Skip to content

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă.“ — Simona Halep.

Simona Halep este suspendată timp de patru ani pentru dopaj, după un proces de lungă durată pe parcursul căruia și-a susținut nevinovăția. În acest moment, însă, avem motivarea suspendării documentată în nu mai puțin de 126 de pagini.

Din păcate, probele din dosar nu prea o ajută pe marea noastră campioană. De aceea, treptat, ele s-au înmulțit și oameni din presă, dar și comentatori ai sportului alb au fost nevoiți să reacționeze: „Ne place sau nu, iar nouă, românilor, sigur nu ne place, trebuie să admitem că Simona Halep n-a fost sancționată degeaba. Probabil că fără voia ei, căzând la mijloc, a folosit o substanță interzisă, un colagen compromis cu Roxadustat. Ca atare, verdictul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA) s-a bazat pe certitudini, nu pe bănuieli. Ne e greu să acceptăm. Ne doare că Simona s-a dopat. Indiferent dacă a știut sau nu, trebuie să plătească. Regulamentul nu se negociază. Cine e prins, plătește“, spune Ovidiu Ioanițoaia.

„Orice sportiv care pică un test antidoping e nevinovat până își epuizează toate căile legale de atac. Aici, mă refer la tot ce înseamnă procesul în sine, judecarea Apelului și verdictul venit de la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS)“, spune Travis Tygart, șeful antidopingului american (USADA). Pornind de aici, este clar că Simona beneficiază, în continuare, de prezumția de nevinovăție, urmând să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).

Începutul: supliment schimbat din cauza zahărului

Necazurile Simonei au început din momentul în care a renunțat la fizioterapeutul ei, Teo Cercel, și s-a îndreptat către Patrick Mouratoglou. Ca o ironie a sorții, Candice Gohier, de la Academia Mouratoglou, i-a recomandat Simonei suplimentul care i-a adus pe cap cazul monstruos de dopaj.

În august 2022, după ce Halep s-a retras de la turneul de la Cincinnati acuzând o problemă musculară, fizioterapeuta Candice Gohier i-a recomandat un supliment alimentar pe bază de colagen, denumit Keto MCT, plus alte două produse de la aceeași companie canadiană. Toate aceste suplimente au fost aprobate de Frederic Lefebre, directorul biroului de pregătire fizică al Academiei Mouratoglou, dar și de însuși Patrick Mouratoglou.

De ce a fost însă nevoie ca românca să-și schimbe, brusc, suplimentele? Pe motiv că cele consumate până atunci conțineau prea mult zahăr. Noile suplimente, despre care Simona a primit asigurări că sunt OK, au ajuns în posesia româncei pe 23 august, la New York, înainte de US Open.

Prima gafă

Ca de obicei, Halep a fost testată antidoping înaintea unui Grand Slam. Pe 29 august mai exact, înainte de meciul pe care l-a și pierdut în turul întâi, cu Daria Snigur. Aici, constănțeanca a comis prima gafă care i-a zdruncinat apărarea construită în jurul „contaminării suplimentului cu Roxadustat“. În formularul completat înainte de testul de pe 29 august, Halep a omis să treacă suplimentul alimentar cu colagen, Keto MCT. Nu a pomenit de el nici în audierile preliminare ale cazului de dopaj, o lună mai târziu, pe 26 octombrie. Motivul invocat de Halep, ulterior, pentru această omisiune? A uitat.

„Audierile din 26 octombrie au avut loc la câteva zile după ce Simona trimisese mostre de Keto MCT în Franța pentru analize la laboratorul profesorului Jean-Claude Alvarez. Omisiunea este pur și simplu inexplicabilă în aceste condiții“, declară Mircea Meșter, confirmat de ITIA, care a acuzat neglijența Simonei, interpretând-o drept lipsă de sinceritate.

Roxadustat

Roxadustat este o substanță folosită în mod legitim pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping, deoarece este considerat un agent de dopaj care crește hemoglobina și producția de globule roșii. Practic, corpul se poate reface mai repede după efort intens.

Mostrele de Keto MCT au fost trimise în diferite laboratoare pentru analize. Laboratorul WADA (Agenția Mondială Anti-doping) nu a găsit Roxadustat. În schimb, laboratorul profesorilor francezi angajați de Simona – Jean-Claude Alvarez și Pascal Kintz – a găsit urme de Roxadustat în suplimentul Keto MCT, explicația fiind că cele două laboratoare au folosit metode diferite de analiză.

Drama Simonei este că, ulterior, când laboratorul WADA a aplicat metoda francezilor tot nu a găsit urme de Roxadustat în suplimentul cu colagen. În acel moment, experții Simonei au invocat un rezultat „fals negativ“ al laboratorului WADA. În replică, experții WADA au catalogat rezultatele francezilor drept „fals pozitiv“.

Pe lângă aceste teste, trebuie menționat că valorile depistate au fost foarte mari, iar asta s-a aflat după ce o voluntară, o femeie de vârsta și înălțimea Simonei din Franța, a folosit un supliment contaminat și a dat, apoi, probe de urină. Când rezultatul femeii a fost comparat cu testul Simonei de la US Open, s-au observat următoarele: concentrația de Roxadustat în mostrele de urină de la US Open a fost de 46, respectiv de 85 de ori mai mare decât în testele voluntarei din Franța.

Drept urmare, tribunalul Sport Resolutions a concluzionat că și dacă suplimentul folosit de Halep a fost contaminat cu Roxadustat, acesta nu explică valorile relevate în testele ei de urină. Iată și niște fragmente în acest sens din motivarea suspendării Simonei:

℗PUBLICITATE



„Pentru a evita sancțiunea standard de 4 ani de suspendare, Simona Halep trebuie să dovedească faptul că ingerarea de Roxadustat din această altă sursă a fost neintenționată“.

„Simona Halep nu a fost capabilă să identifice sursă suplimentară de Roxadustat și Tribunalul consideră că simpla negare a consumului conștient este insuficientă pentru a o absolvi de caracterul voluntar“.

Cazul pașaportului biologic indică „dopaj sanguin“

Cu problema Roxadustatului lămurită în defavoarea Simonei, a urmat, bineînțeles, analiza pașaportului biologic. Din motivarea suspendării lui Halep, reiese că aceasta a dat 56 de teste de sânge din 2013 până acum. Mircea Meșter a notat că cinci dintre ele au fost invalide și irelevante (2013, 2018 și trei în 2022) și că toate aceste teste compun pașaportul biologic al Simonei.

Suspiciunile de dopaj sanguin în cazul româncei au apărut după un test efectuat pe 22 septembrie 2022, deci la aproape o lună distanță, după proba pozitivă de urină pentru consum de Roxadustat. Potrivit ITIA, acest test de sânge a indicat „manipularea sângelui și a componentelor sângelui“.

Cu această nouă suspiciune în dreptul ei, Simona a fost obligată să efectueze alte două teste de sânge, respectiv pe 7 octombrie 2022 și pe 13 decembrie 2022. Primul a ieșit OK, însă cel de-al doilea a furnizat un rezultat care a întărit ideea de „dopaj sanguin“. Potrivit experților, problema depistată cu testul efectuat pe 13 decembrie are șanse mai mici de 1% să fie rezultatul unei variații fiziologice normale.

Explicația Simonei, respinsă

Halep a încercat să explice aceste valori suspecte. Mai întâi, a furnizat o probă de sânge recoltată la o clinică privată din România în data de 9 septembrie 2022, care a susținut că are valori normale pentru o femeie aflată în categoria sa de vârstă. Această probă a fost respinsă din start de tribunalul Sport Resolutions, pe motiv că analizele externe pot fi manipulate.

Mai departe, avocații Simonei au invocat o operație la nas la care, într-adevăr, Halep a fost supusă în septembrie 2022, cu anestezie generală. S-a spus că această operație, dar și lipsa antrenamentelor de după au cauzat fluctuațiile din testele de sânge oferite. Această explicație a fost din nou respinsă de tribunal, pe motiv că astfel de modificări bruște ale indicatorilor sunt întâlnite imediat după o întrerupere rapidă a efortului, nu la câteva săptămâni distanță de la oprirea antrenamentelor. Potrivit experților ITIA, modificările din sângele Simonei au dispărut la două săptămâni după acel prim test suspect și n-au mai apărut la testul de pe 7 octombrie, indicând „dopaj sanguin“.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022 și nu va mai putea juca tenis profesionist până pe data de 6 octombrie 2026, deși cazul rămâne supus recursului.

„Am urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu codul mondial antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului. Înțelegem, însă, interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util“, a răspuns ITIA.

Reacțiile fanilor

„Observ că mulți oameni interpretează greșit cele 51 de probe. Ca parte a programului de pașapoarte biologice, toți jucătorii trebuie să furnizeze probe de sânge în mod surprinzător de frecvent. Odată analizate, rezultatele sunt colectate pentru a crea un profil biologic (pașaport) al jucătorului. Profilul permite autorităților abilitate să identifice tendințele chimiei sângelui și eventuale anomalii de-a lungul timpului, ce pot indica un eventual dopaj și, ulterior, pot solicita un control medical asupra jucătorului. Nu înseamnă că toate cele 51 de probe au fost pozitive.“

„Wow, este mult mai grav decât în cazul Sharapova (n.r.: suspendată pentru 15 luni după ce a fost testată pozitiv pentru meldonium). Dovezile trebuie să fi fost incontestabile.“

„Ce mod trist de a te retrage…“

Pe 27 septembrie, Simona Halep a împlinit vârsta de 32 de ani. O ocazie să o felicităm – nu pentru realizările prin care și-a asigurat un loc în istoria sportului alb ci, pentru ceva ce împărtășim cu toții – mersul cu demnitate în prezent. Atunci când ridicăm oamenii pe un piedestal, îi separăm de noi înșine, alienându-i de propria identitate și umanitate. În plus, nu căderea lor din grație ne pune pe același plan, ci, mai degrabă, elevarea noastră prin echilibru și gânduri bune. Că așa e în tenis… Și să nu uităm singurul lucru pe care niciun tribunal nu ni-l va putea lua înapoi: bucuria. Mulțumim, Simona!

Citește și:

Raluca Bălănică − Absolventă a facultății SNSPA, Specialist Compliance în domeniul asigurărilor. O etichetă mai aproape de mine ar fi: suflet între două vremuri sau om în căutarea autenticului și a unor forme de viață de mult apuse, în care compromisul nu poate exista.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0