Skip to content

Încearcă să‐ți imaginezi că ai ajuns la sfârșitul vieții și treci în revistă ce ai realizat și ce regreți în viață. Acest exercițiu te poate ajuta să îți clarifici Scopul vieții. Bronnie Ware, asistentă în domeniul medicinei paliative, a identificat cele mai comune cinci regrete ale pacienților ei aflați pe moarte. Prezența joacă un rol central în toate acestea.

Regretul 1: Îmi doresc să fi avut curajul să îmi trăiesc viața pentru mine, nu pentru ceilalți.

Obiectivul-cheie de care trebuie să ținem cont atunci când ne căutăm Scopul este să știm și să credem că toate răspunsurile se află în interiorul nostru; trebuie doar să ne acordăm timp și spațiu pentru a ne gândi la ceea ce e important pentru noi. Nu este simplu, având în vedere cât de ocupați suntem și cât de mult ne bazăm, în mod automat, pe surse externe pentru a ne ghida, inclusiv pe rețelele sociale și Google.

Michelle Obama avea următoarea părere despre Barack, la câteva luni după ce s‐au întâlnit pentru prima oară: „Încrederea sa înnăscută era, desigur, formidabilă, dar, sincer, încercați voi să trăiți cu ea. Pentru mine, a trăi alături sentimentul puternic al scopului al lui Barack – să dorm în același pat cu acesta, să stau la micul dejun la aceeași masă cu el – a fost ceva la care a trebuit să mă adaptez, nu pentru că și‐l etala, ci pentru că era atât de însuflețit.“ Ea a scris, apoi, pe prima pagină a jurnalului său: „În primul rând, mă simt foarte confuză în legătură cu direcția în care vreau să mi se îndrepte viața. Ce fel de persoană vreau să fiu? Ce contribuție vreau să am în lume? În al doilea rând, relația mea cu Barack devine serioasă și simt că trebuie să fiu mai stăpână pe mine însămi.“ În aceeași perioadă, Michelle și‐a dat seama de următoarele: „Cumva, în toți anii pe care i‐am petrecut în școală, nu am reușit să‐mi analizez pasiunile și modul în care s‐ar putea potrivi cu munca pe care eu o consider semnificativă. În tinerețe, nu explorasem nimic“ (italicele îmi aparțin). Acest lucru poate fi valabil pentru mulți dintre noi, deoarece ajungem adesea la această explorare importantă în stadiile târzii ale vieții.

Regretul 2: Îmi doresc să nu­-mi fi petrecut atât de mult timp muncind.

Și acesta vă poate suna familiar, pentru că am vorbit despre a nu ne lăsa acaparați de o singură activitate ce ne consumă, precum serviciul, în detrimentul altor părți ale vieții noastre.

Regretul 3: Îmi doresc să fi avut curajul de a-­mi exprima sentimentele.

℗PUBLICITATE



Experiența directă și senzațiile sunt cruciale și se pot manifesta doar atunci când suntem într‐o stare de Prezență conștientă, în acele momente în care reușim să ne oprim din ruminare și să intrăm în contact cu simțurile noastre. Accesul la sentimente este primul pas în exprimarea acestora.

Regretul 4: Îmi doresc să fi păstrat legătura cu prietenii mei.

Nu este ușor să ne menținem prieteniile, mai ales atunci când ne aflăm în perioada solicitantă în care ne concentrăm pe carieră, creștem copii sau ne ocupăm de oricare dintre celelalte responsabilități, deseori acaparatoare, pe care le avem. Bronnie Ware rezumă valoarea prieteniilor în modul următor: „Prieteniile oferă istorie și înțelegere. Viața devine ocupată, iar relațiile de prietenie dispar. Însă cei care contează cu adevărat, cei pe care îi iubești cel mai mult, merită fiecare efort de a rămâne în contact cu ei.“ Știința confirmă acum importanța menținerii prieteniilor pentru sănătatea și starea noastră de bine. Singurătatea este mai dăunătoare pentru bunăstare decât fumatul. De fapt, lipsa legăturilor sociale puternice reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât obezitatea și este la fel de distructivă pentru noi precum fumatul a 15 țigări pe zi.

Regretul 5: Îmi doresc să-­mi fi permis să fiu mai fericit.

Am început discuția noastră despre Scop vorbind despre un anumit tip de fericire în care ne bucurăm de o stare de eudemonie, sau prosperitatea din urmărirea obiectivelor pe termen lung ce oferă Scop vieții noastre. Am încredere că, până în acest punct al cărții, înțelegeți modul în care fericirea este conectată cu Scopul. Fericirea este o alegere pe care o poți face. Dacă ne dăm timp pentru a intra în contact cu ceea ce este semnificativ pentru noi ne vom descoperi Scopul, care ne face, în cele din urmă, fericiți.

Extras din cartea Darul prezenței conștiente.

Caroline Welch este, alături de dr. Dan Siegel, cofondator și director executiv al Institutului Mindsight din Santa Monica, California. Caroline susține conferințe și workshopuri despre antisexism, antirasism și starea de bine din viața personală și profesională.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0