Skip to content

În cea mai recentă ediție din Antrenorul părinților, difuzată în fiecare duminică, de la ora 11, pe frecvențele Radio Europa FM, Mirela Retegan și Gáspár György au vorbit despre ce se poate întâmpla acasă atunci când părinții nu găsesc modalități eficiente pentru a-și stăpâni și exprima emoțiile.

Psihologia relațiilor ne spune că ceea ce exprimăm, mai exact, cuvintele pe care le folosim, au fie puterea de a construi și a transmite energie, fie forța de a înfricoșa și a distruge. Când înțelegem trăirile copilului, îi respectăm emoțiile și îi apreciem eforturile, îl ajutăm să crească într-o atmosferă definită de siguranță, încredere și speranță. Dar dacă noi doar evaluăm, acuzăm și judecăm copilul, nu facem altceva decât să-i sporim anxietatea, durerea și, odată, cu asta rezistența.

Când copilul a călcat pe bec, adică s-a implicat într-un comportament negativ, este firesc ca părintele să trăiască o avalanșă de emoții dificile – furie, frustrare, dezamăgire etc. Aceste emoții „trebuie“ conștientizate, recunoscute și exprimate în așa fel încât să aducă un dram de alinare părintelui și un plus de înțelegere copilului. Dacă relația dintre părinte și copil este suficient de sigură și de solidă, simpla exprimare a emoțiilor adultului („Mă simt furios“, „Mă simt foarte dezamăgit“) poate fi suficientă pentru a opri un comportament indezirabil. Alteori, poate fi nevoie ca părintele să-și exprime emoția, dar să enunțe și motivul trăirii sale, să-și dezvăluie reacțiile și gândurile: „Atunci când te rog să-mi dai o mână de ajutor, pentru a treia oară, și tu te porți ca și cum nu m-ai fi auzit, mă cuprinde furia. Ba chiar mă simt turbat de furie. În acele momente, îmi vine să-ți arunc telefonul și calculatorul pe fereastră, afară.“

O astfel de exprimare a trăirilor le îngăduie adulților să descarce din energia acumulată (emoțiile producând în corpul nostru diferite conținuturi energetice), fără să producă efecte nocive. Ba, mai mult, poate fi o lecție valoroasă despre manifestarea potrivită a emoției. Copilul învață astfel că furia, frustrarea etc. pe care le simte și el nu sunt „ceva“ nesănătos sau periculos și că le poate exprima fără să distrugă pe nimeni. 

℗PUBLICITATE



Exprimarea emoțiilor este o alternativă mai bună decât critica („N-ai pic de respect față de mine“), amenințările („Nu vei mai folosi telefonul acela afurisit timp de o lună“), sarcasmul („De câte ori să-ți mai repet, ești surd/ă sau de ce nu mă asculți?“) ori violența fizică. 

Despre cum gestionăm situații dificile în relația părinte-copil, despre transformarea conversațiilor de acasă „într-o sală de judecată“ și despre cum ne asumăm responsabilitatea (în cadrul familiei) atunci când lucrurile merg prost vă invităm să aflați mai multe din înregistrarea de mai jos.

Cărțile la care la care s-a făcut referire în cadrul emisiunii sunt Parenting: Cum să creștem copii inteligenți emoțional de john Gottman și Astăzi, aici, acum, semnată de Mirela Retegan. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0