Skip to content

Martin E.P. Seligman este un pionier în psihologia pozitivă, pentru faptul că folosește cu succes metoda științifică pentru a explora acest concept complex care definește și influențează radical viețile oamenilor, indiferent de cultura, statutul social sau educația acestora. Seligman este pasionat de a înțelege și a explica potențialul uman și felul în care acesta poate fi influențat printr-o muncă individuală, combinând și explorând într-o manieră unică punctele forte pe care le are fiecare persoană în parte. 

Astfel, Seligman a lucrat alături de dr. Christopher Peterson, un expert în domeniul speranței și al optimismului, la un studiu intercultural care să le permită crearea unui „sistem de clasificare și măsurare a punctelor forte umane“. În acest studiu științific, cei doi experți s-au bazat pe caracterul bun, ca instrument în măsurarea eficacității, pentru simplul motiv că acesta era strâns legat de fericirea de durată a oamenilor, în general. După ample eforturi, Seligman și Peterson au reușit să identifice 6 virtuți speciale, apreciate în orice cultură: Înțelepciunea și cunoașterea, Curajul, Dragostea și umanitatea, Dreptatea, Cumpătarea, Spiritualitatea și transcendența.

Așadar, vă invităm să-l cunoașteți pe Martin Seligman, un împătimit psiholog al fericirii, la rubrica #AltfelDespreOameni.

Fericirea are trei dimensiuni: viața plăcută, viața bună și viața plină de sens

Martin E.P. Seligman, născut în 12 august 1942, este un reprezentant de seamă al școlii americane de psihologie cognitivă, fondată de Aaron T. Beck și Albert Ellis. În activitatea sa de cercetare, Seligman s-a axat în principal pe psihologia pozitivă, depresia, optimismul și pesimismul. Una dintre cele mai importante concluzii la care a ajuns Seligman în urma cercetărilor efectuate este aceea că oamenii optimiști și mulțumiți au fost cei care au descoperit și folosit la maximum combinația unică dintre următoarele puncte forte: umanitatea, cumpătarea și perseverența. Așadar, concluzia lui Seligman este aceea că fericirea are 3 dimensiuni care pot fi cultivate, și anume: viața plăcută (obținerea plăcerii și a mulțumirii), viața bună (cultivarea punctelor forte și a valorilor) și viața plină de sens (trăirea semnificației și a scopului personal). Această nouă viziune a fericirii combină cu succes etica virtuții lui Confucius, Mencius și Aristotel cu teoriile psihologiei moderne ale motivației. Seligman concluzionează că fiecare tip de fericire este legat de emoțiile pozitive, dar avem toate instrumentele posibile la îndemână, dacă ne dorim să progresăm de la fericirea plăcerii, la cultivarea propriilor valori și puncte forte și, mai apoi, la împlinirea semnificației și a misiunii personale.

  • Viața plăcută se conturează când învățăm să ne bucurăm și să respectăm tot ceea ce este în jurul nostru: mediul natural, corpul nostru fizic, oamenii care ne înconjoară.
  • Viața bună poate fi recunoscută prin descoperirea virtuților și a punctelor noastre forte, utilizându-le în mod creativ pentru a ne îmbunătăți propria viață, dar ținând cont de binele suprem al tuturor: familie, societate, mediu natural, resurse pe care le folosim pentru a trăi.
  • Iar dacă mergem mai departe, următorul pas din propria noastră existență este chiar Viața semnificativă, etapă în care împlinirea personală este chiar descoperirea propriei valori și punerea acesteia și în sluja celorlalți, pentru împlinirea unui scop mai mare chiar și decât noi înșine.

Recunoștință și iertare

Seligman a fost preocupat să ofere oamenilor un set de instrumente care împletește armonios liantul dintre trecut, prezent și viitor, cu rol de susținere a gândirii constructive, bazată pe emoțiile pozitive. 

„Fă pace cu trecutul, gândește-te cu optimism la viitor și trăiește cu bucurie în prezent“ – cam în acest fel ar putea fi sintetizată teoria lui Seligman privind lucrul la propria fericire.

Recunoștința și iertarea sunt cheile împăcării cu propriul trecut, reușind astfel să ne uităm la viitor și să trăim în prezent. Recunoștință față de familia și neamul nostru, față de toate experiențele pe care le-am trăit, față de toate emoțiile pe care le-am simțit, față de întreaga noastră capacitate de a lua decizii și de a acționa în diverse situații, recunoștință pentru greșelile pe care le-am făcut, recunoștință față de întreaga societate în care am crescut și ne-am dezvoltat, față de dascălii noștri, recunoștință pentru prietenii noștri, dar și pentru cei care ne-au produs supărări. Și pentru ca pacea cu trecutul să fie completă, Seligman ne îndeamnă ca la acest amalgam de recunoștință, să adăugăm iertarea.  

Când reușim să trăim cu pace, detașare și împăcare față de trecut, ne vom gândi cu optimism la viitor, dar trăind în prezent. Ce înseamnă acest lucru? Da, vom începe să avem visuri și obiective, dar acestea nu vor însemna o povară și poate chiar o nereușită sau frustrare, ci o destinație, iar drumul până la destinație va fi, de fapt, prezentul. 

Ce efect au emoțiilor pozitive

Subiectul emoțiilor este unul complex, reprezentând o temă de interes studiată de către filosofi, psihologi, medici, teologi și terapeuți de-a lungul timpului. Foarte simplu exprimat, emoția este o reacție afectivă, însoțită de cele mai multe ori de modificări în activitățile organismului, și pe care o manifestăm față de o anumită realitate. Multiple studii au arătat că emoțiile pozitive se manifestă în circumstanțe fericite: sănătate,  viață mai lungă, relații armonioase etc., fiind direct legate de acestea. 

În schimb, Seligman vine și se întreabă simplu: este posibil ca emoțiile pozitive să genereze circumstanțele pozitive?

În Viața plăcută, se concretizează simțirea emoțiilor despre trecut, prezent și viitor. Emoțiile pozitive despre trecut pot include mândrie, sentimentul împlinirii, satisfacție, dar și exersarea recunoștinței și a iertării în înțelegerea și digerarea mai ușoară a unor întâmplări sau evenimente neplăcute din trecut.

Emoțiile pozitive despre viitor includ optimism, încredere, speranță, iar cele referitoare la prezent sintetizează satisfacția rezultată din activitățile cotidiene. Prin intermediul psihologiei pozitive, Seligman ne relevă cât este de importantă savurarea tuturor experiențelor și chiar identificarea emoțiilor pozitive în mod constant.

℗PUBLICITATE



În Viața bună, emoțiile pozitive se relevă din implicarea activă în muncă, relații și hobby-uri. Atunci când facem ceea ce ne place și este spre binele tuturor, emoțiile pe care le experimentăm sunt sursă de energie pozitivă pentru noi.

În Viața semnificativă, emoțiile pozitive apar ca urmare a focusării pe o aptitudine specifică și pe folosirea acesteia la un nivel înalt, deservind astfel un scop măreț.

Cele trei dimensiuni ale fericirii

Martin Seligman ne relevă în cartea sa, Authentic Happiness, principalele trăsături de caracter care compun fericirea unui om.

Până la Seligman, psihologii se concentraseră pe studierea trăsăturilor negative de caracter, pentru a învăța și a preveni latura întunecată a oamenilor. Abordarea trăsăturilor pozitive ale oamenilor i-a adus lui Seligman titlul de părinte sau fondator al psihologiei pozitive. Iată aceste trăsături de caracter: apreciere față de frumos, curaj, apartenența la o comunitate, creativitate, curiozitate, corectitudine, iertare și compasiune, recunoștință, speranță, umor, integritate, discernământ, bunătate, leadership, iubire, dragoste pentru învățare, modestie, stăruință și stabilitate, perspectivă, prudență, autoreglare, inteligență socială, vervă și energie, spiritualitate.

Conform VIA Institute on Character, aceste 24 de trăsături de caracter se clasifică în 6 virtuți principale: Înțelepciune, Curaj, Umanitate, Justiție, Cumpătare, Transcendență.

Așadar, potrivit lui Seligman, putem experimenta trei feluri de fericire, bazate pe trăsăturile de caracter și virtuțile de mai sus:

  1. Plăcere și satisfacție
  2. Întruchiparea Punctelor forte și a Virtuților
  3. Semnificație și scop

Pentru Seligman, punctele forte sunt „calea“ prin care atingem virtuți în viața noastră.

La momentul învestirii sale ca președinte al Asociației Americane de Psihologie (APA), Seligman a declarat că psihologii trebuie să studieze ceea ce îi face pe oameni fericiți.

Concluzie:

Viața plăcută: este o viață care urmărește cu succes emoțiile pozitive despre prezent, trecut și viitor.

Viața bună: e momentul să vă folosiți punctele forte pentru a obține mulțumiri abundente (prin activități pe care vă place să le faceți) în principale domenii ale vieții.

Viața plină de sens: puteți folosi punctele forte și virtuțile în slujba unui scop cu adevărat măreț.


Surse:

Authentic Happiness, Martin Seligman
Copilul optimist, Martin Seligman
Learned Optimism. How to Change Your Mind and Your Life, Martin Seligman
What You Can Change and You Can’t, Martin Seligman
The Hope Circuit, Martin Seligman
Positive Psychotherapy, Martin Seligman
ted.com
pursuit-of-happiness.org
authentichappiness.sas
positivepsychology.com

Dafina Suciu este customer care specialist, trainer & startup advisor, pasionată de psihologie, fizică cuantică & comunicare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0