Skip to content

Invitatul meu de astăzi, la rubrica #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine este jucător profesionist de baschet la CSO Voluntari și component al lotului național de seniori. A absolvit Colegiul Northwestern University din Statele Unite ale Americii, are o carieră ce îmbină excelența sportivă cu educația superioară și este ambasador al competiției de baschet între licee Cupa Edu, aducând entuziasmul pentru sport și educație în comunitate, la vârste foarte fragede. Despre viața de sportiv, despre provocări și planurile sale de viitor, am discutat cu baschetbalistul Alexandru Olah.

Cum se simte Alexandru Olah, în această perioadă plină de evenimente sportive?

Este, într-adevăr, o perioadă încărcată, plină de evenimente sportive. Avem multe „lupte“ importante de dus atât în campionatul național, cât și în cel internațional, evenimente care contribuie la promovarea baschetului, așa cum frumos reușește să facă și Cupa Edu. Totuși, toate acestea sunt departe de a fi un stres pentru mine. Într-adevăr, oboseala de multe ori își spune cuvântul și există o constantă încărcătură la nivel fizic. Cu toate acestea, indiferent cât de multă oboseală aș acumula, ziua meciului vine cu multă energie dedicată scopului acesta, cu o deconectare de la orice altceva.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Care este temerea ta cea mai mare legată de o competiție?

Când vine vorba de competiții, cea mai mare temere a mea este legată în primul rând de propria persoană. Îmi este teamă de accidentări, deoarece sunt conștient că o astfel de situație m-ar lipsi cu adevărat de plăcerea jocului și de lupta pentru atingerea obiectivelor.

În altă ordine de idei, îmi este teamă că aș putea să mă dezamăgesc pe mine însumi în ceea ce privește modalitatea în care acționez pe teren. În continuare, o altă temere este eventuala dezamăgire a oamenilor alături de care muncesc zi de zi pentru a ne atinge obiectivele. Sunt conștient de faptul că este imposibil să fiu pe placul tuturor din punct de vedere sportiv. Însă, în definitiv, scopul meu este acela de a-mi depăși condiția cât mai mult posibil și de a deveni un jucător mai bun de la o zi la alta.

Ce mecanisme intrinseci găsești să îți poți face meseria la parametri normali?

Nu știu dacă pot numi acestea mecanisme interioare, însă sunt o fire competitivă și ambițioasă. Îmi doresc să câștig, iar această dorință îmi oferă puterea de a continua. În plus, este vorba și despre a face ceea ce iubesc, ceea ce îmi place foarte mult. Pentru mine, baschetul nu este doar o simplă meserie, ci o pasiune. Și atunci când faci lucrurile din pasiune, puterea interioară o regăsești zilnic. Chiar și fără să realizezi, ea există.

© Alexandru Olah

Care este amintirea cea mai plăcută de la Cupa Edu?

Cea mai frumoasă amintire de la Cupa Edu este de la turneul final din ediția precedentă. Am fost plăcut surprins de modul profesionist în care a fost organizat evenimentul, de spectacolul oferit atât prin baschet, cât și prin momentele artistice frumoase din pauzele meciurilor. 

De asemenea, mi-a plăcut foarte mult să văd cum elevii au venit să-și încurajeze echipa liceului din care fac parte, creând astfel o atmosferă de neuitat! Fac o treabă tare bună și țin să îi felicit pentru asta, sunt mândru că le sunt alături!

Ce-ai aflat despre tine în meciurile avute de-a lungul anilor?

Prin meciurile avute de-a lungul anilor am descoperit că am o capacitate de a gestiona presiunea și de a transforma momentele dificile în oportunități de creștere personală. În plus, am constatat faptul că pasiunea pentru baschet nu numai că îmi definește cariera, dar influențează major și modul în care mă raportez la viață, dezvoltându-mă ca individ atât pe teren, cât și în afara lui.

De ce crezi că este important să facem sport?

Prin sport, ai grijă de tine din punct de vedere fizic și mental. Fizic vorbind, sportul îți oferă energie, tenacitate și o formă bună, contribuind astfel la încrederea în sine și la starea de sănătate.

Pe lângă aceasta, practicarea sportului în echipă te învață să renunți la individualitate și să dezvolți colegialitatea, responsabilitatea și capacitatea de a obține rezultate prin muncă constantă. Atingerea obiectivelor sportive contribuie la maturizarea ta și, de asemenea, sporește încrederea în tine ca persoană.

Ce este „Cupa Edu 2023“ și cui se adresează?

Cupa Edu 2023 este cea mai spectaculoasă competiție între licee. Una care a devenit o tradiție, având ca scop promovarea baschetului și a educației în școli. Se adresează tuturor celor pasionați de acest sport. Este o platformă unde tinerii talentați devin competitivi, își evidențiază abilitățile și construiesc legături puternice în comunitatea școlară și nu numai.

℗PUBLICITATE



De ce am alege să ne înscriem, la o astfel de competiție, dacă suntem liceeni?

Participarea la o competiție precum Cupa Edu mi se pare o șansă extraordinară de a-ți reprezenta cu mândrie liceul, alături de colegi cu aceleași scopuri. Consider întotdeauna că orice activitate extrașcolară te poate dezvolta pe multiple planuri. Fiind parte din această „familie“ a sportului, se deschid oportunități de socializare cu oameni ce împărtășesc aceeași pasiune pentru baschet, ai ocazia distracției, iar toate acestea pentru mine înseamnă un câștig.

Ai apelat la consiliere psihologică, de-a lungul vremii?

Nu am apelat la consiliere psihologică până în prezent, dar nici nu exclud această posibilitate. Consider însă că pentru un fizic puternic, ai nevoie și de o anduranță psihică pe măsură, iar a apela la un specialist în acest sens poate aduce multiple beneficii. În sport, există multe urcușuri și coborâșuri, iar ca sportiv poți avea parte de multe căderi. Este important să nu te lași pradă eventualelor dezamăgiri, căci sunt momente în care lucrurile pur și simplu nu funcționează potrivit. Îndemnul meu merge către a apela la consiliere psihologică ori de câte ori este nevoie!

Ți s-a întâmplat să vrei să renunți la cariera sportivă?

Nu, niciodată nu mi-a trecut prin minte să renunț la cariera sportivă. Dimpotrivă, îmi doresc să prelungesc cât mai mult posibilitatea de a face parte din lumea sportului. Îmi doresc foarte mult să rămân sănătos și să mențin o formă bună, astfel încât să mă pot bucura cât mai mult privind din mijlocul terenului de baschet.

© Alexandru Olah

Ai experimentat, vreodată, burnout-ul?

Au fost multe momente în care am fost aproape de a atinge senzația de burnout, însă nu m-am lăsat niciodată condus de oboseala de moment acumulată fie prin antrenamente, meciuri sau chiar dezamăgiri. Sunt conștient de faptul că tot greul înseamnă doar o perioadă peste care, dacă sunt puternic și reușesc să o depășesc, voi reveni la o stare bună atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Cum ai grijă de tine, în zilele mai puțin bune?

Încerc, în general, să nu fac o dramă din experiențele negative din viața mea. Trec peste momentele mai puțin bune ascultându-mi organismul, în primul rând, odihnindu-mă și oferindu-mi momente plăcute precum urmărirea unui serial, plimbându-mă sau având conversații interesante cu prietenii. Acord atenție vieții mele personale. Din punctul meu de vedere, un sportiv are nevoie de un fond personal liniștit pentru a se putea concentra pe viața profesională.

Care este cartea ce te așteaptă, pe noptieră?

În prezent, pe noptieră nu mă așteaptă nicio carte, dar există trei titluri care sunt în proces de livrare, respectiv, Sanatoriul, Refugiul scrise de Sarah Pearse și 11 Inele scrisă de Phil Jackson.

Când ai fost vulnerabil, ultima oară?

Un moment recent de vulnerabilitate de care îmi aduc aminte a fost în timpul unui meci cu miză pe care l-am pierdut și în timpul căruia nu am luat cele mai bune decizii pe teren. Acestea m-au făcut să mă simt vulnerabil, neputincios, neinspirat, dar am depășit acest moment încercând să schimb la mine ceea ce m-a făcut să fiu nepotrivit în timpul jocului.

Cum te raportezi la copilul tău interior?

Hmm… o întrebare frumoasă. Despre copilul meu interior pot spune că a fost și este fericit. Ceea ce pentru el a fost o joacă frumoasă, distractivă și interesantă, respectiv baschetul, a devenit o mare ambiție și o meserie de perspectivă pentru adultul Alex.

Chiar dacă din punct de vedere fizic am lăsat de mult copilăria în urmă, pentru că am crescut văzând cu ochii, pot spune că și în prezent caut să am parte de bucuria aceea autentică, de naturalețea și dezinvoltura specifică copilăriei.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0