Skip to content

Luna aceasta, colegul nostru Gáspár György, psiholog și psihoterapeut relațional, ne face o recomandare de film care va ajunge curând în cinematografele din România și care, din spusele lui, merită fiecare minut petrecut în poveste.

„Sunt filme și filme. Unele pe care le vezi pentru că-ți vorbesc prietenii despre ele. Altele pentru că ai citit cartea, cunoști actorii sau regizorul. Și sunt filme pe care Universul ți le scoate în cale și-ți dai seama cât de darnică este viața cu tine. Acest ultim lucru este valabil și pentru Anatomia unei prăbușiri, filmul francez distins cu premiul Palme D’Or în 2023 și realizat de Justine Triet. N-aș putea spune că sunt un mare cunoscător al filmelor franțuzești, dar iubesc în mod deosebit Parisul și limba franceză. Cu toate acestea, pelicula pe care te încurajez – cu toată încrederea – să o vezi are ca punct de acțiune un orășel din Alpii francezi și mare parte din dialog este în engleză.

Deși actorii joacă într-un mare fel, personajele sunt secundare și relațiile sunt cele care ocupă locul central. Este vorba, în primul rând, despre relația de cuplu dintre doi scriitori care, întâmplător, sunt și căsătoriți: Sandra (de origine germană) și Samuel (un francez care a trăit prin Londra), dar și despre relația parentală pe care Sandra și Samuel o au cu fiul lor, Daniel, un puști de 11 ani, rămas orb în urma unui accident care i-a distrus nervul optic. Apoi este relația dintre Daniel și câinele său de companie, care-l ghidează de colo-colo. Și încă câteva relații secundare dintre Sandra și Daniel și alte personaje care apar în film – o studentă, un avocat, o prietenă de familie și un angajat al statului.

Primele minute din film îți transmit că ai intrat în casa unei familii care «băltește» în tensiune și ai cărei membri au învățat să recurgă la diferite tertipuri pentru a salva aparențele. După care ți se prezintă cadavrul lui Samuel și, din acel moment, secretele familiei par să iasă încet, dar sigur, la suprafață. Ce m-a surprins cel mai tare a fost faptul că, din primul sfert de ceas, descoperim care este intriga filmului, dar până la final nu ne putem da seama cum s-a întâmplat moartea lui Samuel. Personajele sunt atât de bine conturate și actorii joacă cu atât de multă măiestrie, încât au fost momente în care am simțit să pun stop peliculei și să aprofundez replicile sau să procesez mai bine realitatea vieții, atât de bine surprinsă în film.

Sandra este interpretată de actrița de origine germană Sandra Hüller, pe care posibil să o cunoști, deoarece a jucat în diverse filme europene și americane, și care este arhetipul femeii recente. Un caracter cu o energie puternică, care nu-și sacrifică viața doar de dragul trecutului și care, chiar dacă face compromisuri, este aptă să pună limite, fără să se lase călcată în picioare. După ce acceptă propunerea soțului de a se muta din Londra la Cucuieții de munte, undeva în Alpi, Sandra își continuă cariera în ale scrisului și caută să-și înțeleagă bărbatul năpădit de vinovăție și de o neajutorare învățată. Relația dintre Sandra și Samuel trece prin tiparul clasic al vieții de cuplu – atracție, îndrăgostire romantică, luptă de putere și brusc se oprește. Deoarece Samuel moare subit și toate indiciile duc spre o faptă comisă de soția orbită de un puseu de furie.

℗PUBLICITATE



Dincolo de imaginile clasice ale unui cuplu reactiv și neputincios în fața tiparului ciclic al conflictului, descoperim o soție conștientă de propria valoare, cu granițe bine conturate, care – ce-i drept! – a și călcat strâmb, și un soț, care pare că și-a pierdut forța vieții, dornic să iasă dintr-o situație care-l epuizează tot mai mult. În ciuda faptului că titlul peliculei se referă la prăbușirea lui Samuel peste balustrada terasei, mesajul este mult mai nuanțat și filmul ne prezintă căderea psihologică a unui bărbat și a unui tată.

Am două momente preferate din acest film. Unul dintre ele prezintă conversația dintre Sandra și psihiatrul-psihanalist cu care a lucrat Samuel în terapie. Un psihanalist adus în instanță pentru a descoperi adevărul din spatele presupusei crime și care ajunge să proiecteze, asemeni oricărui pacient cuprins de nesiguranță și anxietate. Acest moment ne arată cum mintea psihoterapeutului este la fel de subiectivă ca a oricărui om obișnuit, doar că iluzia este indusă de lentila teoriei cu care realitatea se poate confunda ușor. Intervenția Sandrei ne arată cu acuratețe limitele teoriei care nu ține cont de adevărul relațional și modul în care un psihoterapeut poate greși cu cele mai bune intenții: «Ceea ce spuneți este doar o mică parte din realitate. Câteodată, un cuplu… trece prin haos și partenerii sunt confuzi. Câteodată luptăm împreună și câteodată luptăm cu noi înșine și altă dată ne luptăm între noi. Asta e realitatea» – îi explică soția acuzată psihanalistului. Este o replică din care reies atât de bine limitele abordării individuale din psihoterapia tradițională, care tinde să vadă realitatea unei persoane ca fiind adevărul absolut. Samuel a mers la terapie și a prezentat lucrurile din punctul lui de vedere. Iar responsabilitatea unui terapeut suficient de bun este aceea de a admite că și celălalt partener are un punct de vedere la fel de valid… că putem ajunge la adevăr, descoperind sensul din spatele fiecărui comportament și nu doar analizând la rece sau căutându-l pe cel ce a greșit.

Iar al doilea moment preferat este cel în care Daniel, preadolescentul orb, își folosește inteligența relațională și potențialul de neconceput pentru a elucida misterul morții tatălui – în timp ce ne arată nouă, adulților, cât de limitat putem gândi. Echipat cu energia specifică copiilor din zilele noastre, Daniel își susține drepturile și nu cedează în fața unei autorități doar pentru că ar exista o diferență considerabilă de vârstă. Puștiul are replicile la el și dă dovadă de un curaj demn de invidiat atunci când spune: «Când ne lipsesc dovezile ca să aflăm cum s-a întâmplat ceva, trebuie să ne uităm mai departe, pe măsură ce continuă procesul. Când am verificat toate elementele și tot nu înțelegem cum s-a întâmplat, cred că merită să ne întrebăm de ce s-a întâmplat».

Cum a reușit Daniel să-și salveze familia și cum s-a ajuns la moartea lui Samuel? Te las să descoperi în acest film de referință, care va rula în cinematografele din România începând cu 3 noiembrie. Te asigur că, după vizionare, te vei simți ca după o complexă ședință de psihoterapie.“

Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0