Skip to content

Maria Mermezan este absolventă a Facultății de Psihologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai și, timp de aproape două decenii, a activat în domeniul psihologiei militare. Are, de asemenea, o activitate bogată în domeniul educației pre- și post- natale, dar și al sprijinului și susținerii acestei perioade din viața familiei, a mamei, tatălui și copilului în cadrul centrului Cuibul Berzelor, fiind și unul din membrii fondatori ai Asociației Doula România. Practicantă a metodei Theta Healing, ulterior s-a format ca psihoterapeut relațional în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie (AMPP). Despre formele de terapie alternativă, dar și despre asemănări și diferențe între Theta Healing și psihoterapie am povestit cu Maria Mermezan în interviul de mai jos.

Mulți oameni sunt tot mai dornici să încerce diferite metode sau modalități de dezvoltare personală și nu au mereu deschiderea față de psihoterapie. Ce alternative există pentru persoanele care aleg o formă de terapie alternativă?

Există destul de multe alternative și părerea mea e că toate pot fi folositoare atunci când sunt practicate cu discernământ și conștiență sau toate pot comporta un risc, dacă nu sunt practicate cu suficientă ancorare sau suficient discernământ. Dintre ele, aș enumera Theta Healing, NLP, coaching, constelații, reiki, radiestezie, citiri de aură și citiri în registrele Akashice, terapie craniosacrală etc.

Consider că, din fericire, la nivel de conștient colectiv, oamenii au mai depășit un pic perspectiva că psihoterapia e exclusiv pentru cei cu boli mintale sau cu probleme de comportament majore și e din ce în ce mai clar că psihoterapia și dezvoltarea personală sunt căi de viață. Știm că oamenii sunt diferiți și contează enorm momentul din viața lor în care întâlnesc un proces ori o cale. Uneori, cei care nu mereu sunt deschiși la psihoterapie pot să se deschidă spre terapii alternative. Eu cred cu tărie că aceste alternative nu se exclud, ci duc la vindecare. Ba mai mult decât atât, în propriul meu proces, fiind psiholog și psihoterapeut și având o minte curioasă și analitică, am sesizat că au zone de suprapunere – zone în care fac același lucru pe căi diferite.

Despre ce terapie alternativă ne vorbești și cum ai descoperit-o?

Eu o să vă vorbesc mai mult despre Theta Healing, fiindcă e cu mine și face parte din viața mea de mulți ani. Însă pentru asta vă voi spune mai întâi câte ceva despre mine, ca să înțelegeți care a fost parcursul meu. Am terminat facultatea de psihologie în 2003 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Cred că, atunci când am ales facultatea, am pornit în călătorie cu ideea de a deveni psihoterapeut și îndrăznesc să spun că era ca o întrezărire a unui dar, însă când am terminat facultatea, s-a deschis o altă poartă, așa că am decis să intru pe acea poartă și am practicat timp de 18 ani ca psiholog în domeniul apărării – specialitatea psihologie aplicată în domeniul securității naționale.

Viața curge și ne duce în diferite situații și provocări, așa că, la un moment dat, m-am reîntors în direcția psihoterapiei și a tehnicilor de terapie alternativă. Am făcut asta, în primul rând, ca om și abia apoi ca specialist. În 2014 aveam nevoie de soluții pentru a face față provocărilor prin care treceam la nivel personal și pentru a găsi propria vindecare. Și chiar dacă treceam și printr-un proces de psihoterapie, simțeam că am nevoie de ceva în plus, ceva care să mă ajute să susțin procesul terapeutic, să-l aprofundez și să-l eficientizez și mai mult. Și în acea perioadă am găsit Theta Healing.

Așa că întâi am fost în propriul meu proces și apoi, văzând cum contribuie această tehnică la mine, am decis să o practic și să o dau mai departe.

Ce înseamnă mai exact Theta Healing și care sunt beneficiile ei?

Theta Healing este o formă de a lucra cu noi sau cu ceilalți într-un mod care, odată învățat, ne permite ca, prin intermediul meditației și al tuturor celorlalte tehnici, să beneficiem de puterea vindecătoare a undelor theta cerebrale și de deschiderea pe care aceasta o oferă în a ne accesa și reprograma subconștientul și în a ne vindeca emoții, traume, frici și, uneori, chiar provocări ce țin de corpul fizic.

Theta Healing este o tehnică holistică, o școală care îmbină în mod subtil psihologia cu spiritualitatea. Uneori mi se pare complicat de descris ce înseamnă, fiindcă e o tehnică ce include multe instrumente și modalități specifice de a ajunge la esența provocărilor. Am găsit-o sub diferite descrieri și denumiri, însă fiind experiențială, consider că merită trăită întâi ca experiență, participând la câteva cursuri, și apoi adusă în practica zilnică. Am găsit-o descrisă și ca o tehnică de meditație pentru omul modern. Este și asta, dar nu numai asta. Fiindcă include elemente de fizică cuantică, câmp și pune în centru ideea că există ceva mai presus de noi, Theta Healing lărgește câmpul, schimbă perspectiva despre lume și viață sau extinde „fereastra“ prin care privim viața. Aș mai spune că lucrează cu blândețe cu mecanismele de apărare – dându-ne posibilitatea conștientizării și utilizării lor drept „gardieni ai siguranței“, din acceptare și împuternicire și mai puțin ca „automatism“ imposibil de gestionat. Scade așadar senzația că viața ne ia pe sus și ne scoate din acel „așa sunt eu și n-am ce face“. De asemenea, este benefică în a aduce în spațiul conștiinței și a elibera blocaje, tipare comportamentale și a le modela cu blândețe.

În plus, face eficient programare și reprogramare mentală, fiind foarte ușor de utilizat de către oamenii foarte logici și raționali. Am găsit-o descrisă și ca o rugăciune (într-un oarecare fel poate fi și asta, dacă se pliază pe structura clientului). Are elemente comune cu NLP-ul, fiind în același timp diferită. Include, de asemenea, exerciții de vindecare sub formă de meditație a căror putere am simțit-o atât eu personal, cât și prin clienții mei. Ca orice proces, are nevoie de timp și exercițiu. Așa cum în psihoterapie oamenii învață să aplice diverse instrumente, în Theta Healing învață într-un mod facil să lucreze cu propriul sine și apoi cu celălalt. Pentru mine, Theta Healing e o formă minunată de a mă conecta cu iubire și respect la un câmp cuantic și la om, iar apoi, în funcție de deschiderea și limbajul clientului, îi aduc, întreb, discut, problematizez și folosesc acea parte de tehnică în legătură cu care simt că are cea mai bună rezonanță cu persoana din fața mea.

Care sunt asemănările și deosebirile dintre Theta Healing și o ședință clasică de psihoterapie?

Deși merg pe căi diferite, din multe perspective fac același lucru. Însă au modalități diferite de a formula lucrurile în cuvinte. De asemenea, Theta Healing integrează elementul spiritualității, al câmpului sau al undelor electromagnetice din fizică cuantică. Însă vă spun cu sinceritate că, înainte să învăț despre relația terapeutică ca parte a procesului terapeutic, știam foarte bine ce e această relație din Theta Healing și o practicam conștient. Ca în psihoterapie, și în Theta Healing e nevoie de ascultare activă, de abilitatea de a auzi esențialul și de capacitatea de a pune întrebări prin care, cu multă finețe, să ghidăm clientul.

Ca și în psihoterapie, și în Theta Healing, e nevoie de asigurarea unui cadru de siguranță, de respect. Și în Theta Healing, ca și în alte școli de terapie, se lucrează mult cu corpul și cu emoțiile; se lucrează mult cu părțile, deși nu sunt numite așa; se lucrează cu copilul vulnerabil și cu părintele critic, dar și cu programarea de neam. Dacă e să vorbim de mindfulness și meditație, Theta Healing are elemente comune și cu aceste tehnici, însă îmbină lucrurile subtil și merge în partea de proiecție, simțire, în profunzime. Dacă e să vorbim de tehnicile mai centrate pe gândirea rațională, pot părea esențial diferite, însă în esență nu e chiar așa. Ele sunt doar diferit transmise. Când în Theta Healing facem reprogramare mentală, procesul seamănă destul de mult cu terapia cognitiv-comportamentală, cu felul în care în această tehnică se operează cu modelul A-B-C. Însă în ce privește acest aspect, Theta Healing abordează lucrurile mult mai holistic, lucrând foarte eficient pe frici, fobii, anxietate generalizată și gânduri iraționale.

Poate fi asemănată cu EMDR în ceea ce privește procesarea traumei, însă, fiind o tehnică în care accesăm câmpul, undele cuantice, chiar reușește să transmute și să transforme energia traumei într-o energie alternativă mult mai benefică. Dacă e să scriu despre intuiție si comunicare subtilă, aș îndrăzni să verbalizez că am observat la psihoterapeuții cu experiență că simt profund omul și merg pe nuanțele subtile. Din perspectiva mea, în relația terapeutică se conectează mai profund cu clientul, cumva dincolo de mintea conștientă. Asta vine cu experiența, bineînțeles. În Theta Healing, întâi se învață această abilitate de a colecta informațiile intuitive, abilitate care – exersată și practicată cu discernământ – e foarte utilă în a lucra cu celălalt. Dacă în Theta Healing se numește „citire“, în psihoterapie este cuprinsă în relația terapeutică. Deși pornesc din puncte diametral opuse la modul practic, sunt abilități care se dezvoltă și sunt folosite în serviciul clientului.

℗PUBLICITATE



Așadar, perspectiva mea e că „toate drumurile duc la Roma“ sau, altfel spus, aceste tehnici sunt complementare și „există loc pentru toate sub soare“. Consider că e necesar ca un terapeut alternativ și/sau un psihoterapeut să fie într-un proces personal continuu și e nevoie de învățare continuă, însă consider că vom fi mai câștigați dacă ne respectăm reciproc și avem curiozitatea de a vedea ce avem în comun și ce ne diferențiază, acceptând că în fiecare dintre tehnici există valoare.

Ce ne arată practica despre rata de succes când vine vorba despre Theta Healing?

Unul dintre subiectele arzătoare în aceste domenii de finețe, fie că vorbim de psihoterapie, fie de Theta Healing, este rata de succes. Unul dintre studiile realizate cu referire la această tehnică este despre rata de succes în situația unui client sceptic. Din această perspectivă, cu singura condiție a acordului pentru modelare, schimbare, vindecare pe care-l dă clientul, rezultatele obținute ne arată ca scepticismul clientului influențează procesul în procent de 6%, în timp ce terapeutul influențează vindecarea/procesul cu 94%. Așadar, dacă avem un terapeut dedicat, ancorat și bine instruit, rezultatele vor apărea. Studii pe termen lung au fost efectuate de Vianna Stibal și echipa ei, pentru a monitoriza pe electroencefalograf în ce măsură sesiunile duc la generarea undelor theta cerebrale în timpul sesiunilor și ulterior.

S-a constat că aceste unde se produc în procent mult mai mare în timpul procesului, decât anterior lui. De asemenea, s-a observat un efect pe termen lung, în sensul unei modelări a felului în care un creier antrenat în această practică generează ulterior acest tip de unde la simplul gând că ar practica metoda. Mai există un studiu relevant pe depresie. În acest studiu, subiecții au fost împărțiți în două loturi: cei care luau medicație și cei care practicau Theta Healing. Ratele de vindecare au fost semnificativ egale și s-a constat că cei din lotul experimental aveau, ca urmare a practicii, mult mai multe unde cerebrale theta în creierul prefrontal.

De asemenea, există studii care nu sunt specifice neapărat Theta Healing, ci fizicii cuantice, care demonstrează cum prezența unui observator sau lipsa lui face ca lumina transmisă printr-o fantă să se comporte ca particulă sau ca undă. Aceste studii sunt folositoare, fiindcă Theta Healing ne pune în postura de observatori ai procesului clientului, într-o conectare subtilă și profundă cu acesta.

Există și contraindicații, situații specifice în care ar fi indicat ca o persoană să nu încerce Theta Healing?

Ca și cu orice tehnică, există oameni care rezonează cu ea și oameni care nu rezonează cu această abordare, în funcție de unde se află fiecare om în călătoria sa. De asemenea, cred că e foarte important cu cine înveți o anumită tehnică, fiindcă rezonând cu omul care o transmite, crește capacitatea de a integra tehnica. Din perspectiva mea, merită testată. Și spun asta fiind conștientă de faptul că nu este panaceu. Ca și filozofie, Theta Healing subliniază că o condiție esențială e să crezi cu toată convingerea în existența unui flux de energie care curge prin toate lucrurile. Schimbarea pe care Theta Healing o aduce pornește din energia particulelor, energia subatomică, de aceea ea este eficientă și generatoare de schimbări în bine în viața oamenilor. Dacă ar fi să vorbesc de contraindicații, aș vorbi despre tendința de a bifa tehnica doar pentru bifa în sine și pentru a fi la modă. Mai vorbesc despre acele situații în care avem de-a face cu o minte instabilă, bântuită de idei halucinante, de paranoia, care probabil și-ar accentua acele provocări cu Theta Healing.

În ceea ce privește terapiile alternative, Theta Healing a câștigat multă popularitate în România, care să fie explicația?

Consider că oamenii devin mai deschiși și că mulți dintre cei deschiși au obținut rezultate cu această tehnică sau cu alte tehnici alternative. Dacă e să vorbesc despre mine, au fost cazuri în care oamenii au fost martori la călătoria mea și au sesizat transformarea omului Maria, iar uneori au venit să mă întrebe ce am făcut și să-și înceapă propria călătorie, individual în ședințe Theta Healing sau participând la cursuri susținute de mine. De asemenea, deși noțiunile teoretice sunt transmise destul de concis, Theta Healing creează un „tot“ coerent, iar instructorii Theta Healing sunt, în esență, oameni care au trecut tehnica prin propria practică, sunt pasionați și cred în tehnica pe care o predau.

Tu ești formată și în psihoterapie și ai și o deschidere față de terapiile alternative. Cum se potrivesc aceste două roluri în activitatea ta profesională?

Aceste două roluri se potrivesc și se completează. Mă definesc amândouă și, deși nu sunt foarte dezvoltată la nivelul limbilor străine (când vorbim de engleză, franceză, germană), îmi e ușor să vorbesc pe „limba psihoterapiei“ și pe „limba Theta Healing“. Mă ajută amândouă să gestionez relația terapeutică, dându-mi instrumente și repere să vorbesc cu fiecare client în parte „pe limba lui“, ghidând procesul și atingând obiectivele terapeutice uneori pe o cale, alteori pe cealaltă. De asemenea, îmi vine natural și ușor să nuanțez, transmițând clienților când operez din postura terapeutului Theta Healing și când din cea a psihologului sau psihoterapeutului.

O sugestie sau o recomandare practică din Theta Healing care ne-ar putea îmbunătăți calitatea vieții este…

Recomandarea generală ar fi să avem grijă de noi, de energia și de gândurile noastre. Acum că spun asta, vin și cu o precizare – Theta Healing nu încurajează gândirea fals pozitivă care, de cele mai multe ori, e un efort care nu e bazat pe nimic și nu poate menține efectul. E esențial însă ce fel de gânduri cultivăm, de ce fel de oameni și energii ne înconjurăm și ce prioritizăm în viața noastră.

Aș mai adăuga câteva sugestii:

  • Să ne schimbăm mereu perspectiva, încercând să privim din cât mai multe unghiuri. În mod ideal, o situație privită la 360 grade ne permite să vedem multe puncte de vedere și multe soluții;
  • Să ne onorăm adevărul, în timp ce acceptăm și adevărul celuilalt;
  • Să conștientizăm că toți suntem magnifici și că orice este omenește posibil este posibil și pentru noi;
  • Să conștientizăm firele (energia) care ne leagă de mediul înconjurător, de strămoși;
  • Să ne antrenăm discernământul, pentru a putea elibera de la noi ceea ce ne face un deserviciu sau ne ține pe loc;
  • Să căutăm firul/linia roșie a unei teme și să ne întoarcem la noi înșine, fiindcă singurul loc în care avem puterea de a genera schimbarea e în interior, nu în exterior.

Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0