Skip to content

Conform statisticilor, prețul bunurilor și al serviciilor a crescut cu peste 10% față de anul trecut, în timp ce salariile nu au crescut suficient cât să țină pasul cu inflația. Drept urmare, puterea noastră de cumpărare a scăzut semnificativ și asta constatăm de fiecare dată când ieșim din supermarket. Evident că, în astfel de condiții, primul gând este: cum să fac rost de mai mulți bani? Iar cea mai la îndemână soluție ar fi să ceri o mărire de salariu. Doar că, de fapt, să ceri o creștere salarială se dovedește a fi unul dintre cele mai complicate lucruri pentru angajați, iar cei mai mulți dintre ei recunosc că este o situație stresantă, pe care… o evită cât pot!

Dar se știe că, pentru a obține ceva, mai întâi trebuie să ceri. În realitate însă, majorările salariale sunt, de cele mai multe ori, rezultatul unui anunț la nivel de companie. De obicei, angajații așteaptă acest anunț, plecând de la premisa că, dacă sunt competenți și își fac treaba bine, șefii vor observa și, inevitabil, le vor acorda o mărire de salariu. Această atitudine pasivă generează doar frustrare pentru că, dacă nu ceri, nici nu primești nimic. Așadar, cum soliciți o mărire de salariu?

Pe scurt, trebuie să ai argumentele potrivite, să cunoști politica salarială a companiei pentru care lucrezi, să alegi momentul potrivit pentru a-ți negocia majorarea, să vorbești cu persoana potrivită și, mai presus de toate, să nu-ți fie frică de un eventual refuz.

Cum îți justifici cererea?

Pentru a negocia eficient o creștere de salariu, trebuie să te bazezi pe argumente relevante și rezultate tangibile, care să-ți convingă angajatorul să-ți acorde mărirea solicitată. Articulează-ți negocierea salarială în jurul a două elemente: cunoașterea valorii poziției tale pe piața muncii și potențialul sau contribuția ta la creșterea companiei.

Pentru a determina valoarea rolului tău pe piața muncii, compară-ți salariul cu al celor din domeniul tău. Consultă site-urile cu comparatori de salariu, unde găsești informații de salarizare bazate pe poziție și rol, responsabilități și industrie, precum și date specifice companiei. Pe plan intern, ar trebui să investighezi și ce date sunt disponibile pentru angajați. Unele companii sunt transparente cu privire la intervalele salariale și postează informațiile în rețeaua lor internă. Cele mai multe au, însă, o politică de confidențialitate.

Adună apoi informații din rețeaua ta profesională despre grilele de salarizare, analizează tendințele majore din domeniu și vezi unde te situezi. Dacă sectorul tău de activitate este unul mai degrabă în declin sau întâmpină dificultăți financiare, atunci șansele de a obține o mărire de salariu sunt mai reduse.

Vechimea într-o anumită funcție sau în cadrul companiei permite o creștere salarială firească, care, în multe organizații, se face periodic cu un anumit procent. Un angajat considerat junior în primii săi ani în cadrul companiei va deveni senior după câțiva ani în aceeași funcție, iar coeficientul său salarial poate fi apoi reevaluat. Păstrarea unei poziții în timp este cheia obținerii unei măriri de acest tip. Experiența se reflectă într-un salariu care recompensează abilitățile și loialitatea angajatului.

Construiește-ți o argumentație solidă, susținută de fapte și cifre concrete, pentru a obține creșterea la care te aștepți. Concentrează-te pe rezultatele anuale bune: performanța rămâne un argument-cheie pentru negocierea unei creșteri. Demonstrează că munca ta a adus beneficii companiei:

  • Trece în revistă acțiunile și proiectele încununate cu succes, dar și eșecurile (dacă au existat);
  • Adu în discuție cifre concrete și verificabile;
  • Prezintă un bilanț al activității tale anuale și arată cât de productiv(ă) ai fost pentru companie;
  • Menționează orice feedback pozitiv pe care l-ai primit, recenziile tale de performanță și alte date cantitative și calitative, care arată contribuția ta în cadrul organizației.

Ce mărire salarială să ceri?

După ce ți-ai demonstrat valoarea și aportul în companie, este indicat să specifici suma pe care ți-o dorești. Pentru a-ți atinge obiectivele, trebuie să fii realist(ă): cea mai bună modalitate de a obține o creștere salarială satisfăcătoare este oferirea unui interval, care-ți poate ghida angajatorul, arătând, în același timp, că ești deschis(ă) la discuții. Rămânând la același angajator, rareori vei obține o creștere a salariului de 10% sau mai mult. Așa că rămâi în limite rezonabile, solicitând în jur de 4-5%.

℗PUBLICITATE



Singurele excepții sunt dacă ești plătit(ă) mult sub nivelul pieței sau dacă salariul nu ți-a crescut deloc în ultimii ani: în aceste condiții, compania poate fi de acord să compenseze întârzierea. Atunci când închei negocierea, punctează că nu aștepți un răspuns imediat, dar că dorești ca solicitarea ta să fie analizată.

Când este momentul potrivit pentru a cere o mărire de salariu?

Există câteva momente-cheie pentru a solicita o creștere salarială, iar acestea sunt:

  • Atunci când obții o promovare sau ți se încredințează un proiect nou: o schimbare de poziție este un moment bun pentru a negocia o creștere. Un volum de muncă suplimentar merită un salariu mai mare. Prin urmare, este momentul să negociezi și altceva decât o titulatură nouă sau responsabilități în plus.
  • În timpul evaluării anuale: această întâlnire cu managerul tău direct reprezintă o oportunitate de a face un bilanț al anului care s-a încheiat, dar și de a vorbi despre proiectele, așteptările și dorințele tale. În a doua parte a acestui interviu, angajatul are posibilitatea de a prezenta managerului său argumentele pentru o mărire de salariu. Există, însă, și consilieri de carieră care te sfătuiesc să nu formulezi o cerere de mărire în timpul acestui interviu, pentru că îi deturnezi scopul, ci să ceri în schimb o întâlnire specială (Momentul depinde și de cultura organizației din care faci parte).
  • Atunci când ai finalizat un training sau un curs de perfecționare: profită de acest moment prielnic pentru a te întâlni cu managerul tău și pentru a discuta subiectul creșterii salariale. Ideea este să demonstrezi valoarea contribuției tale la creșterea companiei, cantitativ și calitativ, chiar dacă evaluarea ta anuală a trecut. Lucrează cu atenție la mesajele pe care le transmiți și la argumente: discursul tău trebuie să fie clar și precis.

Ce momente sau situații să eviți atunci când ceri o mărire de salariu?

  • După o perioadă de performanță mai slabă: chiar dacă ești un bun profesionist, dar te-ai confruntat recent cu o perioadă în care lucrurile n-au mers excelent, este mai bine să lași să treacă un timp, pentru ca managerul tău să nu aibă mingea ridicată la fileu pentru un refuz (de ce să-ți asumi acest risc?!);
  • În cazul în care compania se confruntă cu dificultăți: un astfel de demers ar putea sugera că nu ești conștient(ă) de situația organizației din care faci parte sau că nu ești un jucător de echipă (de exemplu, dacă firma pentru care lucrezi se află în mijlocul unui val de concedieri cauzate de contextul economic, ar fi mai înțelept să mai amâni o cerere de creștere salarială);
  • Când managerul tău se confruntă cu dificultăți: este puțin probabil ca, într-o astfel de situație, să aibă disponibilitatea să asculte sau atenția necesară pentru a studia cererea ta în profunzime;
  • Dacă ai obținut o creștere în ultimele șase luni: s-ar putea să fii privit ca „lacomul de serviciu“ și să-ți pierzi din credibilitate.

Cui adresezi cererea?

Este esențial să adresezi cererea managerului tău direct, chiar dacă este sau nu un factor de decizie. El va transmite apoi cererea propriului său manager, iar negocierea poate fi purtată de trei persoane.

Nu te duce cu cererea ta direct la departamentul de resurse umane, pentru că acest demers îl poate pune pe managerul tău într-o poziție inconfortabilă, întrucât pare că-i ignori autoritatea.

Cum gestionezi un refuz?

În loc să te lași descurajat, încearcă să înțelegi ce stă în spatele acestui refuz: sunt motive bugetare sau de performanță? Rezultatele tale nu sunt satisfăcătoare în ochii managerilor, astfel încât să justifice o creștere salarială? Încă o dată, te încurajăm să ceri o întâlnire față în față cu superiorul tău: nu ezita să-l întrebi dacă cererea ta poate fi reevaluată după o anumită perioadă.

Dacă este vorba doar de motive bugetare, întreabă-ți managerul când veți putea reveni, într-un termen realist, asupra conversației. În această situație, ai putea să întrebi dacă firma ar fi deschisă să te compenseze în alte moduri pentru a-ți recunoaște performanțele: un bonus de sfârșit de an, timp liber suplimentar sau mai multă flexibilitate în ceea ce privește munca.

Dacă este o problemă de performanță, tratează această întâlnire ca pe o oportunitate de a stabili obiective clare cu managerul tău și un plan realist pentru a le atinge.

Pentru mai multe informații și sfaturi despre educația financiară puteți accesa cursurile online gratuite oferite de Școala de Bani.


Citește și:

După 17 ani ca jurnalistă la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie, și în care a intervievat mulți oameni interesanți, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită și s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, platforma de wellbeing inițiată de Arianna Huffington.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0