și le pun pe lista pentru noul an.
Să continui să fac sport în mod constant și să fac cel puțin un lucru care mă sperie. Am multe idei în plan pentru 2020, dar nu vorbesc niciodată despre proiectele mele până ce nu sunt gata.

Care e destinația de vacanță pe care visezi să o bifezi, în noul an?

Să știi că nu-s chiar așa de organizată și anul abia a început! Dar va fi, în mod sigur, un loc cu mult soare, unde să am nevoie doar de 10 costume de baie și multe loțiuni cu protecție solară.

Ce sfat le dai bărbaților care citesc acest interviu?

  • Zicala „Big is better“ rămâne valabilă.
  • Frumusețea se găsește în toate formele și mărimile.
  • Dacă nu îi e frică să comande desert la prima întâlnire, she’s a keeper.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0