Skip to content

Suntem în acel moment din an în care la tot pasul ni se reamintește de rezoluțiile și planurile pe care ar fi înțelept să le creionăm pentru anul care vine. Deoarece adesea rezoluțiile sunt mult prea vagi sau abstracte, studiile ne arată că majoritatea oamenilor își pierd motivația de-a mai acționa în direcția lor undeva în lunile februarie sau martie. Dar cum ar fi dacă rezoluțiile tale ar fi mult mai bine conturate, aflate în legătură cu ceea ce faci deja și bazate pe aspecte ale vieții care contează cu adevărat? Pentru a-ți facilita munca în acest sens, venim cu top 5 cele mai incitante rezoluții pentru anul 2022. 

Capacitatea de a regândi anumite idei și teorii este o sclipire de geniu

Majoritatea dintre noi cred că atunci când vine vorba despre cheia succesului în viață răspunsul corect este inteligența. Simțul comun ne spune așa: cu cât este cineva mai isteț sau inteligent, cu atât mai ușor va dibui soluții la problemele complexe. Inteligența, dintr-o perspectivă tradițională, oglindește abilitățile noastre de gândire și învățare, dar potrivit noilor descoperiri din psihologia cognitivă, capacitatea de a regândi și de a ne dezvăța s-ar putea să fie și mai importantă atunci când vine vorba despre gestionarea provocărilor vieții. Lenea cognitivă este un mare păcat în secolul al XXI-lea, de aceea, permisiunea de-a regândi mare parte din ceea ce credem că știm cu adevărat poate fi alegerea cea mai bună pentru a rămâne fresh mental și a acționa în direcția rezoluțiilor noastre. Ceea ce vă propunem, așadar, este să nu vă folosiți mintea cu zgârcenie și să ieșiți din zona de confort, chiar dacă asta înseamnă să vă întâlniți cu disconfortul îndoielii. O viziune nouă asupra lucrurilor pe care credem că le știm ne poate ajuta să fim flexibili și să rămânem deschiși la minte, după cum spune și psihologul american Adam Grant

Indiferent de situația pandemică, adaptarea este necesară și binevenită

Regândirea modului în care muncim, conducem și trăim facilitează procesul de adaptare. Ceea ce ne-a arătat pandemia până în prezent este că lentoarea decizională și negarea nevoii de acțiune nu ne este de niciun folos. Costul pe care l-a plătit omenirea, din cauza lipsei de acțiune, este mare și cu efecte de durată. De aceea, pliabilitatea noastră mentală poate face parte din lista noilor rezoluții. Vezi care sunt acele dimensiuni ale vieții în care exprimi cea mai mare notă de rigiditate și îndrăznește să faci ceva pentru a schimba lucrurile. Dacă ești mult prea rațional, împrietenește-te cu emoțiile; dacă ești mai sedentar, fă loc mișcării în viața ta sau dacă nu prea îți antrenezi mintea prin lectură, asigură-te că vei pune mai des mâna pe câte o carte. Iată aici și o listă amplă cu cărți de psihologie și dezvoltare personală.

Alege să gândești ca un om de știință, asta îți poate aduce un plus de valoare acasă și la muncă

Unul dintre principiile-cheie din psihologia modernă este cel potrivit căruia cu cât credem că știm mai multe despre un domeniu, în fapt, cu atât cunoaștem mai puține. Iar dacă ne uităm cu atenție la modul în care ne-am raportat la situația pandemică și la vaccin, mulți dintre noi ne-am erijat în atoateștiutori și părem mai vocali și bine pregătiți decât oamenii care studiază mulți ani pentru a-și spune părerea. Omul de știință este cel care este conștient de faptul că există lucruri pe care nu le cunoaște, care pune la îndoială ceea ce pare de la sine înțeles și care se află mereu în căutarea adevărului. Iar atunci când vrem să înțelegem ceva, ideea nu este să căutăm argumente pentru a ne afirma convingerile, ci să facem pași spre evoluție. Așadar, pentru lunile care urmează, ar prinde bine să trecem pe lista de rezoluții cultivarea curiozității și a receptivității față de noutate. 

℗PUBLICITATE



Practicarea modestiei intelectuale și evitarea încrederii oarbe în noi înșine

Probabil că această idee îți va părea cel puțin stranie, ținând cont de faptul că peste tot ni se transmite că ar trebui să fim mai încrezători și mai puțin modești. Ei bine… studiile recente din psihologie ne arată că, în ceea ce privește reușita și succesul în viață, modestia pare să fie un factor mai important decât încrederea deplină. Oamenii împliniți și realizați și psihologic, nu doar material, sunt în stare să alcătuiască liste lungi de domenii în care sunt ignoranți și asta-i ajută să-și gestioneze îndoielile și să exerseze deschiderea spre creștere, învățare și transformare. Nimeni nu poate și nici nu trebuie să fie expert în toate domeniile vieții, de aceea trăim în comunități, să ne susținem și să ne ajutăm unii pe alții. O minte modestă va genera îndoială, care va stârni curiozitate și va sfârși prin descoperire. O minte mândră va genera convingeri rigide, va stârni dorința de certitudine și va duce la încăpățânare și limitare. Convingerile noastre pot acționa ca niște adevărate închisori, iar cheia de ieșire este în buzunarele noastre, după cum spune autoarea Edith Eva Eger.

Pune accentul pe competență, nu te lăsa sedus de mitul stimei de sine

Din cauza educației primite sau a sedării cu citate de autovalidare, omul modern poate ajunge în punctul în care să considere că este mai capabil decât ar fi cu adevărat. Asta ne poate face să conchidem că dacă stima noastră de sine este crescută și dacă avem o încredere de neclintit în noi înșine, totul este posibil. S-ar putea ca această ipoteză să fie valabilă, dar în situații extrem de rare. Iar psihologia și studiile de actualitate ne arată că exersarea propriilor competențe este ceva mult mai stabil și în controlul nostru decât ar fi stima de sine sau încrederea în propria persoană. Dacă privim spre limitele noastre sau spre ale celor din jur – politicieni, manageri etc. –, putem observa cât de des mintea umană nu recunoaște că nu poate, deși este destul de evident. În cărțile de psihologie avem și două concepte în acest sens: unul este sindromul quaterbackului diletant, în care încrederea depășește competența, iar al doilea este fenomenul Dunning-Kruger, care ne spune că atunci când ne lipsește competența, cel mai probabil vom iradia de încredere excesivă. Concluzia este clară, cu cât suntem mai puțin inteligenți într-un domeniu, cu atât mai mult se pare că ne supraestimăm cunoștințele în acel domeniu.

Acum că am ajuns la finalul celor cinci recomandări de rezoluții, tot ce ai de făcut este să analizezi modul în care acestea se pot integra în viața ta și cum se potrivesc cu lista planurilor de viitor din mintea ta. Dacă este nevoie, reia parte din ideile de mai sus și dă-ți timp suficient pentru a regândi tot ceea ce ai nevoie să regândești.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0