Skip to content

Este dovedit științific că tot ce introducem în organism ne afectează starea de sănătate și sistemele care asigură echilibrul nostru fiziologic: alimentele pe care le consumăm, toxinele care pătrund, medicamentele pe care le luăm, tipurile de bacterii care ne colonizează organismul. Până și gândurile, sentimentele și părerile despre noi înșine și despre lume afectează „solul“ care este sistemul nostru imunitar − spune dr. Jeffrey Rediger, profesor la Harvard Medical School și autorul bestseller-ului Vindecat: puterea sistemului imunitar și legătura minte-corp.  

Pe lângă dr. Rediger, un alt nume cu rezonanță la disciplina „capacitatea corpului uman de autovindecare“ este dr. Kelly Turner, autoarea unei alte cărți de mare succes – Remisie totalăsă-i supraviețuim cancerului, chiar și atunci când nimeni nu ne mai dă nicio șansă. Atât dr. Turner, cât și dr. Rediger au făcut o muncă de pionierat. pentru a descoperi cazurile de vindecare spontană, din întreaga lume, căutând să înțeleagă care sunt factorii cheie care contribuie la redobândirea sănătății. 

Ce ne readuce la starea de bine  

1. Schimbarea radicală a dietei. Mesajul celor doi autori este cât se poate de clar: mănâncă alimente proaspete, legume, fructe, produse integrale și nu introduce în corp făinuri și zaharuri rafinate sau orice altceva este artificial sau procesat. Consumul de carne merită redus cu 80%, iar lactatele dozate cât mai mult. Multe studii arată că dieta occidentală, atât de răspândită în întreaga lume, este răspunzătoare de apariția multor boli și afectează serios sistemul imunitar.

2. Administrarea de suplimente din plate sau de vitamine. Acestea vizează, cu precădere, întărirea sistemului imunitar, care, alături de sistemul nervos, este cel mai complex sistem din corpul uman. Este alcătuit din organe, țesuturi și celule care formează o rețea de protecție a întregului organism. Dr. Turner, în baza descoperirilor sale, recomandă trei tipologii de suplimente: cele care ajută la digerarea alimentelor, cele care contribuie la detoxificarea organismului și cele care stimulează sistemul imunitar. Se recomandă și consumul de usturoi, turmeric, varză, broccoli, conopidă, fructe de pădure. În ceea ce privește suplimentele și vitaminele, acestea trebuie consumate doar cu acordul medicului.

3. Eliberarea emoțiilor suprimate. În zilele noastre, se pune un accent tot mai mare pe gândirea pozitivă, pe păstrarea speranței și pe igiena cognitivă. Dar la fel de mult contează și ce facem cu emoțiile noastre negative. Cum ne acceptăm și gestionăm frica, anxietatea, furia, frustrarea, tristețea sau stresul. Evitarea sau respingerea acestor emoții este strategia cea mai la îndemână, dar și cea mai păcătoasă. Exercițiile de mindfulness, jurnalul gândurilor și al emoțiilor, conversațiile despre emoții, cu oamenii de încredere, și ședințele de terapie sunt utile pentru un cât mai bun management emoțional.

4. Amplificarea emoțiilor pozitive. Fericirea, bucuria și iubirea par să fie cele mai râvnite emoții pozitive, care determină o creștere a hormonilor favorabili sănătății. Ce este cel mai important este că nu trebuie să fim fericiți tot timpul. Studiile ne arată că cinci până la zece minute de emoții pozitive pe zi sunt importante pentru recuperarea din boală. Dr. Turner afirmă că a ne simți fericiți în fiecare zi este la fel de important pentru sănătatea noastră ca cel mai bun medicament pe care l-am fi putut primi vreodată.

℗PUBLICITATE



5. Conexiunile interpersonale și legăturile sociale. Știm deja că de calitatea relațiilor noastre depind calitatea și durata vieții noastre. Așa cum am mai amintit în cadrul rubricii #DoveditȘtiințific, îmbrățișările, sărutările și atingerile care vin din partea unor persoane de încredere sunt mult mai mult decât un gest de romantism. Îmbrățișările de minim 20 de secunde și săruturile de minim 6 secunde merită prescrise în orice cabinet medical. Iar dacă nu avem acces la atingeri umane, mângâierea animalelor de companie este, de asemenea, o alegere foarte potrivită.

6. Aprofundarea conexiunilor spirituale. Conexiunea noastră cu o energie mai profundă (sau superioară), pe care o putem numi Dumnezeu, suflet sau inconștient colectiv este parte din ceea ce experții numesc „energie spirituală“. Interesant este că cercetările nu punctează aspectul credinței, ci pe cel al experienței spirituale, care este rezultatul unor practici mentale sau fizice. Unii oameni practică rugăciunea, alții yoga, meditația sau incantațiile. Activități recomandate: exercițiile de respirație, plimbările în natură, imageria și practicile tipice grupurilor spirituale.

7. Preluarea controlului asupra propriei sănătăți. Atitudinea de pasivitate și identificarea cu rolul de bolnav par să nu fie benefice pentru procesul de recuperare. Iar pentru ca vindecarea să aibă loc este important să ne analizăm propria viață și să facem modificările necesare pentru redobândirea sănătății. Asta înseamnă și să găsim medicul potrivit, care să ne înțeleagă și care să ne asigure un tratament particularizat.

8. Voința puternică de a trăi. Cercetările realizate de dr. Turner și dr. Rediger punctează faptul că dorința de-a trăi trebuie să vină din cel mai profund loc al ființei noastre – să fie fermă și necondiționată. Cu alte cuvinte, să fim încântați de viață și să ne dorim să trăim pe acest pământ cât mai mult posibil.

9. Folosirea intuiției, pentru a lua decizii informate privind sănătatea. Intuiția este echivalentă cu vocea tainică a corpului nostru, după cum afirmă dr. Peter Levine, autorul cărții Într-o voce nerostită. Descoperirea limbajului somatic este la fel de benefică pentru noi, ca a lua decizii raționale și bine argumentate științific. Alte strategii de-a ne dezvolta intuiția: exercițiile de relaxare, analiza de vise, păstrarea unui jurnal. 

Pentru ca un proces de vindecare să aibă efect, dincolo de tratamentele medicamentoase moderne, acești nouă factori pot reprezenta formula recuperării noastre. O formulă care vizează cele mai importante fațete ale triadei corp-minte-spirit.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0