Skip to content

Una dintre proaspetele publicații apărute la Editura Pagina de Psihologie este Cum să-ți îmblânzești anxietatea, o carte semnată de britanicul James Withey. Dacă numele vă sună cunoscut nu este o întâmplare, el este și autorul cărții Cum să bagi depresia în depresie. În noua carte, Withey ne prezintă 40 de modalități prin care putem redeveni stăpâni pe propria viață. Iar citind interviul de mai jos avem toate șansele să-l îndrăgim și mai mult decât am făcut-o deja.

James, înainte de toate, mulțumim pentru cartea „Cum să-ți îmblânzești anxietatea“, este o resursă de neprețuit. Ce te-a motivat să scrii această carte și ce feedbackuri ai primit la adresa ei?

După publicarea cărții Cum să bagi depresia în depresie, foarte mulți oameni m-au îndemnat să scriu o carte despre anxietate, în același format accesibil.

Ca și în cazul depresiei, toate cărțile despre anxietate sunt scrise de persoane care nu au suferit de anxietate. Sunt doctori, psihiatri și specialiști care știu o groază de lucruri despre anxietate, dar numai teoretic, nu au trăit cu anxietatea, așa ca mine. Eu am descoperit propriile metode să gestionez anxietatea și am vrut să le împărtășesc tuturor celor care suferă ca mine.

Reacția oamenilor a fost extraordinară, le-a plăcut cartea, în special umorul și existența celor 40 de metode ușor de pus în practică. Primesc multe e-mailuri în care oamenii îmi spun cât de utilă le-a fost cartea, iar asta este cea mai mare răsplată pentru mine.

În România, există oameni care nu sunt alfabetizați cu teoria anxietății. Cum i-ai explica unui laic ce este anxietatea și de ce are nevoie de ajutor în gestionarea ei? 

La bază, anxietatea este o stare emoțională manifestată prin neliniște, îngrijorare cu privire la diferite lucruri. Dar poate deveni mult mai mult decât atât. Anxietatea poate fi rațională, ca atunci când suntem neliniștiți pentru prima zi la un nou loc de muncă, sau irațională, ca atunci când ne îngrijorăm pentru soarta unui pinguin împotmolit în Antarctica!

De vină sunt corpul și mintea noastră, care supraevaluează pericolul unei situații potențiale. Mare parte din anxietate provine din reacțiile instinctive pe care oamenii le-au avut în trecut în fața unei amenințări reale și imediate, de pildă, să fugă din fața unui tigru Smilodon. Din fericire, în zilele noastre nu mai suntem expuși atâtor amenințări, însă corpul uman este prins încă în acele emoții și reacții. Anxietatea devine problematică atunci când ne afectează calitatea vieții. Asta trăiesc eu zi de zi și despre asta este vorba în carte.

Este extrem de important să ne gestionăm anxietatea, pentru că ne împiedică să ducem o viață împlinită. Ne împiedică să ne bucurăm de momentele fericite și să trăim în prezent. Închipuiește-ți că mergi la o petrecere. Vei întâlni oameni la care ții, se va dansa, va fi mâncare bună. Anxietatea îți strică toată bucuria, spunându-ți: „Dacă spun vreo tâmpenie? Dacă fac intoxicație alimentară? Dacă mă împiedic și cad când dansez?“. Anxietatea secătuiește toată bucuria din viața noastră, dacă nu o confruntăm. Și chiar avem nevoie de cât mai multă bucurie în viețile noastre! Așa că trebuie să ne îmblânzim anxietatea!

Scrii în carte că ești anxios de când te știi. Ce s-a schimbat în viața ta odată ce ai început să-ți gestionezi anxietatea cu instrumente concrete?

Totul este MULT mai bine! Odată ce am înțeles-o și am tratat-o cu disprețul pe care îl merită, m-am simțit eliberat. Nu am scăpat de toată anxietatea, dar acum am niște unelte cu care să o gestionez și nu mă mai afectează la fel de mult ca înainte. Este ca diferența între a te afla într-o mașină într-o noapte întunecoasă și ploioasă, fără să știi să conduci, și a te afla într-o mașină având toate competențele necesare ca să depășești cu bine situația.

Cartea ta conține 40 de, să le spunem generic, modalități pentru gestionarea anxietății. Cititorul trebuie să le aplice pe toate 40 sau poate alege acele tehnici care simte că-i sunt potrivite?

Nu trebuie să încerci toate cele 40 de metode! Adică, poți, dacă vrei, însă sfatul meu este să citești cartea, să alegi câteva metode pe care să le încerci într-o primă fază și să le pui în aplicare. Dacă funcționează e perfect, continuă. Dacă nu vezi rezultate, încearcă alte metode.

℗PUBLICITATE



Eu folosesc fiecare metodă în situații diferite și nu îmi bat capul prea mult dacă vreo metodă nu dă rezultatele scontate, ci pur și simplu încerc o alta. Este încurajator să știi că mai ai încă 39 de metode la îndemână.

„Cum să bagi depresia în depresie“, prima ta carte tradusă în limba română, s-a bucurat de o mare popularitate. Ajută-ne să înțelegem legătura dintre anxietate și depresie.

Este minunat că precedenta carte a avut atât succes, sunt încântat! Mi-a făcut plăcere să vizitez Bucureștiul acum câțiva ani, există librării minunate, galerii de artă, restaurante și teatre. Îmi doresc să descopăr și restul țării.

Depresia și anxietatea sunt prietene la cataramă și deseori le găsești împreună! Majoritatea persoanelor cu depresie pe care le cunosc suferă și de anxietate, și invers. De multe ori una o influențează pe cealaltă. Adică, dacă suferi de depresie este foarte posibil să ai și anxietate referitor la multe aspecte ale vieții tale. Dacă suferi de anxietate, atunci efectul cumulat al neliniștilor și îngrijorărilor tale te poate face să te simți deprimat. Este un cerc vicios pe care trebuie să îl întrerupem.

Crezi că există persoane care să nu se fi întâlnit niciodată cu starea de anxietate?

Nu, nu cred. Toată lumea simte anxietate, este o stare emoțională umană. O simțim când începem școala, când susținem un discurs în fața unei mulțimi de oameni, sau când întârziem la tren.

Este important să diferențiem anxietatea normală ca răspuns la un eveniment stresant, ca în exemplele de mai sus, de anxietatea prea intensă, necontrolabilă, care ne incapacitează și ne blochează. Cele două tipuri de anxietate au în comun sentimentul de teamă, de neliniște, însă impactul anxietății generalizate este devastator. Cartea aceasta este un real ajutor pentru persoanele care ruminează permanent, care catastrofează și se îngrijorează cu privire la orice aspect „minor“ din viața lor.

Care sunt diferențele și asemănările dintre frică și anxietate?

Este o întrebare foarte bună! Frica este o reacție naturală în fața amenințărilor diverse. De pildă, să fii atacat de un tigru Smilodon, de mult dispărut, sau să te afli în autobuzul din filmul Speed, gonind scăpat de sub control și pe cale să se izbească de ceva.

Frica și anxietatea pot fi percepute în mod asemănător, însă frica dispare atunci când amenințarea dispare, pe când anxietatea continuă în absența unei amenințări concrete, de pildă îți faci permanent griji că tigrul Smilodon se va trezi la viață și te va ataca!

Dacă ar fi să-i oferi un singur mesaj unei persoane care spune că anxietatea nu există și este doar o invenție, care ar fi acela?

Anxietatea este reală și foarte, foarte îngrozitoare. Sunt convins că orice persoană care neagă existența anxietății cunoaște pe cineva care se confruntă cu anxietatea.

Una dintre probleme este că ne vine greu să vorbim despre anxietatea noastră, pentru că ne așteptăm ca ceilalți să ne considere slabi. Când de fapt oamenii cu anxietate sunt extraordinar de puternici, ei sunt copleșiți de această stare nocivă ȘI totuși își trăiesc viețile – asta necesită o mare forță interioară și o forță și mai mare ca să admiți că ai o problemă, să o înfrunți și să o gestionezi. Cartea mea îi ajută să facă toate acestea.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0