Skip to content

Este campion mondial la fitness, este mamă, soție și un om cu picioarele bine înfipte în pământ. Știe ce înseamnă disciplina, curajul și dăruirea. Cu toate acestea, feminitatea joacă un rol extrem de important în viața sa. Duminică, Anca Bucur va alerga 21 km la „Maratonul București“ (organizat de Bucharest Running Club), alături de alte 16.000 persoane, pentru a celebra sănătatea, mișcarea și prevenția, ce merg mână în mână cu un stil de viață echilibrat.

Cum se simte Anca Bucur în această perioadă plină de evenimente sportive?

Este într-adevăr o perioada foarte încărcată, dar mă bucur că sunt sănătoasă și aptă pentru a putea participa la toate aceste evenimente.

Care este temerea ta cea mai mare legată de o competiție?

Nu am. Am ajuns la cel mai înalt nivel, în cariera mea sportivă, ceea ce m-a învățat cum să mă pregătesc pentru o competiție și cum să-mi gestionez emoțiile. Sunt într-un punct în care mă bucur 100% de tot ceea ce trăiesc. Și într-adevăr: e minunat!

Care este amintirea cea mai plăcută de la Maratonul București?

Anul trecut alergam împreună cu un grup de fete, la Maratonul București, cursa de 21k. Își doreau foarte mult un record personal. Eu eram acolo, alături de ele, să le susțin, să le încurajez, să alergăm și să ne bucurăm de cursă, împreună. La un moment dat, una din ele zice: „eu nu pot mai mult de atât“. Anca, nu sta după noi. Ia-o înainte, în ritmul tău.

Eu nu mai am astfel de obiective acum, să scot un anumit timp, să vin în față. Am avut în anii precedenți, mi le-am atins. Acum sunt antrenor. Sunt aproape de oameni să îi inspir și să-i încurajez. În prezent, fac astfel de curse fiindcă mă încarcă, să fiu alături de cineva și să știu că l-am ajutat să își atingă obiectivul.

Așadar, am ajuns la linia de sosire împreună, și am scos și un timp foarte bun, chiar mai bun decât își propunerea grupul. Nu era vorba despre mine, ci de bucuria lor, de momentul nostru și de acea cursă frumoasă, făcută împreună.

© Anca Bucur

Ce-ai aflat despre tine, în cursele tale, pe distanțe lungi?

Că alergarea nu e doar o formă de mișcare ce te ajută să îți îmbunătățești performanțele. În perioada în care practicam gimnastica aerobică, vara alergam pe stadion, și iarna, la munte. Așa arăta o parte din pregătirea noastră fizică. Era foarte greu, și sincer, nu eram prea încântată când aveam de „dat prea multe ture“, însă de câțiva ani, am descoperit alergarea altfel. O simt altfel. De cele mai multe ori, mă ajută să mă deconectez, sau chiar să mă conectez. E minunat.

În gimnastica aerobică și în fitness, momentul meu din competiție era de 1:45, adică: intens, scurt precis. Acum alerg 1 oră, două sau patru. E diferit. Și asta îmi place. Învăț parcă tot timpul ceva nou, despre mine și despre corpul meu.

De ce crezi că este important să facem sport?

Mișcarea înseamnă, în primul rând, sănătate: atât, mentală cât și fizică. Iar sănătatea, trebuie să fie pe primul loc.

Ce este Maratonul București și cui se adresează?

Maratonul București este o provocare sportivă, ce se adresează tuturor iubitorilor de alergare. Evenimentul având mai multe curse (distanțe), permite participarea, de la mic, la mare.

℗PUBLICITATEEvenimentul aduce laolaltă, alergători de elită, amatori, seniori și viitori maratoniști – peste 3.500 de copii participă în fiecare an, iar anul acesta vom fi aproximativ 16.000 alergători.

„Miss Fitness Universe“ înseamnă multă disciplină și timp dedicat carierei. Ce ai sacrificat, pentru acest titlu?

Fac sport de când mă știu. De la 3 ani și câteva luni. Nu aș putea să spun că am sacrificat ceva doar pentru cele 6 titluri Miss Fitness Universe. Tot parcursul meu până acolo, m-a adus azi, aici, în acest punct.

Am sacrificat, în primul rând, timp cu familia, copilăria ar spune unii, însă eu i-aș contrazice, fiindcă mi-am dorit să fiu într-o zi o mare campioană; așadar mi se părea normal tot acel parcurs. Greu, foarte greu, dar firesc pentru ceea ce îmi doream eu să realizez. Toți anii de muncă și dedicare în sport, felul meu de a fi, dar și alegerile făcute pe parcurs, mi-au adus aceste rezultate extraordinare.

Ți s-a întâmplat să vrei să renunți la cariera sportivă?

Bineînțeles. Momente de cumpănă au existat. Dar mai important a fost, pentru mine, să duc la bun sfârșit ceea ce îmi propusesem. Așadar, nimic nu era mai important pentru mine, decât să fiu o campioană.

Ai experimentat, vreodată, burnout-ul?

Da.

© Anca Bucur

Cum ai grijă de tine, în zilele mai puțin bune?

Acum, în calitate de mamă, grija față de mine e diferită, față de cum procedam înainte să fiu mamă. Dar ce am observat, de fapt, este iubirea pentru copiii mei, care mă încarcă și îmi dă putere, de fiecare dată.

Ce apreciezi cel mai mult la partenerul tău de viață?

Grija și iubirea pentru familie.

Cum le „predai“ copiilor tăi importanța mișcării?

În primul rând, prin puterea exemplului. Apoi, le explic, de ce e bine să facem mișcare.

Iubirea pentru tine înseamnă…

Emoție, liniște, echilibru și înțelegere.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0