Skip to content

Luna decembrie este o perioadă care, pentru noi, aduce amintiri și emoții adânc înrădăcinate, legate de sărbătorile de iarnă, mai ales în ceea ce privește bagajele transgeneraționale ale relaționării în cuplu și în cadrul familiei apropiate. Aș vrea să împărtășesc cu voi o provocare pe care soțul meu și cu mine am decis să o abordăm în această lună.

De 16 ani de când suntem împreună, conștientizăm că luna decembrie este o lună aparte pentru spațiul nostru relațional. Deoarece timpul petrecut împreună, așa cum ne dorim, devine uneori un scop dificil de atins în contextul agitat și încărcat emoțional al acestei perioade, în care, de multe ori, ne aflam pe pilot automat, încercând să încheiem sarcinile de la birou, să participăm la toate serbările copiilor, la petrecerile de Crăciun și la bine-cunoscuta goană după cadouri.

Prin urmare, am decis să abordăm provocarea „Zero Negativitate“ din cadrul terapiei imago pentru următoarele 30 de zile. Pentru că am descoperit că funcționează cel mai bine, și nu funcționează doar cel mai bine, ci funcționează de fiecare dată ca susținere și conectare în spațiul nostru relațional.

Ce sens are negativitatea din perspectiva terapiei Imago?

Negativitatea reprezintă orice gând, cuvânt, gest sau comportament prin care-i transmiți partenerului tău: „Nu ești în regulă atunci când gândești ceea ce gândești sau acționezi în felul în care acționezi“. În esență, îți respingi partenerul, transmițându-i că este „defect“. Din perspectiva imago, când se întâmplă asta, partenerul amenință „imaginea“ pe care o avem noi asupra acestuia sau partenerul nu reușește să îndeplinească o nevoie de-ale noastre, pe care încă nu am verbalizat-o.

Când partenerul tău continuă să se abată de la imaginea proiectată asupra lui, tendința ta este să scoți la iveală armele mari, una câte una, ca un joc de domino, fiind pe calea sigură de a produce deconectare în spațiul tău relațional.

Ceea ce am învățat din cercetările asupra creierului de la Daniel Siegel este că amigdala este foarte sensibilă la negativitate și asta creează pericol, care activează creierul reptilian să preia controlul. Pericolul activează amigdala, amigdala spune, „Închide porțile, ai o săgeată care se apropie, adună-te și devino cea mai bună versiune protectoare a ta, ai nevoie să te aperi“. Când se întâmplă asta, ceea ce se întărește în creier sunt percepțiile legate de trecut.

Și astfel începe atacul! Arsenalul tău de arme include critica, disprețul, defensiva și rușinea sau împietrirea – cei patru călăreți ai apocalipsei după John M. Gottman. În esență, folosești toate armele din dotare, încercând să-l faci pe partenerul tău să se simtă vinovat pentru cine este.

„Toată negativitatea este rea?“, răspunsul este „Da!“, ne spune Harville Hendrix. Nicio relație nu poate crește sau supraviețui în negativitate, indiferent de forma pe care o ia aceasta. Cuvintele negative provoacă răni emoționale și adâncește deconectarea în spațiul nostru relațional. Poți să o numești sarcasm sau umor, ori „Era doar în glumă… “.

℗PUBLICITATE



Negativitatea nu trebuie să ia întotdeauna forma cuvintelor: poate fi un gest, o privire, o ridicare din sprâncene. Indiferent cum se manifestă negativitatea, mesajul este că o persoană este superioară, iar cealaltă inferioară. O persoană este în sus, cealaltă în jos. Este o senzație neplăcută pentru cea de dedesubt, o senzație care-și are rădăcinile în creierul reptilian responsabil să ne avertizeze asupra pericolelor, așa cum spuneam mai sus.

Harville Hendrix spune că negativitatea pe care o exprimăm față de partenerii noștri sau față de familia noastră, față de prieteni sau chiar și față de străini se întoarce precum un bumerang și ne afectează și pe noi. Asta pentru că creierul reptilian nu știe dacă negativitatea este îndreptată spre exterior sau spre interior. Această teorie a fost susținută de studii care arată că, atunci când o persoană aduce negativitate în spațiul relațional, persoana către care se îndreaptă negativitatea produce mai mult hormonul de stres, și anume cortizol. Dar ce ne spune Harville Hendrix este că aceeași creștere a nivelului de cortizol se observă și în persoana furioasă. Am putea spune că orice negativitate pe care o îndreptăm către alții este o formă de auto-vătămare.

Ce facem pentru spațiul nostru relațional?

În esență, în ceea ce privește spațiul nostru relațional, ne-am propus să eliminăm orice formă de judecată sau critică din interacțiunile noastre. Fie că este vorba de o simplă ridicare a sprâncenelor sau de un comentariu aparent nevinovat, ne-am propus să fim conștienți de impactul pe care cuvintele noastre îl pot avea asupra celuilalt.

Însă ceea ce ne propunem pentru această perioadă (și nu numai!) este să creăm un spațiu de siguranță în relația noastră, în care fiecare dintre noi să se simtă acceptat și iubit așa cum este, fără teama de a fi judecat sau respins. Încercăm să aducem în prim-plan înțelegerea și empatia, renunțând la orice formă de negativate care ar putea crea tensiuni.

Pentru luna decembrie, ne-am gândit să ne oferim o provocare, și anume provocarea din terapia imago „Zero Negativitate“ timp de 30 zile, unde zilele „Zero negativitate“ vor fi colorate în roșu, iar cele cu negativitate (îmi doresc ca acestea să nu existe!) în albastru. 

Vă invităm și pe voi să vă alăturați acestei provocări „Zero Negativitate“ și căutați o modalitate de a vă conecta mai profund cu partenerul vostru. Împreună putem crea un spațiu în care să ne sprijinim reciproc și să ne bucurăm cu adevărat de partenerul și re;ația noastră, fără stresul adițional al negativității.

Așadar, niciun cuvânt, niciun comentariu, niciun gând, nici o privire într-o direcție negativă. Cereți-i partenerului vostru să accepte provocarea Zero Negativitate. Veți fi uimiți de rezultate. Spor la conectare! 


Citește și:

Loredana Ifrim este pasionată de complexitatea relațiilor, mama a doi copii, consilier parental, facilitator relațional Imago și practician Somatic Experiencing - în formare. Misiunea ei este să însoțească familii, cupluri și oameni curioși și dornici să exploreze și să înțeleagă propriile lor bagaje emoționale, cu scopul de a deveni mai conștienți de amprenta sinelui relațional pe care fiecare dintre noi îl poartă în toate relațiile cu noi înșine, cât și cu cei din jur.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0