Skip to content

Chiar dacă pentru unii este amuzant și, de-a lungul timpului, au existat multe video-uri sexiste cu privire diferențele dintre cum funcționează creierul unei femei și cel al unui bărbat, este un mit faptul că femeile sunt de pe Venus și bărbații de pe Marte. Cu alte cuvinte, este dovedit științific că diferențele dintre creierul ei și creierul lui sunt mult mai puține în comparație cu asemănările. Aceeași explicație este valabilă și în ceea ce privește nevoile de atașament, de libertate sau de exprimare emoțională. 

℗PUBLICITATEChiar dacă inclusiv psihologi și psihoterapeuți au întărit teoria unor stereotipii masculine și feminine, potrivit studiilor de actualitate, inclinația femeilor spre empatie și a bărbaților către rațiune este mai mult SF decât știință. Tot ceea ce ține de clasicele teorii de genul creierul masculin vs. creierul feminin sau că femeile ascultă cu ambele emisfere cerebrale, în timp ce bărbații doar cu una ori că bărbații sunt mai buni navigatori pentru că își folosesc părți ale creierului care femeilor le lipsesc, chiar dacă cândva erau idei care se regăseau și în cărțile de specialitate, în zilele noastre, este dovedit științific că reprezintă pură imaginație, fără să aibă nicio bază validă. 

Ce este totuși adevărat? 

  • După primele opt săptămâni din perioada intrauterină, creierul unei fete se dezvoltă într-adevăr diferit față de cel al unui băiat. 
  • Pe parcursul întregii vieți, nivelul de testosteron și cel de estrogen va influența, de asemenea, dezvoltarea fizică și emoțională a oamenilor. 
  • Diferențele hormonale sunt cele prin care putem explica reactivitatea emoțională, atitudinea agresivă, reacția la stres și implicarea în relația părinte-copil; dar oamenii de știință ne atrag atenția asupra faptului că diferențele sunt mai degrabă între indivizi decât între sexe. 
  • Nici măcar în ceea ce privește mărimea nu există diferențe notabile între creierul unui femei și cel al unui bărbat. 
  • Majoritatea trăsăturilor cognitive, a funcționărilor comportamentale și a nuanțelor de personalitate sunt asemănătoare la ambele sexe. 
  • Ceea ce poate fi diferit, din cauza cantității de testosteron, este nivelul de agresivitate prin care se manifestă băieții odată cu încheierea pubertății. 
  • Diferențele dintre sexe sunt mai degrabă de natură socială, decât științifică.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0