Skip to content

Fără să ne dăm seama, ceea ce gândim despre bani și modul în care ne raportăm la ei ne poate afecta finanțele. Vorbim de acele gânduri care devin din ce în ce mai puternice odată cu trecerea timpului: nu doar că ni le repetăm constant, dar le și asociem emoții, care ne împiedică să le trecem prin filtrul judecății logice. Psihologii le numesc credințe limitative.

Ce sunt credințele limitative și cum se manifestă pe plan financiar

Așa cum le sugerează și numele, credințele limitative sunt acele credințe dobândite, care ne fac să gândim că există diverse limitări din cauza cărora nu ne putem atinge pe deplin potențialul. Mai pe românește spus, „ne punem singuri bețe-n roate“. Există nenumărate paliere ale vieții noastre pe care acționează credințele limitative (de la „N-am talent la limbi străine!“ la „Nu mai sunt în stare să învăț ceva nou la vârsta mea!“).

Pe plan financiar, credințele limitative se pot manifesta printr-un blocaj, care are de-a face atât cu modul în care ne raportăm la bani, cât și cu felul în care ne percepem adevărata valoare. Cu toții avem, într-o măsură mai mică sau mai mare, astfel de credințe și nu e nici o rușine să ni le recunoaștem. Mai mult, aceste credințe sunt uneori atât de bine internalizate sau se manifestă atât de subtil încât nici măcar nu mai suntem conștienți de ele.

Cum ne identificăm credințele limitative

Un mod de a-ți conștientiza credințele limitative legate de bani este să-ți pui niște întrebări și să-ți analizezi cu onestitate răspunsurile. Pentru a-ți identifica credințele limitative, gândește-te la următoarele situații:

  • Cum te simți atunci când vrei să cheltuiești bani ca să-ți satisfaci o plăcere personală?
  • Cum te simți atunci când trebuie să-ți anunți așteptările salariale într-un interviu?
  • Ai cerut vreodată o mărire de salariu?
  • Cât de des îți verifici contul bancar?

Evident, poți să treci în revistă și alte posibile circumstanțe, dar obiectivul este de a identifica ce anume te îngrijorează în relația cu banii: teama că îți vor lipsi, că îi vei risipi, că vei cheltui peste măsură? Sau teama de a cere ce ți se cuvine ori de a primi?

De obicei, rădăcina celor mai multe dintre credințele noastre limitative legate de bani poate fi găsită în copilărie și în felul în care părinții noștri se raportau la finanțe. Dar pe lângă familie, mai putem fi influențați de prieteni, de partenerul de cuplu, de cultură și normele sociale, de experiențele personale, de expunerea la informațiile vehiculate pe internet și pe social media.

Care sunt cele mai vehiculate credințe limitative și cum îți poți schimba perspectiva

Cu siguranță există o paletă largă de credințe limitative legate de bani, dar le vom trece în revistă și le vom analiza pe scurt pe cele mai des întâlnite:

1. Provin dintr-o familie unde niciodată nu erau bani destui.

Dacă în familia de origine nu erau niciodată bani suficienți pentru a plăti facturile, nu existau niciodată suficiente fonduri pentru achitarea datoriilor, nu se punea problema de vacanțe sau de cadouri, ți se pare normal ca nici tu să nu ai bani (suficienți). Această mentalitate a penuriei este explicată și de Lynne Twist în bestsellerul internațional Sufletul banilor. Cum să revendicăm bogăția resurselor noastre interioare.

Așadar, mintea îți spune că nu ai suficient, dar o poți provoca întrebându-te: „Este acest lucru temporar sau voi trăi așa tot restul vieții?“. Creierul nostru, în situație de penurie și criză, ne spune că ne vom simți mereu așa cum ne simțim acum și că aceste dificultăți vor dura etern. Dar punând această întrebare, provoci o mică schimbare de perspectivă în mintea ta și astfel vei putea face alegeri mai bune. Cu siguranță „banii nu cresc în pom“, dar poți întreprinde acțiuni concrete pentru a genera mai mulți bani: să cauți un loc de muncă mai bine plătit, să pui bazele unei afaceri, să faci un curs de calificare care să te ajute să ceri o promovare.

Ca să scapi de această credință limitativă, trebuie să te gândești că istoria familiei tale nu-ți poate influența decât într-o mică măsură istoria propriei vieți: lucrând cu tine însuți, poți să te desprinzi de trecutul familiei pentru a-ți construi propriul viitor. Poți face alegeri diferite și, prin urmare, poți obține rezultate diferite.

2. Nu mă pricep să-mi gestionez banii.

℗PUBLICITATE



Această credință limitativă te face să crezi că, dacă vei prelua frâiele propriilor finanțe, vei alege prost, ceea ce te va face să pierzi bani. Ca să scapi de ea, trebuie să începi să te informezi și să te educi financiar și să nu-i mai lași pe alții (sau circumstanțele) să aleagă pentru tine. Nu spune nimeni că trebuie să devii un guru al pieței de capital, ci doar că trebuie să începi să descifrezi ce înseamnă noțiuni simple, cum ar fi un comision de administrare, cum se calculează o dobândă, la ce termeni și condiții trebuie să fii atent atunci când semnezi un contract de împrumut, de ce este important să ai un fond de economii. Ai nu doar potențialul, ci și responsabilitatea de a învăța cum să-ți administrezi banii.

3. Ban la ban trage.

Această credință limitativă determină în mintea ta asocierea că sărăcia este inevitabilă, iar prosperitatea aparține doar celor privilegiați. Prin urmare, o persoană care are bani sau s-a născut într-o familie înstărită va avea resursele și potențialul de a face din ce în ce mai mulți bani, dar dacă tu te numeri printre cei mai puțini norocoși, lucrurile nu se vor schimba niciodată, orice ai face, iar tu n-ai nici o șansă să-ți îmbunătățești situația financiară. Poți scăpa de această credință limitativă, concentrându-te pe ideea că singurul care are puterea de a schimba situația financiară în care te afli ești chiar tu și eliminând gândurile care-ți înfrânează acțiunile și care-ți spun că este din start doar un efort irosit.

4. N-am bani, deci nu-mi permit să… Sunt mereu la limită cu banii!

Asocierea creată în mintea ta este că ești o victimă a resurselor limitate, că n-ai nici un control asupra modului în care îți cheltui banii și nici o responsabilitate asupra alegerilor tale financiare. Evident, și această credință este falsă: tu ești singurul care deții controlul! Tu ești cel care alege pe ce dai banii, prin urmare nu ești o victimă a circumstanțelor și în nici un caz nu alege altcineva pentru tine.

Iar pentru faptul că te simți mereu pe marginea falimentului, soluția este fondul de economii și regula 50/30/20 pentru a distribui cheltuielile: adică 50% din venituri pentru nevoile zilnice, 30% pentru petrecerea timpului liber, relaxare și recompense, și 20% către fondul de economii. Ca o consolare, poate ar fi bine să știi că nu ești singurul care se confruntă cu o astfel de situație: un studiu al Asociației Americane de Psihologie a scos la iveală faptul că aproape trei sferturi dintre americani se simt stresați în legătură cu situația lor financiară în mare parte din timp.

5. Banii nu sunt importanți, banii n-aduc fericirea. Contează mai mult sănătatea, familia, relația.

Asocierea care se creează în mintea ta prin această credință limitativă este că, acordând importanță banilor, nu mai dai valoare sănătății, familiei, relației cu cei apropiați, iar asta este sursa adevăratei nefericiri. Este un stereotip vehiculat adesea în filmele hollywoodiene, în literatură și în artă, în general, că oamenii bogați sunt nefericiți, că se simt izolați, însingurați, invidiați de cei din jur, că banii sunt un obstacol pentru ei în a-și construi relații autentice și dezinteresate. În plus, folclorul abundă de proverbe care gravitează în jurul ideii că prosperitatea materială are o conotație negativă („Banii sunt ochiul dracului“, „Banul face din om neom“, „Cine are bani n-are minte. Cine are minte n-are bani“).

De fapt, banii pot cumpăra produse și experiențe care să-ți asigure o stare de bine, de la echipament sportiv cu care să te duci cu prietenii în drumeție până la bilete de avion pentru vacanțe cu familia. La fel de adevărat este că banii sunt o valoare tangibilă, în schimbul cărora poți obține doar valori tangibile. Ce nu poți obține sunt valorile non-tangibile, cum ar fi sentimentele și emoțiile. Iar cheia obținerii acestora este la tine și, de fapt, are o foarte mică legătură cu banii. Însă, cu siguranță, prosperitatea financiară nu exclude și nu amenință în nici un fel starea de bine fizică și emoțională. Poți prospera pe toate planurile și asta nu înseamnă că te lăcomești, ci că știi să te folosești cu înțelepciune de o resursă prețioasă, despre care doar tu alegi să gândești în termeni de limite sau nu.

În loc de concluzie

Este important să ții cont de faptul că banii nu au o încărcătură pozitivă sau negativă. În schimb, modul în care te raportezi la ei poate fi diferit, în funcție de mediul în care ai crescut și de circumstanțele care te-au modelat. La fel de important este să conștientizezi că raportarea ta la bani are foarte mică legătură cu câți bani câștigi astăzi. Atitudinea și mentalitatea despre bani sunt influențate într-o proporție covârșitoare de convingeri și au foarte puțin de-a face cu nivelul veniturilor. Așa că în loc să vezi banii ca pe ceva imposibil de atins sau ca pe sursa tuturor relelor din lume, gândește-te la bani ca la un aliat pe care-l poți accesa cu încredere.

Pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară puteți accesa cursurile online gratuite de la Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0