Skip to content

Începem recomandările de lectură din acest an cu o sugestie venită din partea Oanei Niculae, psihiatră specializată în terapia copilului și a adolescentului și formatoare în cadrul cursurilor organizate de AMPP. Oana ne aduce în atenție cartea Drama neglijării emoționale din copilărie, de Jonice Webb, publicată recent de Editura Pagina de Psihologie.

„Unei cărți recomandate de un prieten bun îi vine rândul repede la citit. Așa că, de îndată ce am primit Drama neglijării emoționale din copilărie, m-am apucat de lectură și am început, din curiozitate, chiar cu cuprinsul, Jonice Webb fiind o autoare nouă pentru mine. Am remarcat din primul moment o mare bogăție a acestuia, ca și când ar fi fost un plan de terapie. Prin urmare, am început lectura cu mult entuziasm, însăși structura cărții (trei mari părți ce poartă titlurile «Cu rezervorul emoțional gol», «Fără combustibil» și «Umplerea rezervorului emoțional») fiind incitantă pentru cititori.

Prima impresie mi-a fost confirmată pe parcursul cărții: Jonice Webb este o terapeută «de buzunar», cu idei utile oricăruia dintre noi. Diversitatea exemplelor furnizate ușurează mult lectura, astfel încât chiar și termenii mai specifici pot fi lesne înțeleși de publicul larg. Traseul explicațiilor parcurge cu mare acuratețe viața unei persoane, precum o biografie, începând din copilărie și ajungând la impactul pe care neglijarea emoțională îl are în viața de adult. A treia parte aduce speranța dobândirii echilibrului emoțional, cu efecte (benefice) pe toate palierele vieții noastre de adulți. Am apreciat în mod deosebit poziția autoarei împotriva unei abordări unice, universal valabilă, întrucât o astfel de abordare n-ar face decât să adâncească neglijarea emoțională.

Prima parte

În prima parte, «Cu rezervorul emoțional gol», îți recomand să parcurgi, în primul rând, chestionarul de neglijare emoțională, deloc complicat, ușor de înțeles și de completat. Cea mai importantă idee transmisă de Jonice Webb în această parte este faptul că neglijarea emoțională se ascunde, de multe ori, în ceea ce nu s-a întâmplat, nu în ceea ce s-a întâmplat.

Unul dintre aspectele nefericite ale neglijării emoționale este faptul că se transmite, în tăcere, de la o generație la alta, copiii neglijați emoțional ignorând nu doar propriile emoții, ci și pe ale celor din jur. Atunci când devin, la rândul lor, părinți, aceștia își cresc copiii cu aceeași sărăcie emoțională.

O corelație utilă pe care o face autoarea este cu teoria atașamentului, dezvoltată de psihologul britanic John Bowlby, definind trei abilități emoționale ale părinților, necesare pentru formarea atașamentului securizant: (1) părintele simte legătura emoțională cu copilul; (2) părintele acordă atenție copilului, semnificându-l ca o ființă unică și separată; (3) părintele răspunde competent nevoilor emoționale ale copilului.

Cu toate acestea, dorința sau presiunea de a fi părinte perfect, mai ales atunci când amintirea propriei copilării nu conține un model similar, va genera mult efort și, de multe ori, multă vinovăție. Toți părinții buni se fac, uneori, vinovați de neglijarea emoțională a copiilor lor, dar asta nu-i face niște părinți neglijenți emoțional.

Neglijarea emoțională se întâmplă atunci când măcar una dintre următoarele afirmații este adevărată: (1) a apărut eșecul empatic acut (când părintele dezamăgește emoțional major copilul într-un moment de criză) sau/și (2) eșecul emoțional cronic (când părintele este complet orb la un anumit aspect al nevoii copilului pe parcursul dezvoltării sale).

Teoria lui D.W. Winnicott reprezintă baza dezvoltării unei percepții echilibrate, bazată pe integrarea ideii de părinte «suficient de bun», standard care nu are nevoie de diplome speciale pentru a crește copii care să ajungă adulți sănătoși și fericiți.

În plus, autoarea ne face atenți la propriile emoții, pe care le putem experimenta atunci când parcurgem cartea. Acest aspect este prezent încă din prima parte, care cuprinde atât descrieri, cât și exemplificări extrem de utile ale tipologiilor parentale, care generează diferite forme de neglijare emoțională.

Partea a doua

A doua parte, «Fără combustibil», prezintă evoluția temporală a neglijării emoționale și impactul pe care aceasta îl are în viața de adult. După cum ne spune Jonice Webb, copilăria este temelia unei case, iar maturitatea reprezintă casa.

℗PUBLICITATE



Adulții care au crescut fiind neglijați emoțional în anii copilăriei par adesea normali la suprafață, de multe ori nefiind conștienți de defectul structural al fundației lor. În schimb, ei au tendința de a se învinovăți pentru orice dificultate pe care o întâmpină în viață. Găsim aceeași structură și în această parte: conceptualizarea dificultăților (de la sentimentele de gol interior sau dificultăți privind conștientizarea sau înțelegerea emoțiilor, la vinovăția, rușinea sau furia în raport cu propria persoană), lipsa compasiunii sau a îngrijirii de sine, precum și dificultățile privind autodisciplina sau autoevaluarea. Îmbinând o parte teoretică clară privind fiecare dificultate citată, cu o parte practică (exemplificări relevante), autoarea reușește să transmită cu acuratețe concepte de altfel foarte specializate și cu un major impact emoțional. Pe parcursul cărții, am remarcat grija constantă privind posibila învinovățire, mai ales din partea acelor cititori care ar putea deveni conștienți de propria neglijare emoțională și de impactul acestei conștientizări în raport cu rolul lor actual de părinți.

O parte specială este dedicată tendințelor sinucigașe, un subiect atât de dureros și de înfricoșător pentru mulți dintre noi. Oamenii se gândesc la sinucidere dintr-o varietate de motive, de la unele extrem de dramatice, până la sinucidere ca răspuns la un eveniment negativ (cum ar fi un eșec public) sau ca mijloc de evitare a consecințelor unei acțiuni (ca de exemplu, pedeapsa cu închisoarea). Alteori însă, motivele ne pot scăpa cu totul.

Totuși, ființele umane sunt concepute să simtă emoții. Atunci când acest aspect este scurtcircuitat, mai întâi de către părinții neglijenți emoțional, iar apoi de copilul însuși devenit adult, tot sistemul sare în aer. Mulți oameni preferă să simtă orice decât să nu simtă nimic, golul interior sau amorțeala emoțională fiind mai rele decât durerea. Asemenea ieșirii unui râu din albie, acestea erodează temelia emoțională a oricărei persoane: energia, motivația, stima de sine și prezența.

Finalul

Partea a treia, «Umplerea rezervorului emoțional», ne transmite, înainte de toate, speranța: putem umple golul și putem vindeca dificultățile pe care le cărăm cu noi din copilărie. Al doilea aspect foarte util: trebuie să avem așteptări realiste privind procesul schimbării. Așa cum am fost obișnuiți de autoare, și în această parte luăm contact cu aspectele practice ale ideilor prezentate prin intermediul fișelor de lucru.

Prima etapă a reparării poate fi și cea mai dificilă, pentru că presupune înțelegerea și valorizarea emoțiilor. Modelul IAAA (Identifică, Acceptă, Atribuie, Acționează) promovează atât partea de conștientizare, cât și partea de contextualizare și apoi de restructurare a acțiunilor persoanei.

În această parte, vom găsi diverse fișe de schimbare, pentru a antrena diferite abilități: abilitatea de a spune NU, de a cere ajutor, antrenarea grijii față de sine (pe paliere precum alimentația, odihna și relaxarea, plăcerea, autodisciplina, autoreglarea, compasiunea etc.).

Finalul cărții transmite cititorilor un mesaj pozitiv: oricare ar fi greșelile noastre, ele pot fi remediate. Copiii sunt incredibil de rezilienți, absorb ca un burete ceea le oferim și nu absorb ceea ce nu le oferim. Așa că, de îndată ce vom schimba ceea ce le oferim, și ei se vor schimba, la rândul lor. La fel de adevărat, orice schimbare pozitivă a noastră va avea efecte benefice asupra copiilor noștri.

În loc de concluzie după parcurgerea cărții, te încurajăm să revii la începutul ei și la începuturile tale: chiar dacă poate fi mai greu de învățat, grija față de sine va face ca grija pentru relațiile tale și pentru copiii tăi să fie mai ușor de învățat și de exersat“.

Cartea Drama neglijării emoționale din copilărie este disponibilă cu reducere în librăria ta online – Pagina de Psihologie.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0