Skip to content

Cum este toamna lui 2023 pentru tine? E drept că zilele sunt mai scurte, nopțile mai lungi, iar gradele din termometre se joacă cu noi. Și, în unele zile, am putea să ne surprindem întrebându-ne dacă vine vara sau iarna.

Cu toate astea, probabil că în unele dimineți sau seri ai adăugat un strat în plus de haine și deja îți fuge mintea la sărbătorile de iarnă și la vacanța care pare să fie chiar după colț. Mintea umană are această capacitatea de a călători în timp și de a ne aduce mai aproape (pe calea imaginației) de ceea ce am trăit și ne-a plăcut, dar și de ceea ce ne-am dori mult să trăim. Asta-i partea fascinantă a minții: ne poartă fără costuri financiare în cele mai interesante locuri din lume. Însă, așa cum ne spun experții în mindfulness, este important să nu uităm nici de corpul nostru. Care rămâne în prezent și care ne satisface cu atâta dăruire toate nevoile fiziologice.

Apropo de tranziția de la un anotimp către un altul, în calitate de specialist în sănătatea pielii, vreau să-ți amintesc că aceeași tranziție blândă o facem și pentru a ne proteja tenul. Mai exact, trecem de la produsele lejere la cele mai hidratante și mai grase – în ceea ce privește consistența. În articolul de luna aceasta, mi-am propus să împărtășesc cu tine ce ingrediente să alegi atunci când faci tranziția de la cald la rece și, mai ales, cum să găsești produsul potrivit.

Cinci sugestii pentru sezonul rece

Înainte de toate, hidratarea pielii rămâne regula noastră de aur. O poți face apelând la creme emoliente, măști hidratante, diferite aparate în cabinetele cosmetice și, nu în ultimul rând, prin masaj. Un masaj blând este benefic atât pentru corp, cât și pentru suflet. Pielea ta se va simți răsfățată, sistemul nervos se va bucura, iar spiritul tău va intra în starea de sărbătoare.

În ceea ce privește ingredientele, iată ce se află în top 5:

1. Acidul hialuronic: are un rol esențial în menținerea barierei hidrolitice a pielii, ajută la sintetizarea elastinei și a colagenului din piele, acestea fiind responsabile de fermitate și elasticitate. Este de preferat să-l aplici pe pielea umedă, pentru a avea un grad mai mare de hidratare. Dimineața și seara, după demachiere, poți aplica un start fin de apă termală, iar cât timp pielea este încă umedă, aplică un ser cu acid hialuronic (pentru a putea penetra mai bine în piele). Pentru o hidratare mai eficientă, sugestia mea este să folosești o cremă hidratantă înainte.

℗PUBLICITATE



2. Ceramidele: sunt un tip de lipide (substanțe organice grase), care se găsesc în mod natural în piele. Joacă un rol esențial în menținerea funcției de barieră a pielii, în timp ce aceasta rămâne hidratată și este protejată de daunele provocate de diverși factori din mediul înconjurător, mai ales de temperatura scăzută. Piața abundă de creme care conțin acest ingredient: îți sugerez să testezi cel puțin unul pentru a vedea beneficiile lui.

3. Squalanele: este un excelent emolient și oxidant natural, cu o structură moleculară asemănătoare cu lipidele pielii. Are potențial, pentru că imită uleiurile pe care pielea le produce în mod natural pentru a se hidrata și pentru a se apăra. Datorită proprietăților antioxidante, ține la distanță semnele de îmbătrânire prematură. Acest ingredient face minuni când îl aplici pe ten, care-l absoarbe foarte bine, iar pielea arată imediat mai sănătoasă, mai „plină“, mai hidratată.

4. Niacinamidele: sunt ingredientul meu preferat, pe care-l poate folosi oricine, având multiple beneficii asupra tenului. Sunt o formă de vitamina B3, ajutând la îmbunătățirea barierei de protecție a pielii și având efect iluminator. În plus, sunt benefice pentru vindecarea semnelor post acneice, previn semnele îmbătrânirii, uniformizează aspectul tenului și, desigur, ajută la hidratare. Am descoperit acest ingredient anul trecut și, de atunci, suntem „într-o relație apropiată“. Se găsește sub formă de ser sau ca ingredient în anumite creme.

5. Centella asiatică: cred că este cel mai puțin cunoscut ingredient dintre cele menționate în acest articol, dar cu siguranță, odată ce vei ajunge să-l folosești, vei da vestea mai departe. Anti-bacterial și anti-inflamator, ajută la reducerea producției sebumului, îmbunătățește hidratarea, ajută la vindecarea rănilor și a acneei. Un ingredient-minune care provine de la o plantă medicinală cunoscută sub numele de „Gotu kola“ și care face parte din familia pătrunjelului. Provine din Asia, iar proprietățile sale sunt folosite din vremuri străvechi în medicina tradițională chineză și ayurvedică.

Cu toate aceste informații în minte, este bine de știut că nu există un produs universal valabil. Sugestia mea este să testezi mai multe produse până îl găsești pe cel care ți se potrivește. „O piele sănătoasă este o piele frumoasă“: acesta merită să fie motto-ul tău de acum înainte. Și, desigur, o piele sănătoasă înseamnă și o minte flexibilă, prin urmare caută ca, în această toamnă, să-ți asiguri și igiena emoțională. Iar pentru acest pas îți recomand cursul online gratuit Sănătatea minții, lansat de Pagina de Psihologie în colaborare cu E.ON.

Citește și:

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0