Skip to content

Testul care urmează are în vedere felul cum discutați cu persoana iubită despre lucrurile care vă deranjează. Dacă e posibil, completați‐l la scurtă vreme după ce ați avut o neînțelegere sau un dezacord cu soțul/soția, așa încât faptele și emoțiile să vă fie încă proaspete în minte. Sau, dacă nu, gândiți‐vă la ultima ceartă pe care ați avut‐o. Încercați să v‐o amintiți cât mai detaliat. Ce anume a iscat‐o? Ce‐a spus fiecare dintre voi? Cum v‐ați simțit când s‐a încheiat? După ce ați rememorat toate aceste amănunte, răspundeți la întrebările care urmează ca și cum tocmai ați fi încheiat cearta chiar acum. Precizez încă o dată: ambii parteneri de cuplu ar trebui să completeze chestionarul (fiecare pe cont propriu); dacă nu, atunci partenerul care e dispus să completeze chestionarul pentru sine ar trebui să mai răspundă încă o dată la întrebări (a doua oară, din perspectiva celuilalt).
Așadar, în discuția pe care tocmai ați avut‐o:

Punctajul: Dacă ați bifat „da“ de peste 7 ori, probabil că sunteți un bun candidat la postul de critic. Nu uitați că, în sine, critica nu e ceva malefic, deoarece ființei umane îi este foarte ușor să treacă de la plângere la critică. Iar pentru niște sfaturi concrete despre cum să vă reformulați nemulțumirile astfel încât să arate a plângere, și nu a critică, parcurgeți Capitolul 7 din cartea Căsnicia, pe roate sau pe butuci?.

℗PUBLICITATE



Să fii critic nu e ceva diabolic. Devenirea criticului începe destul de inocent și ilustrează adesea o mânie reprimată și nerezolvată. De asemenea, poate fi unul dintre acele mecanisme autodistructive naturale, inerente în toate relațiile personale. Însă adevăratele probleme apar când critica devine omniprezentă sau când partenerul e atât de sensibil la ea, încât remarcile critice ajung să roadă, una după alta, căsnicia de la rădăcină. Iar când se întâmplă asta, înseamnă că aveți terenul pregătit pentru sosirea unui alt călăreț și mai cotropitor ca primul – capabil să vă târască după el spre niște pronunțate dificultăți conjugale.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0