Skip to content

Căutarea Elementului este o călătorie în două sensuri. Este o călătorie interioară pentru a explora ceea ce se află în tine, dar este și o călătorie exterioară pentru a explora oportunitățile din lumea din jur.

După cum spunea și Bianca în acest articol, luna august din tumultosul an 2020 marchează luna în care ne-am rămas bun de la un om genial: Sir Ken Robinson!

L-am cunoscut pe Sir Ken, mai întâi prin intermediul discursurilor TED și, abia la începutul anului 2015, la recomandarea unui prieten, l-am și citit! Cartea se numea Descoperă-ți elementul. Îmi amintesc că mi-a plăcut tare, însă abia la începutul anului 2019, recitind-o în limba engleză, am „simțit“ ceea ce Sir Ken și-a propus să ne transmită. 

Nu îmi propun să transform aceste rânduri într-un monolog, ci mai degrabă să vă ofer prilejul unui dialog cu voi înșivă, pornind de la întrebarea: „Voi v-ați descoperit Elementul?“

Pentru a crea un cadru propice dialogului interior, vă las aici câteva dintre cele mai importante idei pe care le-am reținut.

Ce este Elementul? 

Este punctul de întâlnire dintre aptitudini și pasiune. Oamenii care își descoperă elementul se simt conectați la ceva esențial pentru identitatea, scopul și bunăstarea personală. Ține de universul nostru interior, și când sau dacă îl găsim, ne transformă viețile într-un mod benefic, oferindu-ne oportunități de creștere și dezvoltare.

Care este metoda prin care ne putem descoperi Elementul?

Nu există o rețetă anume, depinde de individualitatea fiecăruia dintre noi; putem avea mai mult de un element. Pentru a te afla în propriul element, două condiții se cer a fi îndeplinite: atitudinea și oportunitatea. 

℗PUBLICITATE



Secvențial, ar fi cam așa: „I get it, I love it, I want it, Where is it?

După cum vă așteptați (sau nu), există convingeri limitative care pot acționa ca bariere în calea identificării Elementului, respectiv:

  • Înțelegerea personală cu privire la capacitățile de care dispunem. Ne naștem cu un potențial extraordinar (imaginație, inteligență, intuiție, creativitate etc.), dar folosim doar o parte, întrucât, poate, nu avem răbdarea necesară să ne ascultăm și să ne înțelegem „puterile“ personale. Prea puține persoane reușesc să înțeleagă conexiunea holistică dintre corp, minte, emoții, sentimente, precum și interdependența dintre noi toți.
  • Există credința că viața are un traseu liniar și că înaintarea în vârstă determină un declin al potențialului de creștere și schimbare. Această convingere limitativă poate fi intensificată și de cultura în care trăim, de membrii grupului din care facem parte și, nu în ultimul rând, de sistemul de educație.

Care este vârsta perfectă pentru a-ți descoperi Elementul?

Din fericire, se poate întâmpla oricând (în cazul meu, s-a întâmplat pe la 38 de ani), iar exemplele despre care Sir Ken povestește în carte sunt multiple, convingătoare, chiar „energizante“. Pentru a ilustra acest aspect, vorbele Sophiei Loren, citată de autor, sunt tare expresive:

„Există o fântână a tinereții care este dată de mintea ta, de talentele tale, de creativitatea pe care o manifești în propria viață și în viețile celor dragi ție. Când înveți să accesezi acest izvor, cu adevărat vei putea spune că ți-ai depășit vârsta!“

Nu pot încheia acest articol fără a vă mai îndemna să (vă) răspundeți la alte câteva întrebări, utile, zic eu, în apropierea de elementul sau elementele personale.

  • Cine sunt?
  • Cine îmi doresc să fiu?
  • Cum arată ziua mea ideală? 
  • Ce contează cel mai mult pentru mine?
  • Pentru cine fac ceea ce fac?
  • Chiar are importanță ceea ce fac?

Mulțumim, Sir Ken Robinson, pentru moștenirea lăsată! 

Și spun: urmează-ți fericirea și nu te teme, iar uși ți se vor deschide acolo unde nici nu știai că sunt!

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0