Skip to content

Luna aceasta la rubrica Psihologie și Film, recomandarea vine din partea colegei noastre, Diana Lupu. Tânără și ambițioasă, dezinhibată și de încredere, tonică și cu multă empatie, psihologul și psihoterapeutul Diana Lupu ne vorbește despre practica ei clinică și vine cu o recomandare de film care poate reprezenta deopotrivă un context de învățare, mult umor și o doză serioasă de psihologie. Am zice că din titlu putem afla tot: Sex Education; dar despre ce este vorba, mai exact?

„Pe ușa cabinetului meu pășesc mulți preadolescenți și adolescenți. Pare înfricoșător, nu? Ca mulți adulți, simt și eu această teamă în lucrul cu adolescenții, însă am învățat că cel mai bun mod de a te conecta și de a comunica cu această perioadă complexă de dezvoltare din viața unui om este curiozitatea și vulnerabilitatea.

În multe din întâlnirile și discuțiile avute cu tinerii am simțit că nu eram în temă cu subiectele lor de interes, așa că am început să studiez mai serios situația și mi-am propus să urmăresc serialele și filmele despre care ei îmi povesteau. Astfel, am descoperit un serial pe care acum îl consider o adevărată resursă și pe care îl recomand multor părinți și tineri cu care lucrez: Sex Education.

De ce recomand un serial al cărui subiect principal este, la prima vedere, sexul? Am spus «la prima» pentru că în mintea multora dintre noi se activează teama că adolescenții vor începe mai repede viața sexuală dacă le vorbim sau dacă văd conținut în acest sens. Ei bine, Sex Education subliniază clar și răspicat nevoia atât de mare de cunoaștere de sine a adolescenților, iar asta – pe lângă curiozitățile legate de comportamentele ce țin de intimitate – mai presupune și nevoia de îndrumare, de siguranță, de acceptare și de răbdare din partea adulților care îi înconjoară.

℗PUBLICITATE



Otis, personajul principal, reprezintă acest mix de curiozitate, nesiguranță și rebeliune față de adulți, care îi caracterizează mulți adolescenți. Iar mesajele pe care le transmite Otis în asumarea rolului de «profesor» într-ale problemelor relaționale și sexuale ale colegilor este faptul că, vrem nu vrem, tinerii se întâlnesc și discută despre subiectul intimității, iar informațiile pe care le află și le aplică nu sunt, de cele mai multe ori, dintre cele mai sigure și sănătoase. Ce mi-a atras atenția a fost faptul că Otis își lua informațiile chiar de la mama lui, de profesie terapeut, iar asta pentru mine a fost o metaforă a faptului că noi, adulții, suntem responsabili să ghidăm și să fim parte a acestui proces de cunoaștere prin care trec adolescenții.

Iar în final, povestea acestui serial ne mai transmite un mesaj important: educația sexuală nu este doar despre sex, metode de contracepție și poziții sexuale care să crească satisfacția actului, ci este și despre menținerea unor relații sănătoase cu cei din jur, despre siguranță, despre managementul emoțiilor, vulnerabilitate și comunicare autentică.“

Filmul este disponibil pe platforma Netflix, iar pentru a adăuga și puțină lectură, vă recomandăm: Cele spunem copiilor și adolescenților despre sexSexul pe înțelesul adolescenților.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0