Skip to content

Luna aceasta, colegii mei de la editura Pagina de Psihologie au publicat cartea Drama neglijării emoționale din copilărie – o lectură revelatoare care ne face să înțelegem și să depășim costurile unei vieți în care ne ignorăm, renegăm sau minimizăm emoțiile. Psihologii spun că această formă de neglijare de sine este sădită din copilărie și cu minimă rezistență devine parte din viața noastră de adult. Golul interior, nefericirea, neîmplinirea sunt doar câteva dintre cauzele neglijării emoționale, care ne perturbă fericirea și relațiile. Nu-mi propun să fac educație pe subiectul neglijării emoționale, pentru asta îți recomand să citești cartea semnată de dr. Jonice Webb – intenția mea este să-ți vorbesc despre neglijarea îngrijirii tenului.

Capcana confortului și a comodității

„Nu se întâmplă nimic dacă mă culc o noapte machiată“ sau „Nu-mi vor apărea riduri dacă nu folosesc o zi SPF“ – sunt doar câteva dintre afirmațiile pe care ni le spunem atunci când suntem prea obosite pentru a mai avea grijă de pielea noastră, încercând astfel să scăpăm de eventualele emoții de vinovăție ori de regrete.

Este adevărat că nu se întâmplă nicio tragedie dacă ne culcăm machiate o noapte, din cauza oboselii, sau dacă nu folosim SPF o zi. Ceea ce se întâmplă este că, din comoditate și confort, transformăm aceste ocazii „unice“ în mai multe astfel de eșecuri comportamentale și atunci se întâmplă lucrurile neplăcute.

Știu și eu cât este de greu, înainte de culcare, după o zi lungă sau după o noapte în club, să te demachiezi. Însă știu și că acest comportament – dacă-l transformi într-un obicei – devine treptat o formă a neglijării de sine. Ne este ușor să ne obișnuim cu binele și, în acest caz, binele este să ne schimbăm în pijamale și să ne punem în pat, în loc să petrecem cinci-zece minute în baie pentru rutina de skincare.

De la neglijare la autodisciplină: un drum care se parcurge antrenându-ți voința

Cunosc cât de dulce este somnul de dimineață și că, adesea, preferăm să dormim câteva minute în plus și, astfel, să sărim peste rutina de îngrijire a tenului. Crede-mă, de când sunt din nou studentă (de anul acesta studiez cosmetica medicală la UMF – „Iuliu Hațieganu“) apreciez și mai mult somnul și aș vrea dimineața să apăs snooze, de câteva ori, pentru a mai câștiga câteva minute de somn și leneveală.

Cu toate acestea, atunci când sună alarma, sar din pat pentru a mă asigura că nu adorm și trec direct la rutina de îngrijire, ulterior la micul-dejun și la binecuvântata cafea. Sunt dificile primele zile până te obișnuiești cu noul ritm de viață, dar este bine să nu uiți, indiferent cât este de greu, să ai grijă de tine, de tenul tău și să eviți pe cât posibil neglijarea de sine.

Dr. Webb, cea care a scris cartea despre care am amintit în introducere (Drama neglijării emoționale din copilărie), spune că, printre cei mai importanți patru pași pentru recuperare, se numără și autodisciplina. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai parte de un sine emoțional sănătos și de un ten frumos (adaug eu), ai de renunțat la pseudo-confort și să faci ceea ce este bine și sănătos pentru tine.

℗PUBLICITATE



Acele câteva ore, în care machiajul rămâne pe piele sau când n-ai timp pentru toată rutina de skincare, sunt definitorii pentru viitorul pielii tale. Probabil știi și tu că este mai ușor să previi decât să tratezi; mai ușor și mai ieftin, din punctul meu de vedere.

Astfel, peste ani îți vei mulțumi că ai ales să te trezești cu câteva minute mai devreme sau să te culci puțin mai târziu, pentru a-ți face rutina de skincare, care este extrem de importantă și astfel să-ți antrenezi (și) disciplina de sine.

Realitatea pe care o vede o cosmeticiană

Fiind înconjurată de femei (atât la facultate, dar și în studioul meu de cosmetică), observ cât de mare este diferența între acelea dintre noi care-și acordă câteva minute, zilnic, pentru îngrijirea tenului – și care merg regulat la tratamente – și cele care nu o fac.

Problemele, stresul, stările de boală, orele nedormite – toate acestea au efecte asupra noastră, dar mai ales asupra psihicului și fizicului nostru. Pielea devine mai ternă, lipsită de viață, ridurile își fac apariția prematur, iar noi începem să simțim presiunea de a lua decizii drastice pentru a redeveni ceea ce eram înainte. De aceea, insist să facem din rutina de skincare o prioritate. Am simțit – și simt cu fiecare zi care trece –, efectele anilor asupra mea; iar faptul că am grijă de mine este un plus și un atu pentru tenul meu. Produsele potrivite și câteva minute alocate rutinei de îngrijire a tenului vor face minuni și pentru tenul tău.

Multe dintre femeile cu care lucrez, dar și mulți dintre clienții mei bărbați îmi spun cât de bine se simt și că văd îmbunătățiri asupra tenului lor, atunci când nu sar peste rutina de îngrijire a tenului. În mod evident, dacă ei și ele pot face asta, și tu poți face la fel. Alocă câteva minute în plus, săptămânal, pentru a-ți aplica o mască și mergi lunar la un tratament facial. Sunt pași mici pentru o grijă de sine sănătoasă, pentru un psihic optim și pentru o piele mai fericită! Tu cum ai grijă de sufletul și de tenul tău?


Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0