Skip to content

Adolescența este pentru mulți dintre tineri o perioadă confuză, care vine la pachet nu doar cu schimbări fizice considerabile, ci și cu schimbări emoționale, ce se pot traduce uneori prin crize de identitate.

În această perioadă, adolescenții devin din ce în ce mai interesați de sexualitatea lor și vor să afle cât mai multe despre acest capitol. Deși e bine că vor să afle răspunsuri despre viața sexuală, problema e că majoritatea tinerilor aleg să caute informațiile în alte surse decât să apeleze la specialiști sau să-și întrebe direct părinții. Căutând răspunsuri în locuri nesigure, pot afla și informații eronate sau mituri care să le creeze o imagine greșită despre ce înseamnă adolescența și debutul vieții sexuale.

Ideal ar fi ca tinerii să se simtă confortabil în a discuta cu părinții despre sex, lucru confirmat și de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Raleigh. Aceștia au aflat, în urma a 30 de ani de cercetare, că buna comunicare despre sex dintre părinte și adolescent are un efect mic, dar semnificativ, asupra comportamentului sexual al adolescenților, aceștia acordând o atenție sporită contracepției atunci când își încep viața sexuală.

Pentru sprijinirea acestei inițiative sănătoase, specialiștii de la Planifică Neprevăzutul vă prezintă cele mai comune întrebări pe care le au tinerii despre sex și viață sexuală, împreună cu un ghid conținând răspunsurile adecvate, ca să vă puteți pregăti pentru discuțiile despre sex cu adolescenții.

Majoritatea tinerilor sunt speriați de primul contact sexual și vor să știe cum va fi. Fetelor le este teamă că va durea foarte tare și că va curge sânge.

Ce le pot spune părinții: Emoțiile și stângăciile sunt ceva normal, dar până la urmă acestea dau farmec primei experiențe sexuale, pe care cu toții o vor ține minte. Important este ca ei să învețe să se bucure pe deplin de momentele de intimitate cu partenerul(a), să se relaxeze și să își descopere corpurile. Iar experiența sexuală o vor căpăta cu timpul.

O altă întrebare este legată de contracepție. Cât de importantă este? E necesară chiar dacă se întâmplă prima oară? Prezervativul este îndeajuns?

℗PUBLICITATE



Ce le pot spune părinții: Contracepția este esențială pentru o viață sexuală sănătoasă și e necesară indiferent că e vorba de prima dată când fac sex sau de a suta oară. Prezervativul reprezintă una dintre cele mai folosite metode contraceptive, fiind sigură și eficientă nu doar împotriva unei sarcini nedorite, ci și împotriva bolilor cu transmitere sexuală, atât timp cât este folosit corect. Ce înseamnă să fie folosit corect? În primul rând, să fie aplicat de la începutul actului sexual, pe penisul în erecție, înaintea atingerii dintre organele sexuale, iar căciulița prezervativului trebuie lăsată întotdeauna liberă, pentru că acolo se va strânge sperma după ejaculare. 

O metodă contraceptivă sigură și eficientă este reprezentată de pilulele anticoncepționale, în jurul cărora gravitează numeroase mituri. Multe dintre adolescente se întreabă care sunt cele mai bune pilule. Cele mai scumpe garantează o protecție mai ridicată sau cele pe care le folosesc și prietenele sunt mai indicate?

Ce le pot spune părinții: Nu e deloc recomandat ca fetele să ia anticoncepționale după ureche. Un consult la medicul specializat în planificare familială sau la medicul ginecolog este absolut necesar, fiindcă doar specialistul poate să recomande pilulele potrivite pentru fiecare în parte. Asta, deoarece nu toate pastilele sunt potrivite pentru toate femeile. În cadrul consultului, este evaluată starea generală de sănătate a pacientei, istoricul medical al familiei (căci există cazuri în care existența unor boli ereditare poate condiționa administrarea pilulelor) și, dacă este necesar, sunt efectuate o serie de teste uzuale (test de urină, Papanicolau etc).

Tinerii mai vor să știe și despre masturbare – dacă e normal s-o facă, apoi cât de des e în regulă s-o facă și dacă își pot face rău masturbându-se.

Ce le pot spune părinții: Masturbarea este cât se poate de normală, chiar dacă e în continuare un subiect tabu și mulți aleg să nu vorbească despre ea. Mastubarea este cea mai simplă cale de autocunoaștere, de explorare a propriului corp, a propriei sexualități, fiind cea mai simplă cale de obținere a plăcerii sexuale. Nu există „prea multă“ sau „prea puțină“ masturbare. E considerată normală, atât timp cât este făcută în intimitate și nu reprezintă o manifestare a unei tulburări obsesiv-compulsive. Ea iese din limitele normalului atunci când se repetă atât de des încât interferează cu viața obișnuită (cu relațiile de prietenie, cu îndeplinirea sarcinilor de la muncă sau cu relațiile personale). Dacă nu se întâmplă asta, atunci masturbarea este o parte firească a adolescenței, pe care tinerii nu trebuie s-o considere problematică sau rușinoasă.

Pentru oricare altă nelămurire legată de sex, practici sexuale sau metode contraceptive, medicul campaniei Planifică Neprevăzutul stă la dispoziția tinerilor. Adolescenții trebuie doar să-și trimită întrebările pe adresa: [email protected].

Mirela Popa este dr. primar obstetrică-ginecologie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0