fbpx
skip to Main Content

„Primul pas spre a nutri o dragoste adevărată este acela de a ști cum arată – cu toate imperfecțiunile și complicațiile ei. Cel de-al doilea pas constă în a-i acorda respectul cuvenit unei astfel de iubiri. De-a lungul anilor, am văzut prea mulți oameni întorcându-i spatele partenerului sau partenerei de viață și dând cu piciorul unei relații care le aducea împlinire. Am ajuns să cred că cel mai mare obstacol în calea iubirii este sentimentul îndreptățirii – senzația că totul ți se cuvine“, spune renumitul cercetător John Gottman (link către carte). 

Despre relații, iubire, încredere, trădare, infidelitate și minciună au povestit Gáspár György și Ioana Chicet-Macoveiciuc în cabinetul de psihoterapie al lui Gáspár. 

Întregul dialog a pornit de la faptul că Ioana, cunoscută în mediul virtual drept Prințesa Urbană, este dornică să înțeleagă ce înseamnă trădarea și cum ajung doi oameni care se iubesc să se implice în comportamente care să-i rănească relațional și să le dizolve încrederea. Potrivit psihoterapeutului, încrederea este elementul principal atunci când ne referim la fericirea în cuplu, iar neîncrederea este principala cauză a nefericirii în cuplu. Iar trădarea se manifestă în modurile cele mai variate – de la infidelitatea fizică și emoțională, la distanțarea sexuală; de la implicarea excesivă în muncă sau în creșterea și educația copiilor, până la lipsa de respect sau de apreciere în cuplu; de la promisiunile încălcate, minciunile repetate și până la coalițiile împotriva partenerului. Toate acestea sunt dovezi de lipsă a loialității și de trădare psihologică și relațională. 

Pentru a înțelege cât de alambicate și de imprevizibile pot fi relațiile, Gáspár a adus în discuție serialul #TheUndoing, accesibil pe platforma HBO GO, care ne prezintă viața unei psihoterapeute de cuplu din New York care, aparent, trăiește viața perfectă. Grace, personajul principal interpretat de Nicole Kidman este soția ideală, mamă de nota zece și terapeută invidiată de toată lumea, până în momentul în care află despre trădările repetate ale soțului care ajung să o teleporteze emoțional într-o lume în care descoperă că nimic din ceea ce a crezut nu este adevărat. Minciuna, infidelitatea, trădarea și manipularea ajung să definească relația de cuplu a terapeutei care se credea invincibilă. 

℗PUBLICITATE


Cum ajunge cineva o astfel de poveste? Gáspár ne-a mai dezvăluit doar că „undoing“ este un concept din psihanaliză care descrie un mecanism psihologic de apărare prin care o persoană încearcă să șteargă din mintea sa o serie de adevăruri greu de acceptat, pentru a reduce, astfel, anxietatea și alte emoții dificile. Poate că, până la un anumit punct, fiecare dintre noi încercăm să facem asta?! Poate că preferăm să fim în negare decât să facem față realității? 

Dacă ați ratat conversația dintre Gáspár și Ioana, aceasta poate fi urmărită fie pe pagina de Facebook Pagina de Psihologie, fie în videoclipul de mai jos.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută