Skip to content

Sunt atât de multe mesaje pe care mintea umană le primește zi de zi, oră de oră, minut de minut și, indiferent că suntem sau nu conștienți de asta, ele ne afectează modul în care simțim, gândim și acționăm. Atunci când o informație din exterior ajunge în interiorul minții noastre, aceasta are posibilitatea de a rezona sau de a se ciocni, dezvoltând un oarecare conflict, cu toate acele informații și date pe care mintea noastră deja le deține. Ne putem da seama inclusiv despre cum funcționăm prin observarea modului în care reacționăm atunci când informația din exterior este interpretată de către mintea noastră – considerăm că tot ce este diferit este greșit sau o dovadă de prostie crasă ori putem avea o perspectivă mai matură și să ne exprimăm curiozitatea față de diferențe ori ne umflăm în pene atunci când există potrivire între ceea ce ajunge la noi și ceea ce există deja în noi. Toate aceste reacții, dacă sunt observate, ne pot ajuta să înțelegem mai bine cine suntem și cum ne purtăm. 

De mai bine de un deceniu și jumătate îmi propun în mod intenționat și conștient să-mi educ mintea pentru a o păstra fresh și a nu cădea pradă credințelor cum că aș ști mai multe decât alții sau că dacă altul știe altceva înseamnă că unul dintre noi greșește. Este o reală provocare să-mi observ reacțiile automate și apoi să le domolesc prin alegeri conștiente; nu-mi iese mereu, uneori ajung chiar să mă enervez pe propria-mi stângăcie, dar sunt și momente în care simt că se produc creșteri evidente în raportarea mea la „diferit“. Multă vreme am respins la modul real atât politica, cât și teoriile cuantice; cumva, față de ambele simțeam multă încărcătură emoțională și o tendință de autoprotecție. Dar, cu timpul, am realizat că este doar o iluzie să crezi că ești separat de univers sau că nu ești implicat în politică. Astfel, am început să fac primele expuneri curajoase la biografiile unor politicieni de renume și la câteva cărți care apropie fizica cuantică de psihologia relațională și de psihoterapie. Iar ceea ce am descoperit mi s-a părut atât de fascinant, încât am dezvoltat la editura Pagina de Psihologie colecția Memoir, unde primul volum publicat este cartea președintelui american Joe Biden. Cine știe, poate că într-o altă lună viitoare vă voi anunța și despre prima carte de teorie cosmică publicată la noi la editură. Dar, până atunci, vă recomand și o carte din acest domeniu pentru lectura noastră de luna aceasta. 

Ce citim luna aceasta, împreună?

Prima alegere pentru clubul nostru de lectură este volumul autobiografic al lui Joe Biden. Cartea Promite-mi, tată! este un text emoționant și captivant, deopotrivă. M-am cutremurat citind despre zbuciumul unui tată care își pierde copilul și m-a fascinat influența pe care o pot avea curajul și conversația, în timp ce aflam despre activitatea de vicepreședinte a lui Biden din timpul mandatului lui Obama. La o simplă privire, mintea mea era tentată să spună că Biden este la fel ca oricare alt politician, însă citind Promite-mi, tată! am ajuns să-mi ajustez părerea și să descopăr un om curajos care nu vrea să i se plângă de milă din cauza pierderii suferite, dar care își acceptă vulnerabilitatea, imperfecțiunea și îndrăznește să trăiască mai departe cu demnitate și încredere. Lăsându-mă purtat de povestea dintre Biden și fiul lui, Beau, m-am întros la relația mea cu tata, și memoria mi-a reiterat atât o serie de amintiri, cât și provocările pe care încă le întâmpin în relația cu „autoritatea“. Iar asta m-a bucurat, din nou, să realizez cât de mult ne pot ajuta cărțile în procesul nostru de creștere și de maturizare. Pentru mine, Promite-mi, tată! este o carte care mi-a provocat mintea și care mi-a dovedit cât de multe prejudecăți putem căra în noi, fără ca măcar să fim conștienți de asta.

℗PUBLICITATE



A doua recomandare este Darul, de dr. Edith Eva Eger. După revoluționarea Alegerea, dr. Eger revine cu alte lecții importante despre viață, de această dată axându-se mai mult pe munca ei din cabinet și pe viziunea sa terapeutică. În același stil sensibil, surprinzător și plin de optimism, autoarea ne face să empatizăm cu pacienții ei, să râdem la recunoașterea unor mecanisme psihologice bine infiltrate și în mintea noastră, iar până la finalul fiecărui capitol ne ajută să credem că suntem mai rezilienți și mai puternici decât ne-am fi crezut vreodată. S-ar putea ca pentru acei cititori care preferă recomandările foarte concrete o mare bucurie să fie reprezentată și de faptul că fiecare dintre cele 12 lecții prezentate în carte vine cu o parte practică și aplicativă. Sper să savurați lectura cu aceeași poftă și satisfacție cu care a ajuns textul la mintea și sufletul meu! 

A treia recomandare, așa cum deja v-am pregătit din introducere, este un text pe care, acum doi ani, când am pornit clubul de lectură, nu-mi imaginam că-l voi aduce vreodată în discuție. Apropo, fix luna aceasta, se împlinesc doi ani de când citim împreună; drept urmare, vă mulțumesc pentru încredere și pentru companie. Revenind la intenția de a ne menține mintea cât mai proaspătă și deschisă, vă propun să-i dăm o șansă și cărții Creativitate cuantică. Autorul, dr. Amit Goswami, a fost timp de mai multe decenii, până la pensionare, profesor de fizică la Universitatea din Oregon, iar preocuparea sa a fost și este legată de perspectiva cuantică asupra lumii. În carte, ne face o scurtă introducere în acest nou domeniu al fizicii, scrie precum ar purta un dialog cu mintea cititorului și, cu ce a câștigat multe puncte din partea mea, îmbină paradigma cuantică cu paradigma relațională din psihologie. Informându-mă, pentru a afla mai multe despre dr. Goswami, am ajuns și pe site-ul său, unde am citit că se autointitulează un activist cuantic aflat în căutarea întregirii. Ideea citită în cartea și cu care am rezonat cel mai puternic sună în felul următor: „Intenția ta are șanse mult mai mari de a fi susținută de conștiința cuantică atunci când servește binelui mai înalt.“

Vă doresc lectură cu mintea și inima deschise, să avem parte de cât mai multe experiențe de creștere, de învățare și să ne reamintim că nou sau diferit nu înseamnă rău, este doar nou sau diferit!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0