Skip to content

Iubirea față de copiii din viața noastră poate să fie exprimată în nenumărate feluri. Nu există o singură cale care să ducă spre sufletul unui copil, dar, în mod cert, este necesar ca părintele să fie prezent într-o manieră conștientă. Pentru că o astfel de prezență ajută îngrijitorul să păstreze vie flacăra iubirii din inima copilului, până când acesta va putea să o mențină singur.

Această flacără a iubirii ajunge mai apoi să lumineze atât interiorul, cât și exteriorul copilului. Grație ei, se va putea vedea pe sine (inclusiv cu umbrele și cicatricile sale emoționale) și va putea să descopere frumusețea și complexitatea a tot ce este în jur. Prezența conștientă a părintelui îl face pe copil să simtă „văzut, auzit și iubit“, iar în funcție de vârsta acestuia, părintele își poate flexibiliza atitudinea:

  • Copilul de până în doi ani se simte iubit atunci când, grație conexiunii cu părintele, ajunge să fie în legătură cu întreg universul din care face parte. Iar fisurarea conexiunii cu părintele duce la o lezare a legăturii cu întreaga lume. Nevoile copilului sunt de disponibilitate emoțională și de căldură afectivă din partea îngrijitorului.
  • Copilul de până în trei ani este dornic să exploreze și va căuta să fie cât mai curios și interesat de tot ce-l înconjoară. Iar iubirea părintelui se exprimă prin crearea unui cadru optim pentru o explorare sigură.
  • Copilul de până în patru ani caută să se descopere pe sine, să afle cine este și cine poate deveni în această mare existență colectivă. Este dornic să-și exprime identitatea și se cunoaște pe sine prin oglindirea ce vine din partea părintelui.
  • Copilul de până în șase ani vrea să demonstreze că poate, că devine tot mai puternic și mai competent pe zi ce trece. Iar din partea părinților are nevoie, mai ales, de apreciere și de admirație.
  • Copilul de până în doisprezece ani caută să afle mai multe despre relațiile de prietenie, despre ce înseamnă loialitatea și conectarea cu prietenii. Iar din partea părintelui are nevoie de îndrumare, dar una fără intruziuni sau prea mult control.
  • Copilul de până în optsprezece ani este preocupat de explorarea intimității, și are nevoie ca îngrijitorul să-l susțină prin deschidere către comunicare și încredere în alegerile pe care le face.

Va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să iubim copilul așa cum are acesta nevoie, fără să ne exprimăm iubirea și față de sine. Iubirea presupune să păstrăm vie flacăra din inima copilului, dar cum am putea face asta, dacă s-a stins flacăra din inima noastră? Copiii au nevoie să păstrăm vie flacăra iubirii noastre, pentru a le oferi lumină din lumina noastră.

℗PUBLICITATE



Despre toate acestea, într-un limbaj cât mai simplu și accesibil, au povestit Mirela Retegan și Gáspár György, în noul sezon din Antrenorul părinților, pe frecvențele Radio Europa FM.

Urmărește întreaga ediție aici:

Unul dintre ascultătorii fideli ai emisiunii a avut șansa de a câștiga un exemplar din cartea Parenting pentru succes, de Madeline Levine. Ascultă în fiecare duminică Antrenorul părinților, pentru a afla cum poți câștiga câte o carte destinată stării de bine din familia ta.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0