Skip to content

S-o spunem cinstit, chiar și cea mai bună relație are dispute profunde, serioase. Și totuși, tratarea lor cu seriozitate nu este soluția. Să știi când să fii jovial e o formă de artă. Dar multe cupluri se străduiesc atât de mult pentru ca relația lor să meargă, încât uită, de fapt, să se distreze împreună.

Înțelepciunea unui cuplu când e vorba de umor și veselie este critică pentru fericirea partenerilor unul alături de altul. Un artist relațional e acela care, deși are de-a face cu chestiuni delicate, le poate atinge în treacăt și poate crea o atmosferă care să permită soluții satisfăcătoare pentru toată lumea.

La urma urmei, viața nu e despre slujbă sau despre ce știm și pe cine cunoaștem ori despre câte bunuri posedăm. Asemenea lucruri nu ne fac fericiți. E despre cine suntem noi, în adâncul inimii – și cât de sănătoase sunt conexiunile noastre cu ceilalți.

În adâncul ființei noastre, e BUCURIE. Aceasta e natura noastră fundamentală – și ne însoțește din clipa în care ne naștem. Păsările zboară în stoluri. Câinii se adună în haite. Caii trăiesc în herghelii. Iar oamenii sunt făcuți pentru conectarea cu alți oameni. 

Conexiunea și bucuria sunt două fețe ale aceleiași monede. Nu poți simți fericirea, dacă nu ai conexiuni pașnice cu ceilalți. Noi (terapeuții imago) credem că toți am fost meniți să trăim în această binecuvântată FERICIRE originară!

Înainte de a plonja într-o asemenea stare de beatitudine, totuși trebuie să conștientizați un fapt foarte important. Există o cale sigură prin care puteți ucide bucuria… 

Riscul relațional nu e un spectacol de divertisment

I-ați spus partenerului (sau ați gândit în secret) vreodată ceva de genul: „Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai ști ce-mi doresc…“ sau „Suntem împreună de doisprezece ani – cum e posibil să nu știi…“ Nu contează dacă sunteți împreună de două luni sau de douăzeci și doi de ani. Dacă aveți dificultăți în relație, probabil e din cauză că:

  1. Vă așteptați ca partenerul să știe ce anume simțiți, ce vă doriți și ce aveți nevoie (fără să-i spuneți).
  2. Presupuneți că voi știți ce anume simte partenerul și ce vrea (fără să-l întrebați vreodată).

Să presupuneți că partenerul poate citi gândurile sau să încercați să le citiți pe-ale lui e un lucru la fel de toxic ca negativitatea. În terapia imago numim asta Risc Relațional – și e fatal pentru mariajul vostru. Căderea într-una sau în ambele capcane vă secătuiește relația de toată bucuria.

℗PUBLICITATE



Când aveți așteptări, presupuneri și pretenții, vă determinați partenerul să se simtă ca un obiect. Ceea ce-i transmiteți, în fond, este ideea că: „Tu exiști ca să îndeplinești nevoile MELE.“ Și atunci – dacă citirea minții, așteptările și presupunerile nu sunt lucrurile bune de făcut – cum ar trebui să procedăm? ÎNTREBAȚI! În loc să presupuneți, trebuie să vă întrebați partenerul ce anume îi face plăcere. Apoi să ascultați cu adevărat ce vă va răspunde, după care să-i dați ce v-a cerut. Iar el trebuie să facă același lucru pentru voi.

Comportamentele Atente și starea relațională de bine

Exercițiul „Comportamente Atente“ este, pentru voi și perechea voastră, șansa de a vă împărtăși unul altuia ce anume vă face să simțiți că celălalt e plin de grijă față de voi. Acestea sunt comportamentele pe care vi le doriți de la partener, dar le-ați ținut secrete. Purtarea pe care ați sperat (ok, ați presupus) că partenerul o va intui. Acele lucruri pentru care l-ați învinovățit pe partener că nu le-a făcut. (Dar, de asemenea, ar fi gentil din partea voastră să includeți și acele lucruri pe care partenerul deja le face și care vă dovedesc grija lui față de voi.)

Vă recomand călduros, lăsați partenerul să vă afle dorințele ascunse! La fiecare (circa) două luni, voi și partenerul ar trebui să alocați vreo treizeci de minute ca să vă puneți pe hârtie Comportamentele Atente, apoi să postați cele două liste la vedere, acolo unde le puteți vedea zilnic amândoi. Puteți chiar să folosiți Dialogul Imago, ca să vi le împărtășiți unul altuia. Unele dintre comportamentele pe care vi le doriți de la celălalt par să fie ușor de realizat. Altele, nu. Alegeți-le pe cele care par fezabile și puneți-le în practică adesea. Însă urmăriți și plăcerea partenerului cum înflorește și se extinde!

În esență, Comportamentele Atente sunt un dar. Totuși, nu faceți greșeala să presupuneți că acestea înseamnă, toate, un amuzament superficial. Implicarea într-o asemenea inițiativă poate vindeca, încetul cu încetul, inima partenerului vostru. De asemenea, cerând ce vă doriți, vă eliberați din postura de victimă mai rapid decât apelând la orice altceva. În plus, pe parcurs, vă veți și DISTRA!

Comportamentele Atente contribuie la antrenarea creierului. Știți cum e când găsești cadoul absolut perfect. Te simți în centrul universului, nu-i așa? La fel se-ntâmplă și cu aceste Comportamente Atente. Când îi oferiți unul partenerului, sfârșiți adesea prin a vă simți ca și cum voi ați fi primit cadoul. Asta, deoarece creierul defensiv sau emoțional nu face diferența între a oferi un dar altcuiva și a te gratula pe tine însuți.

Ca o gură de aer proaspăt pentru relația voastră, Comportamentele Atente împrăștie un parfum amețitor de voioșie și bucurie.

Extras din cartea Împreună la bine și la greu, disponibilă în libraria online a Paginii de Psihologie.


Citește și:

Harville Hendrix, Ph.D. este un terapeut de cuplu cu peste 40 de ani de experiență ca și terapeut, educator, trainer, autor și lector. Împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, au co-creat Terapia Relațională Imago, o terapie pentru cupluri, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări. Dr. Hendrix și soția sa au scris împreună zece cărți despre relații intime și parenting, printre care se numără și ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey îl numește „Sufleorul Căsătoriilor”, a apărut în emisiunea condusă de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul „cu cel mai important impact social”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0