Skip to content

Medicul, profesorul și cercetătorul Daniel J. Siegel, nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru publicul cititor al Paginii de Psihologie. Odată cu prezența sa la conferința din 2014, susținută la București, și lansarea mai multor volume (printre care amintim bestsellerele Inteligența parentală și Mintea), dr. Siegel a devenit unul dintre cei mai apreciați experți în domeniul psihologiei relaționale, în țara noastră. Preocupat cu precădere de teoria atașamentului și de aplicabilitatea acesteia în dobândirea unei vieți de calitate, dr. Siegel a scris cuvântul introductiv al cărții lui Bethany Saltman, Știința atașamentului și ne recomandă volumul la rubrica #LecturaNeFaceBine.

„În această carte minunată și importantă, veți descoperi un melanj de rezumate clare, concise și profunde despre știința atașamentului, ce se întrepătrund splendid cu esențiala călătorie interioară a autoarei, Bethany Saltman, care ajunge să-și înțeleagă propria viață pe parcursul scrierii acestei cărți. Este o dare de seamă intelectuală și, totodată, profund personală despre cunoștințele noastre legate de atașament și influența acestuia asupra dezvoltării umane.

Abordarea captivantă a autoarei și curajul ei ne invită să ne însușim exact ceea ce au dovedit, atât de convingător, studiile despre atașament că ar fi aspectul-cheie pentru a cultiva «atașamentul securizant» la orice vârstă: să reflectăm asupra trecutului nostru, ca să creștem flexibilitatea atenției față de prezent și să ne eliberăm, pentru a putea deveni ceea ce ne dorim în viitor. Această «călătorie mentală în timp», care unește trecutul, prezentul și viitorul, este calea prin care putem să înțelegem experiențele trecutului, felul în care ne-am adaptat la evenimentele de atunci și modul în care am fost influențați de relațiile noastre timpurii, pe parcursul propriei dezvoltări.

Puterea teoriei și a cercetărilor despre atașament, puse la punct și formulate pentru prima oară de doctorul John Bowlby și de doctoranda Mary Ainsworth, constă în explorarea riguroasă pe care o întreprind în aria dezvoltării umane, în accentul pus pe descoperirile empirice din nenumărate culturi, generații de-a rândul, și în permanenta transformare a ideilor pe măsura apariției de noi tehnici și noțiuni științifice. Acum mai bine de zece ani, când am fost contactat pentru prima oară de Bethany Saltman, ca să discutăm despre acest domeniu, am dezbătut posibilitățile prin care putea afla mai multe despre atașament și, totodată, prin care putea face descoperirile academice accesibile unui public mai larg decât cel format doar din oamenii de știință și studenții care oricum citesc asemenea rapoarte empirice aprofundate. Am discutat despre constatările științifice legate de atașament, care arată că, până și atunci când avem un istoric de atașament departe de a fi optim, tot reușim să dăm sens provocărilor din trecut – oricât de grele ar fi fost ele –, înțelegând lucrurile într-un mod nou și racordându-ne mai mult, intern, la experiențele de moment și la propriul copil interior. Descoperirea că putem învăța să ne «câștigăm» siguranța poate fi surprinzătoare pentru cineva care aude prima oară despre asta. Oamenii se întreabă cum de, odată ce trecutul este trecut, și nu mai poate fi rescris sau schimbat, cum de ar mai putea ajuta rememorarea experiențelor de atunci, dureroase sau nu? Răspunsul este destul de simplu, dar profund. Adevărat, nu mai poți schimba trecutul. Dar, în mod uimitor, da, înțelegerea acestuia schimbă felul în care te raportezi la evenimente și felul în care te afectează ele, acum și în viitor. Poți schimba felul în care ești influențat de trecut. Procesul de înțelegere începe de la deprinderea naturii atașamentului, a felului în care amintirile sunt codificate și stocate și a modului în care ele, ca evenimente, influențează povestea noastră de viață, felul în care ajungem să înțelegem «cine suntem» în lume, mai ales în plan interpersonal.

℗PUBLICITATE



Toate acestea pot suna cumva sec și abstract. Și, tocmai de aceea, magia prezentei cărți poate transforma modalitatea în care înțelegeți câmpul vast al atașamentului, iar dacă sunteți deschiși, și felul în care vă înțelegeți istoria personală. Mințile noastre au capacitatea de-a procesa atât cunoștințe factice, cât și personale. Pentru că aceste două maniere de înțelegere sunt mediate de canale diferite ale creierului, s-ar putea să observați, așa cum mi s-a întâmplat mie, că vor apărea senzații destul de diferite în timp ce autoarea trece de la discuțiile foarte intelectuale de ordin științific – suficient de multe cât să vă facă să vă formați o idee clară și completă fără să fiți copleșiți de informații nenecesare și pe care le-ați putea afla mai târziu, eventual, parcurgând vastele note din final – la călătoria autobiografică fermecătoare pe care vă invită s-o faceți alături de ea, în timp ce completează arhitectura cercetării sale cu reflexii personale. Firește că această întrepătrundere a științificului și a fondului personal constituie o cale mai atrăgătoare și, cel mai probabil, mai eficientă de-a accesa revelații despre atașament pentru fiecare dintre respectivele tipuri de înțelegere.

În dezvoltarea mea profesională, ca psihiatru pentru copii, educator și părinte, revelația atașamentului a fost cea mai importantă pentru propria formare. În timpul stagiului de pregătire, la o serată, am avut parte de-o experiență care m-a transformat: am stat trei ore la masă cu cele două figuri centrale din domeniul atașamentului – Mary Ainsworth și Mary Main. Restaurantul era plin ochi, zgomotos, și ambele s-au tras mai aproape de mine, ca să ne putem auzi între noi. Am discutat despre tot, de la traumă și creier la dezvoltarea sinelui și a conștiinței. Acea seară mi-a revelat puterea pe care o are creșterea când vine vorba de înțelegerea pe care o dobândim asupra propriei vieți. Teoria și cercetările pe tema atașamentului sunt profund științifice, în baza observațiilor adunate atent, au în vedere variații culturale și perspective longitudinale și ne arată cum se dezvoltă și se schimbă oamenii pe durata vieții. Esențial, în cazul atașamentului, este adevărul de netăgăduit că relațiile sunt în centrul existenței umane și al dezvoltării intelectului. Pe măsură ce cream structura interdisciplinară a neurobiologiei interpersonale, domeniul în care lucrez, teoria atașamentului a constituit una dintre direcțiile științei care ne-a ajutat să întrevedem conexiunile dintre domenii disparate, precum: antropologia, sociologia, lingvistica, psihologia, biologia, fizica și chiar matematica.

Este o onoare să vă invit la a explora cartea de față. Dacă sunteți deschiși să luați parte la călătorie, Bethany Saltman vă va fi și ghid, și însoțitor, va fi confidenta și sursa voastră de inspirație. Bine ați venit pe tărâmul științei care ne ajută să ne înțelegem viețile dinăuntru spre exterior! Bucurați-vă de fascinanta călătorie care vă așteaptă!“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0