Skip to content

Un 2021 cu sănătate psihică, libertate de mișcare și experiențe cât mai împlinitoare să avem! Aceasta este urarea mea pentru noi toți și pentru mine deopotrivă. Venim după un an greu și nu știm exact la ce să ne așteptăm, ce urmează. Majoritatea ne dorim să fie mai ușor, să putem reveni la activitățile care dau sens existenței noastre, să putem călători fără atâtea restricții, să găsim rostul de a ne mai face planuri și să redobândim un dram de predictibilitate față de ceea ce urmează. Însă, pentru ca toate acestea să fie posibile, e nevoie de mai mult decât să învingem pandemia de COVID-19; o condiție la fel de importantă e ca noi să ne păstrăm sănătatea psihică și funcționarea emoțională.

Cu alte cuvine, degeaba ne așteptăm ca viața să fie mai ușoară și să revină la „normalitatea“ care ne este familiară; această zăbovire nu este suficientă ca nouă să ne fie bine. În lipsa unor obiceiuri riguroase de igienă mintală și emoțională, viața pe care ne-o dorim reprezintă doar un dulce vis al amăgirii. Condițiile necesare pentru ca dorințele să ni se materializeze sunt atât de ordin extern, cât și ordin intern. Și eu, și tu, și celălalt… cu toții avem de înfruntat efortul de-a înțelege ce se petrece în noi, în așa fel încât să nu părem niște străini în propria viață. Iar marea suferință vine din faptul că nu avem o cale facilă către introspecție. Emoțiile și gândurile noastre sunt într-o perpetuă mișcare, stările ni se schimbă de la o clipă la alta, iar prezența conștientă rămâne modalitatea prin care ne putem apropia de noi fără să devenim extremiști. 

Pentru a facilita transformarea intențiilor și a rezoluțiilor de început de an în realitate, am ales pentru clubul de carte al lunii ianuarie trei cărți din vremuri diferite, dar care au același obiectiv – conturarea unor strategii care să ne ajute să rămânem pe linia de plutire atunci când terenul psihic al vieții noastre nu e atât de solid pe cât ne-am dori. 

Prima recomandare le e destinată acelora dintre noi care au de integrat în intimitatea lor unul sau mai mulți copii. Urmând mai multe formări în terapia familiei și de cuplu, selecțiile mele mereu vor fi ușor biasate; reacționez la cărțile de profil la fel ca patrupedul din celebrul experiment al lui Pavlov. Viața în doi, când suntem trei, scrisă de John și Julie Gottman, este probabil cea mai valoroasă carte despre realitatea cuplurilor care au copii. Așa cum ne-au obișnuit autorii, pe care i-am mai citat în clubul de carte și cu alte ocazii, și de această dată cartea este extrem de practică, de aceea cred că se va bucura de un real succes în rândul taților. Soții Gottman nu scriu într-un mod neapărat emoționant, dar sunt bine structurați și vin cu recomandări gata de aplicat. Întreaga carte este construită în jurul a șase cărămizi, care reprezintă fundația unei familii funcționale: menținerea legăturii de prietenie dintre părinți; planificarea și savurarea momentelor de intimitate afectivă; gestionarea inteligentă a conflictelor; alocarea de timp pentru sex; implicarea tatălui în parenting și viața de familie; pregătirea unei moșteniri relaționale sănătoase pentru copil. Sper că v-am convins să luați volumul în mâini și să-l descoperiți pagină cu pagină. 

℗PUBLICITATE



Nu știu dacă există oameni care să nu fi auzit de Viktor Frankl – care, potrivit soților Gottman, este unul dintre cei mai importați psihoterapeuți ai tuturor timpurilor. Nu a scris atât de mut ca Freud, deși sunt mult asemănări între ei (nu doar faptul că au fost austrieci, dar și că au reușit să aducă în știința sufetului uman acea energie umanistă de care era multă nevoie). Iar Omul în căutarea sensului vieții este volumul său cel mai de succes. O carte care merită recitită la început de an, pentru a-i mai oferi psihicului nostru niște vitamine și pentru a ne întâlni cu emoțiile pe care am fi tentați, de altfel, să le dăm uitării. 

Iar dacă tot am amintit de trăiri și sentimente, O educație emoțională, a lui Alain de Botton, este a treia recomandare de lectură de care simt că avem mare nevoie. Cartea este o culegere a eseurilor pe care autorul le-a publicat individual de-a lungul timpului și prezintă concepte variate și îndrăznețe: nebunia sănătoasă, condițiile pentru o copilărie funcțională, indicatorii sănătății emoționale, formele variate de terapie și complexitatea interacțiunilor interpersonale. Cartea este elegant împărțită în trei segmente – sine, ceilalți, relații. Exact ce avem nevoie să sondăm și noi pentru a nu rămâne cu sechele psihice și emoționale în urma pandemiei.

Fie ca intențiile și planurile noastre să capete contur, să ieșim din pandemie mai bogați sufletește, să păstrăm mereu în minte care ne sunt prioritățile și să ne reamintim că de calitatea relațiilor noastre depind calitatea, dar și durata vieții noastre.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0