Skip to content

Despre echilibrul yin și yang se vorbește mult în ultima vreme, dar cum traducem concret asta în planul existenței cotidiene? Să ne uităm întâi la ce ne spune filosofia chineză.

  • YIN reprezintă femininul: luna, intuiția și emoția, răcoarea, stabilitatea, noaptea, întunericul, apa, pământul, pasivitatea, somnul, interiorizarea.
  • YANG reprezintă masculinul: soarele, rațiunea, căldura, mișcarea, zi, lumină, foc, cer, activ, activitatea, exteriorizarea. 

Yin și yang în corpul nostru

Tot filosofia chineză ne spune despre corpul nostru că este alcătuit din organe yin și yang, cu funcții complementare. 

Organele yin din corp sunt cele care produc, transformă și stochează chi-ul (energia vitală), sângele, fluidele din corp: plămânii, splina, inima, rinichii, ficatul, pericardul. 

Organele yang din corp sunt cele responsabile cu digestia și transmiterea nutrienților: bila, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, vezica urinară și triplul încălzitor (denumit și San Jiao, spațiul gol din interiorul trunchiului corpului nostru). 

Trăim într-un dans continuu între yin și yang

Yin și Yang sunt două fețe ale aceleiași monede, care se regăsesc în fiecare dintre noi, respectiv în fiecare dintre aspectele existenței noastre.

℗PUBLICITATE



Din punctul de vedere al ființei umane, indiferent de gen, coexistă în noi atât latura feminină, cât și cea masculină, care se completează reciproc, se influențează și, uneori, se transformă una în cealaltă. În fiecare dintre noi există și întuneric (yin), și lumină (yang), și stabilitate dată de ancorarea în pământ (yin), și abilitatea de a ne înălța către cer (yang). Cele două părți ale corpului sunt asimetrice, așa cum descoperim atunci când practicăm exerciții fizice, în care invariabil identificăm diferențe de flexibilitate, mobilitate etc. între partea dreaptă și partea stângă. Nu în ultimul rând, cele două emisfere cerebrale sunt un exemplu perfect de yin și yang, reprezentând înclinația spre logică și rațiune (emisfera stângă – yang), respectiv spre afectivitate (emisfera dreaptă – yin).

Realitatea vieților noastre de zi cu zi ne arată că trăim într-un dans continuu între yin și yang, ai cărui pași ne pot menține în echilibru, dacă învățăm să îi recunoaștem. De exemplu, dimineața avem nevoie de energizare pentru a intra în ritmul activităților (yang) și atunci avem nevoie să ne mișcăm și să ne hrănim corespunzător, în timp ce seara trebuie să facem loc liniștii (yin), pentru a ne putea odihni, de unde și importanța igienei somnului și a eliminării agitației din minte și corp. 

Echilibrul feminin-masculin

Într-o lună în care se celebrează multe aspecte ale femininului, eu aș vrea să vă invit mai degrabă să ne gândim la echilibrul feminin-masculin, sub toate aspectele sale. Și să serbăm complementaritatea celor două elemente, frumusețea modului în care ele se întrepătrund și alternează într-o relație de „cooperare“, fără să fie unul mai puternic decât celălalt. Concret, ce putem face? Haideți să ne observăm mai des în ce momente suntem yin, respectiv în ce momente suntem yang și când e nevoie să ajustăm ceva. Când avem nevoie de mai multă căldură și interiorizare, să ni le oferim, la fel cum, atunci când e nevoie de acțiune și mobilizare, să le pornim. Să admitem că, uneori, deși suntem femei, am ajuns să ducem poate prea multă masculinitate pe umerii noștri prin toate sarcinile pe care ni le asumăm și ne-am îndepărtat de adevărata noastră natură; la fel cum, poate, la bărbații din jurul nostru este timpul să încurajăm emoția și manifestările de tipul yin, pentru a îndepărta măștile masculinității care camuflează mii de clișee.

Și poate să ținem minte că „ideile rigide pe care cultura noastră ni le imprimă despre masculinitate și feminitate fac aproape imposibil ca bărbații și femeile din viața reală să se vadă așa cum sunt cu adevărat și să se poată iubi“, după cum spunea Glennon Doyle Melton, autoare de cărți bestseller New York Times, vorbind despre cartea Măștile masculinității.

Anca Amariei este antrenor, ambasador și facilitator al stării de bine și primul terapeut prin yoga din România, acreditat de către IAYT (Asociația Internațională a Terapeuților prin Yoga), după o formare de peste 800 de ore la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam. De asemenea, este specializată în neuromindfulness (Neuromindfulness Institute), acordarea primului ajutor în sănătate mentală (MHFA UK), trauma-informed yoga (TCTSY Amsterdam) și antrenamente de respirație (Yogabody Barcelona). Practică yoga din 2013 și facilitează online și offline clase de grup și private în București, ateliere pentru dezvoltare personală, retreat-uri de wellbeing, precum și activități de wellbeing în mediul corporate. A inițiat proiecte și pentru sectorul non-profit, prin parteneriate cu Fundația Renașterea și Asociația pentru Sprijinul Pacienților Oncologici, Special Olympics România & Internațional, Asociația Zi de Bine. Ate peste 13 ani de experiență și în comunicarea de brand și corporativă.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0